Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξεκληρίζει η «υγιεινή» ΚΑΠ

Συνέχεια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ αποτελούν οι προτάσεις της Κομισιόν για τον «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ. Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν έχουν σαφές αντιαγροτικό περιεχόμενο και στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα, ανοίγουν το δρόμο για τη λήψη ακόμα χειρότερων μέτρων από το 2013 και μετά.

Αυτό που γίνεται τώρα, μπροστά και στα συνεχιζόμενα παζάρια στον ΠΟΕ, είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή, να μεταφερθούν μεγάλα ποσά, από τις αγροτικές επιδοτήσεις που πηγαίνουν στους αγρότες, στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Επίσης, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Το τελευταίο φαίνεται άλλωστε σε όλο το μήκος και το πλάτος των σχετικών προτάσεων. Για παράδειγμα, η Κομισιόν προτείνει αύξηση της ελάχιστης έκτασης όπου δε θα δίνονται επιδοτήσεις, από τα 3 στρέμματα στα 10 στρέμματα, και αν θέλουν τα κράτη - μέλη τα κάνουν και 20 στρέμματα, ή, αλλιώς, όσοι παίρνουν κάτω από 250 ευρώ επιδότηση δε θα λαμβάνουν τίποτα. Πράγμα που αποτελεί βίαιο αποκλεισμό των μικροαγροτών από τις επιδοτήσεις. Δεν αποκλείεται επίσης το 2013 η Κομισιόν να αυξήσει κι άλλο αυτό το όριο. Μέχρι τώρα τα χρήματα για την ενιαία ενίσχυση προέκυπταν με βάση το μέσο όρο των χρημάτων που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πάγωμα των κονδυλίων και στην πράξη μείωση, η οποία έγινε αρκετά μεγάλη με τα διάφορα κόλπα της νέας ΚΑΠ. Ομως, στην επόμενη αναθεώρηση φαίνεται πως θα βγει και η Κομισιόν και θα ανακοινώσει ό,τι κονδύλια θέλει, ό,τι ποσά θέλει, που σίγουρα θα είναι πετσοκομμένα, και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα βγούνε ακόμα πιο χαμένοι.

Το προπαγανδιστικό σλόγκαν «έλεγχος υγείας» της ΚΑΠ σημαίνει έλεγχος της προόδου εφαρμογής της πολιτικής ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών. Και φαίνεται ξεκάθαρα αν δει κανείς τι ακριβώς έχει συμβεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και μετά. Η Κομισιόν θεωρεί προφανώς υγεία την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας και την ανεργία των καπνεργατών. Θεωρεί επίσης υγεία το κλείσιμο, σε πρώτη φάση, των δυο ζαχαρουργείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τη χρεοκοπία των υπόλοιπων τριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντίστοιχες περιοχές. Θεωρεί ακόμα υγεία ότι, μέσα σε δυο χρόνια, εγκαταλείφθηκε η καλλιέργεια 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, περίπου, και πολλά άλλα υποκαλλιεργούνται, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και κατά συνέπεια το αγροτικό εισόδημα, να αυξάνεται η ανεργία στην ύπαιθρο και η διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως ό,τι θεωρεί υγιές η Κομισιόν, είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας γενικότερα. Οι προτάσεις της για τον λεγόμενο έλεγχο υγείας είναι αντιαγροτικές, αντιλαϊκές και πρέπει να απορριφθούν από τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, την εργατική τάξη, συνολικά από τα λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ