Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Διαφημίζουν τη βαρβαρότητα της «μαθητείας»

Τα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομικών ανακοίνωσαν χτες τη συνέχιση της επιδότησης των εργοδοτών. Κράχτης για επιχειρήσεις που ψάχνουν «φτηνούς» εργαζόμενους ο ΟΑΕΔ

Την πολύμορφη ενίσχυση των εργοδοτών εντείνει η κυβέρνηση, καθώς χτες τα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομικών ανακοίνωσαν τη συνέχιση της επιδότησης με έξι ευρώ στο μεροκάματο της πρακτικής άσκησης 13.000 μαθητών των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, που θα απασχολούνται στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μια επιδότηση που ισχύει εδώ και χρόνια, εξασφαλίζοντας ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.

Πίσω από αυτή την «πρακτική άσκηση» κρύβεται η άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι χιλιάδες μαθητές, σε συνθήκες που θυμίζουν δουλεμπόριο παιδικής - ανήλικης εργασίας με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ είναι νέα παιδιά από 15 έως 21 χρόνων που στέλνονται για μαθητεία σε εργοδότες χωρίς κανένα δικαίωμα. Αντί να πληρώνονται και να ασφαλίζονται κανονικά, σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αμείβονται το πρώτο εξάμηνο με το 50% του ανειδίκευτου εργάτη και σταδιακά στο 4ο εξάμηνο η αμοιβή τους φτάνει το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, παρότι δεν είναι ανειδίκευτοι.

Δουλεύουν 8 και παραπάνω ώρες, κάνοντας, πολλές φορές, δουλειές άσχετες με την ειδικότητά τους και πληρώνονται 50 ευρώ ή 60 ευρώ το 15ήμερο! Οσο για ασφάλιση, καλύπτονται μόνο για τα 4 εξάμηνα μαθητείας και αυτό μόνο για γιατρό. Στο τέλος της μαθητείας, ο εργοδότης απολύει χωρίς καμία αποζημίωση και παίρνει άλλους μαθητευόμενους.

Τη βαρβαρότητα αυτή τη διαφημίζει ο ΟΑΕΔ λέγοντας στους εργοδότες να προσλάβουν τους μαθητές γιατί είναι καλοί και φθηνοί. Απευθυνόμενος στους εργοδότες, στην ηλεκτρονική του σελίδα ο ΟΑΕΔ σημειώνει για τη μαθητεία: «Η οικονομική σας επιβάρυνση είναι ελάχιστη. Τα οικονομικά και ασφαλιστικά κίνητρα είναι πολλά. Μειωμένα ποσοστά αμοιβής, τα οποία υπολογίζονται με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και επιδότηση (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ