Ακόμα 3 δισ. ευρώ εισέπραξαν ξένοι ...επενδυτές με τη μορφή «τόκοι, μερίσματα, κέρδη»
Με εντατικούς ρυθμούς, που αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ το μήνα, συνεχίζει να μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτυπώνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας και την ενίσχυση της ανισόμετρης ανταλλαγής εμπορευμάτων. Η διεύρυνση του ελλείμματος, σε αυτή τη φάση, οφείλεται στις ραγδαίες ανατιμήσεις πάνω στα καύσιμα και τις αλυσιδωτές αυξήσεις που αυτές προκαλούν σε ολόκληρη την γκάμα των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 3μηνο Γενάρης - Μάρτης 2008:
Από τους μεγάλους ωφελημένους της περιόδου είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εισροές κεφαλαίων στη χώρα για «μεταφορικές υπηρεσίες» διαμορφώθηκαν φέτος σε 4,8 δισ. ευρώ (από 3,7 δισ. ευρώ), γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση του γενικού ελλείμματος. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν από τις μπίζνες των εφοπλιστών.
Τέλος, στο ισοζύγιο εισοδημάτων συνεχίζονται και φέτος οι αυξημένες εκροές κεφαλαίων με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Το σχετικό κονδύλι έφτασε σε 3 δισ. ευρώ (από 2,57 δισ. ευρώ) και αφορά στα ποσά που απέσπασαν οι ξένοι «επενδυτές» για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και για τη συμμετοχή τους σε ντόπιες επιχειρήσεις. Αντίστροφα οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέσπασαν από τις αγορές του εξωτερικού τόκους μερίσματα και κέρδη ύψους 1,27 δισ. ευρώ (από 1,13 δισ. ευρώ).