Προάγγελος οι θέσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε εκδηλώσεις σχετικές με την ενεργειακή πολιτική
Ενα «μπαράζ» εκδηλώσεων για την ενέργεια και τα καύσιμα σημειώθηκε τις δύο τελευταίες μέρες. Χτες, σε μια από αυτές ανακοινώθηκε από τον γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουρουσούλη η κυβερνητική θέση - στο πλαίσιο συνολικότερης πρότασης προς την ΕΕ μαζί με ακόμη 7 χώρες - ότι η μεταφορά και η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας εταιρείας που θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ (σήμερα κατέχει το 49% του ΔΕΣΜΗΕ και το 51% ανήκει στο δημόσιο), θα έχει η ίδια την ιδιοκτησία των γραμμών μεταφοράς και διανομής, δικό της προσωπικό και όρους λειτουργίας που θα διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής. Το ΔΣ θα διορίζεται από τη ΔΕΗ. Η πρόταση υπηρετεί πλήρως την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας και, παρά τις διαφορετικές απόψεις παραγόντων της αγοράς, δε θίγει σε τίποτα τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, ενώ στο μέλλον η όποια εταιρεία θα αποτελέσει μέρος της «αγοράς» με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και για το ρόλο της.
Ενδεικτική είναι η πρόταση του προέδρου του ΔΕΣΜΗΕ Ε. Λεκατσά στην ίδια εκδήλωση, για ρήτρα προσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με την οριακή τιμή του συστήματος, ώστε να συνδεθεί η λιανική με τη χονδρική αγορά. Το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί με τη χρήση νέων μετρητών στα σπίτια, από τους οποίους θα ενημερώνονται οι καταναλωτές ποιες ώρες θα είναι ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα!!! Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ρ. Μωυσής, που ετοιμάζει την κυβερνητική πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό, προανήγγειλε τη «λελογισμένη» ένταξη του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Από τη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας επανέλαβε ότι ο νέος ενεργειακός στρατηγικός σχεδιασμός θα προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια. Συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει στη μέθοδο διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειους φυσικούς θόλους. Επίσης, εκπρόσωπος του Ιράν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μέσω του αγωγού «Ναμπούκο», τον οποίο στηρίζουν οι ...ΗΠΑ.
Στην Αθήνα, σε διεθνές συνέδριο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας προέβλεψε τιμές πετρελαίου στα 150 έως και 200 δολάρια το βαρέλι και κατέληξε ότι οι ...πράσινες μπίζνες είναι καλές μπίζνες. Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ επισήμανε ότι στις ενεργειακές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας «η αλληλεξάρτηση είναι αμοιβαία».