Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χαράτσι - «δώρο» στον ΟΤΕ για το κλείσιμο ραντεβού

Χαρακτηριστική η περίπτωση του «Τζανείου», η διοίκηση του οποίου αποφάσισε πρόσφατα την ένταξη του νοσοκομείου στη «Γραμμή Υγείας - 1535»

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «προίκα» στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, δίνουν τα δημόσια νοσοκομεία για την ένταξή τους στη φωνητική πύλη «Γραμμή για την Υγεία - 1535», με την οποία οι ασθενείς κλείνουν ραντεβού με γιατρό ή για κάποια εργαστηριακή εξέταση, μέσω μηχανήματος. Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εκχωρήσεων υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, στο όνομα «της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών», που έρχεται να υποκαταστήσει υπηρεσίες που παρέχονταν με αρτιότητα και επάρκεια από μόνιμους υπαλλήλους των νοσοκομείων και χωρίς το επιπλέον κόστος στον ΟΤΕ.

Σε συνεδρίασή του στις 30.1.2008 το Διοικητικό Συμβούλιο του «Τζάνειου» νοσοκομείου Πειραιά, μετά από εισήγηση του διοικητή, αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με τον ΟΤΕ για την ένταξή του στη φωνητική πύλη. Η ένταξη στο σύστημα αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Οι ασθενείς καλούνται να κλείσουν ραντεβού μιλώντας σε ένα μηχάνημα, ενώ παραπομπή στον υπάλληλο του νοσοκομείου γίνεται μόνο όταν το μηχάνημα δεν μπορεί «να συνεννοηθεί» με τον ασθενή.

Βάσει της σύμβασης, ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει το απαραίτητο λογισμικό και να εκπαιδεύσει το ήδη υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου στο νέο σύστημα, ενώ το νοσοκομείο καλείται να διαθέσει τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εγκατάσταση του νέου λογισμικού. Για τις υπηρεσίες αυτές το νοσοκομείο θα πληρώσει εφάπαξ τέλος 10.550 ευρώ και - βάσει του αριθμού των κλεισμένων ραντεβού - μηνιαία συνδρομητικά τέλη που υπολογίζονται σε 2.150 ευρώ.

Τα τέλη κλήσεων είναι 0,40 ευρώ ανά κλεισμένο ραντεβού, ενώ τα τέλη κλήσεων ανά εξυπηρετούμενη κλήση από τους υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρου (στην περίπτωση που ο ασθενής δεν καταφέρνει να συνεννοηθεί με το μηχάνημα ή πρόκειται για εξέταση που χρειάζεται προετοιμασία π.χ. γαστροσκόπηση) είναι 0,30 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η σύμβαση είναι διετής και μετά τα δύο χρόνια μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώσει εγγράφως ότι επιθυμεί τη λήξη της.

Στη φωνητική πύλη 1535 έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 27 νοσοκομεία της χώρας. Σχεδόν στο σύνολό τους τα νοσοκομεία της Αττικής (τον επόμενο μήνα εντάσσονται το «Σισμανόγλειο» και το «Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας»), τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αρκετά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται η ένταξη του συνόλου των νοσοκομείων της χώρας.

Στη συγκεκριμένη απόφαση αντέδρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε έλλειψη προσωπικού στη συγκεκριμένη υπηρεσία του νοσοκομείου, οι ασθενείς εξυπηρετούνταν και μάλιστα πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα εξυπηρετηθούν από ένα μηχάνημα, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας κλπ. Ο Σύλλογος έφερε το θέμα αυτό στο διοικητή, ο οποίος απάντησε ότι το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει την ένταξη όλων των νοσοκομείων στο σύστημα και ότι το «Τζάνειο» είναι από τα τελευταία νοσοκομεία της Αττικής που δεν έχει ενταχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ