Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Ανεύθυνη δηλώνει η κυβέρνηση...

Τουλάχιστον 45.000 οι τόνοι του τοξικού ηλιέλαιου που έχει εισαχθεί στη χώρα από τις αρχές του χρόνου

Σε επικοινωνιακή διαχείριση του διατροφικού σκανδάλου με τα επιμολυσμένα ηλιέλαια και με στόχο την ταυτόχρονη αποποίηση των τεράστιων κυβερνητικών ευθυνών και τη συγκάλυψη των επιχειρηματικών συμφερόντων που οδηγούν σε συνεχή κρούσματα με ακατάλληλα προϊόντα, επιδίδονται συστηματικά τα στελέχη της κυβέρνησης. Επιδεικνύοντας πλήρη ανευθυνότητα απέναντι σε ένα πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και αξιοποιώντας το γεγονός ότι ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αποτελεί ζήτημα που απασχολεί όλες τις χώρες - μέλη και την ΕΕ συνολικά, περιμένει να έρθουν έτοιμες οι απαντήσεις από τις Βρυξέλλες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, μετά τους προχτεσινούς προκλητικούς ισχυρισμούς τόσο του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια ότι αυτός είναι έτοιμος να «καταναλώσει πολύ ηλιέλαιο» όσο και του νέου προέδρου του ΕΦΕΤ Αντ. Ζαμπέλα ότι το ηλιέλαιο με ορυκτέλαια είναι ακίνδυνο αρκεί να καταναλώνουμε μέχρι 4 κιλά την ημέρα προϊόντα που το περιέχουν, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, για τις ευθύνες σχετικά με τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας του προϊόντος. Οπως υποστήριξε, ο προσδιορισμός των στοιχείων, που αναζητούνται κατά τις χημικές αναλύσεις στα τελωνεία, είναι θέμα της ...επιστημονικής κοινότητας και της ΕΕ. Δηλαδή - εν ολίγοις - η κυβέρνηση δε φέρει καμία ευθύνη για το ότι δεν εντοπίστηκε το ορυκτέλαιο στα ηλιέλαια, ούτε για ότι καταναλώθηκαν απροσδιόριστες ποσότητες από τους εργαζόμενους. Με αυτή την έννοια η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι ούτε για κάποιο επόμενο παρόμοιο σκάνδαλο θα φέρει ευθύνη. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του «Ρ», σχετικά με την έκδοση «οδηγού» με «βασικές αρχές υγιεινής για τα τρόφιμα» από την πολυεθνική «UNILEVER» για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, επιφυλάχτηκε να ρωτήσει το αρμόδιο υπουργείο.

Στο μεταξύ χτες, ένα μήνα αφότου έγινε γνωστό ότι σε πέντε χώρες της ΕΕ κυκλοφορεί επιμολυσμένο ηλιέλαιο, η διοίκηση του ΕΦΕΤ αποφάσισε να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να στείλουν λίστες με τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούν ηλιέλαιο ως πρώτη ύλη σε ποσοστό πάνω από 10%. Λόγος, πάντως, δε γίνεται για απόσυρση, παρόλο που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η διακίνηση μολυσμένου ηλιέλαιου έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η κυβέρνηση, συνεπής στις αποφάσεις που έχουν παρθεί στην ΕΕ, εμμένει στην οδηγία για απόσυρση μόνο των προϊόντων που περιέχουν πάνω από 10% μολυσμένου ηλιέλαιου. Ακόμα, όμως, κι αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο ηλιέλαιο, δεν είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να το αποσύρουν, εάν μπορούν να ...«αποδείξουν» με «αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια» ότι η επιμόλυνση είναι μικρότερη από 300 ppm.

Κατά τα άλλα, τα αποτελέσματα από το Χημείο του Κράτους ακόμα αναμένονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι ποσότητες ουκρανικού ηλιέλαιου, που σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων έχουν εισαχθεί από την αρχή του χρόνου, ανέρχονται συνολικά σε 45.000 τόνους.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες από το γραφείο της επιτρόπου για θέματα Δημόσιας Υγείας, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες «μελετούν» τις «διευκρινίσεις» που έλαβαν από τις ουκρανικές αρχές προκειμένου να ...αποφανθούν ποια είναι τα μέτρα προστασίας που «ενδεχομένως να υιοθετήσει η ΕΕ».

Το ΠΑΣΟΚ

Εναν «ορθολογικό σχεδιασμό της ελεγκτικής πολιτικής και μία συντονιστική αρχή στον έλεγχο των τροφίμων», ζητά, στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, ...ξεχνώντας προφανώς ότι αυτή η χώρα κυβερνήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί ελέγχου του ΕΦΕΤ είναι δικό του πόνημα, ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε «τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης διατροφικών κρίσεων στη χώρα μας» και τη «δημιουργία άμεσα ενός μητρώου επιχειρήσεων τροφίμων στον ΕΦΕΤ, για την εντατικοποίηση των εργαστηριακών αναλύσεων».

Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να μη γίνονται όλοι οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ αν «δεν μπορεί να τους ασκεί» και να «ορίσει άλλα διαπιστευμένα εργαστήρια, για τον ορισμό μετά από αδιάβλητη αξιολόγηση αρχών». Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν «υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή δεν υπάρχει;». Την ίδια στιγμή, στηρίζοντας επί της ουσίας την κυβερνητική θέση οι ίδιες οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ελέγχους, αναρωτήθηκε: «Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να επιβάλει συστήματα αυτοελέγχου στις ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να κάνουν οι ίδιες ελέγχους και να ενημερώνουν τις Αρχές και την κοινή γνώμη;»... Προφανώς ό,τι είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπλόκο» σε επικίνδυνη πάστα βασιλικού(2008-07-10 00:00:00.0)
Παραπέμπουν στην ...«εταιρική ευθύνη»(2008-05-27 00:00:00.0)
Γέννημα της «ελεύθερης αγοράς»(2008-05-25 00:00:00.0)
Η καταλληλότητα των τροφίμων(2008-05-16 00:00:00.0)
Οι ...εμπλεκόμενες εταιρείες(2008-05-13 00:00:00.0)
Παιχνίδια με το μολυσμένο ηλιέλαιο(2008-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ