Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπέρδεμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«

Γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, θα προσπαθήσουν να προβάλουν τις κινητοποιήσεις αυτές ως "ακραίες", "μειοψηφικές" ή ακόμα και "προβοκατόρικες"». Τάδε έφη η Νεολαία ΣΥΝ, αναφερόμενη σε κατάληψη που έκαναν συνδικαλιστές της χτες στο πανεπιστήμιο Αθήνας. Μάλιστα, η ανακοίνωσή της είχε τον βαρύγδουπο τίτλο: «Ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο συγκρουσιακά»!

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ έχει προφανώς αποδέκτη τον ίδιο τον ΣΥΝ, που με την προχτεσινή απόφαση της ΠΓ καλεί σε «προφύλαξη», από «στημένες επικοινωνιακές παγίδες και από ακραίες, άστοχες και αδιέξοδες πρακτικές που στη συνέχεια διογκώνει και αξιοποιεί η κυβέρνηση για να δυσφημίσει το φοιτητικό κίνημα»! Ο δε Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε χτεσινή συνέντευξη τόνισε: «Αποδοκιμάζουμε πρακτικές βίας και τυχοδιωκτισμούς». Προφανώς και αυτουνού η δήλωση έχει αποδέκτη τη Νεολαία ΣΥΝ, που έβαλε πλάτη σε αποφάσεις του τύπου ...πάμε να σπάσουμε τις κάλπες στα ΤΕΙ!

Δεν πρόκειται για «κόντρα» κόμματος - νεολαίας, αλλά απλά για την τακτική των οπορτουνιστών, που, ψαρεύοντας στα θολά νερά ως γνήσιοι οπορτουνιστές, προσπαθούν να δείξουν ότι «τα έχουν καλά» με εκείνους που αγωνίζονται όταν την ίδια στιγμή είναι με εκείνους που εφαρμόζουν το νόμο - πλαίσιο.

Τηλε-εγκαίνια... .

Την πρωτοτυπία των εγκαινίων χωρίς τους εγκαινιαζόμενους χώρους είχε χτες το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο.

Οι εγκαινιαζόμενοι χώροι είναι οι ανακατασκευασθείσες - με χρήματα μιας φαρμακευτικής εταιρείας - αίθουσες των χειρουργείων σε δύο ορόφους που βρίσκονται στο Παράρτημα του «Ιπποκράτειου» - στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 108. Ομως τα εγκαίνια έγιναν απέναντι, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου έγινε ζωντανή σύνδεση και τηλεδιάσκεψη με τη Μονάδα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής και ακολούθησε δεξίωση. Κι ενώ ξοδεύονται χρήματα για δεξιώσεις, ο διοικητής του νοσοκομείου βγήκε στη ζητιανιά για να βρει - και πάλι μέσω δωρεών - τα χρήματα για τον αξονικό τομογράφο που λείπει απ' το νοσοκομείο. «Μόνο τα χρήματα της δεξίωσης έφταναν για τρία μόνιτορ που λείπουν στην καρδιολογική κλινική» έλεγε στέλεχος του νοσοκομείου.

Κι όμως, αυτή την ενέργεια, που δεν είναι ακριβώς ζητιανιά αλλά ένας τρόπος σύμπλεξης των καπιταλιστών μέσω χορηγιών, ψευτοφιλανθρωπίας ή «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», όπως το λένε οι τάχα «ευαίσθητοι» εκμεταλλευτές» για να χειραγωγούν τους εργαζόμενους, με τους δημόσιους φορείς βρήκε να εκθειάσει ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος στο χαιρετισμό μίλησε με ενθουσιασμό για τις συμπράξεις χορηγών και δημόσιου τομέα...

... με φόντο ελλείψεις

...«Τι άλλο να κάνουμε;» αναρωτήθηκε μεταξύ των άλλων ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης στην Παιδεία και στην Υγεία.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση με την άγρια λιτότητα έχει εξαντλήσει στην κυριολεξία τα δημόσια νοσοκομεία. Οπως λόγου χάρη έχει κάνει το ίδιο το «Ιπποκράτειο», το οποίο λειτουργεί με κενές το 35% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης 40% του προσωπικού που υπηρετεί έχει ξεπεράσει τα 25 χρόνια υπηρεσίας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνταξιοδοτηθεί, οπότε - αν συμβεί κάποια μέρα - το νοσοκομείο θα γονατίσει στην κυριολεξία.

Κατά τα άλλα δεν έλειψαν οι κορόνες ότι η υψηλή τεχνολογία στα ανακαινισμένα τμήματα υπάρχει μόνο σε άλλες τρεις χειρουργικές αίθουσες σε νοσοκομεία της Ευρώπης. Οσο υψηλή και αν είναι η τεχνολογία, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό είναι, δυστυχώς, χωρίς αντίκρισμα για τον άρρωστο...

Νέο «δωράκι» στους τραπεζίτες

Προχτές, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2008. Μ' αυτό παρατείνεται και φέτος η υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αφού η κυβέρνηση περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις μεταξύ 2,5% και 4%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 4,5%. Οσο για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων - για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τα αφορολόγητα όρια - αυτά «σκόνταψαν» στην «αντοχή της οικονομίας».

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των κυβερνώντων δεν έχει όρια. Στην ουσία και μας κλέβουν και μας δουλεύουν. Την ώρα που συνεχίζουν να κλέβουν τους εργαζόμενους (με την ακρίβεια, τις εισοδηματικές, τις φορολογικές και άλλες πολιτικές), την ίδια ώρα αυξάνουν τις κρατικές ενισχύσεις και τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο γίνεται και με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2008.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, οι κυβερνώντες παρατείνουν την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, επικαλούμενοι την «αντοχή της οικονομίας» και την ίδια ώρα προσφέρουν νέα «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε είδους υπηρέτες τους. Αυτό γίνεται με την τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες το δικαίωμα να εκπέσουν τον παρακρατηθέντα φόρο (10% επί των τόκων ομολόγων) από το φόρο εισοδήματος. Να σημειωθεί εδώ, πως αυτό το δωράκι - δηλαδή το μπόνους πλήρους έκπτωσης των παρακρατηθέντων φόρων από τους τόκους ομολόγων - δε δίνεται πρώτη φορά. Παρέχεται την τελευταία οκταετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να, λοιπόν, προς όφελος ποιων είναι ο «εκσυγχρονισμός» και οι «μεταρρυθμίσεις» που υπερασπίζονται και προωθούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.

Αλληλεγγύη στην Κούβα

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των κουβανικών αρχών για τις προωθούμενες ανατρεπτικές ενέργειες στο Νησί της Επανάστασης, σε πλήρη συμφωνία κυβέρνησης των ΗΠΑ, τρομοκρατών και μισθοφόρων, με την αποστολή σημαντικών χρηματικών ποσών στους αντεπαναστάτες μέσω του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, φέρνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Οι οργανώσεις αλληλεγγύης απ' όλο τον κόσμο καλούν τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίσουν» με μηνύματα την αμερικανική κυβέρνηση εκφράζοντας την αλληλεγγύη στην Κούβα και απορρίπτοντας αυτές τις νέες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, η Κούβα απέδειξε το ρόλο που παίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ, Μάικλι Πάρμλι, στη μεταφορά επιστολών και δεμάτων που περιέχουν χρήματα προς τους λεγόμενους αντιφρονούντες με στόχο τη δημιουργία προκλήσεων και την προώθηση ταραχών εντός της Κούβας. Επίσης απέδειξε το ρόλο που παίζουν διάφορες «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» των ΗΠΑ, χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με γνωστούς εγκληματίες ως επικεφαλής τους, στην... πληρωμή των αντεπαναστατών, που με τον μανδύα των υποστηρικτών των λεγόμενων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και χωρίς να χαίρουν καμίας εκτίμησης από τον κουβανικό λαό, εμφανίζονται κυρίως στον διεθνή Τύπο ως οι «σωτήρες» του λαού...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες επιθέσεις. Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, η Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού, ο οποίος όσο βλέπει πως το Νησί της Επανάστασης προχωρά μπροστά και προοδεύει, τόσο πιο έντονα ενισχύει τις επιθέσεις ενάντια στον κουβανικό λαό, ενός αποφασισμένου λαού, που εδώ και καιρό έχει επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης. Η σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού των ΗΠΑ που από κοντά ακολουθεί η ΕΕ, τα σχέδια υπονόμευσης από τα μέσα, η λεγόμενη «Μετάβαση για μια Δημοκρατική Κούβα», με στόχο την προσάρτηση της Κούβας στις ΗΠΑ, είναι μόλις λίγα που μπορεί κανείς να αναφέρει. Η πρόσφατη περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης του Κάλεμπ Μακ Κάρι - διορισμένου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα» - είχε στόχο την αναζήτηση πιστών συμμάχων αλλά και την άσκηση πιέσεων ώστε να συνεχιστεί η πολιτική των κυρώσεων και των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ ενάντια στην Κούβα το 2003, ιδιαίτερα μπροστά στην επερχόμενη συζήτηση του θέματος στην ΕΕ τον Ιούνη.

Σήμερα, απαιτείται από όλους μας να ενταθεί η οργανωμένη αλληλεγγύη προς την Κούβα. Οι κομμουνιστές χρειάζεται να μπουν μπροστά ώστε να αναπτυχθεί ένα ακόμα πιο δυνατό κίνημα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, που έχει καταφέρει παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει ο ιμπεριαλισμός, να έχει σημαντικές κατακτήσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της επιστήμης κ.α. Η στήριξη στην Κούβα είναι απαραίτητη καθώς κρατάει ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς όλους τους λαούς, καθώς αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Για την οργανωμένη δράση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ τις οργανωμένες κοινωνικές δραστηριότητες οι Ελληνες, διαπιστώνει σε έρευνά της η ΕΣΥΕ...

Μόνο που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει και μιαν αιτιολογία για τα συμπεράσματα αυτά. Οσο ισχύουν...

Τα μέσα ενημέρωσης το παρουσιάζουν σαν να έχει ο κόσμος μιαν έμφυτη απέχθεια προς τις κοινωνικές δραστηριότητες. Σαν να είναι θέμα ...Ντι Εν Εϊ.

Λες και οι τηλεοράσεις προβάλλουν τη συλλογική διεκδικητική δράση ως πρότυπο και όχι τον άκρατο και αχαλίνωτο ατομισμό.

Σαν να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να δημιουργηθεί ένα σωματείο σε μια επιχείρηση ή σαν να διευκολύνεται η συνδικαλιστική δράση.

`Η, μήπως, οι λογικές που προτείνει η κυρίαρχη ιδεολογία στην πολιτική, στο συνδικαλισμό, στον τρόπο ζωής βασίζονται στη συλλογικότητα;

Φυσικά, ακόμα κι όταν οι Ελληνες συμμετέχουν σε «κοινωνικές δραστηριότητες» και κινητοποιούνται (είτε ενάντια στους πολέμους του ΝΑΤΟ, είτε διεκδικώντας τα δικαιώματά τους), βλέπουμε πώς αντιμετωπίζονται.

ΤΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ που είναι εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Κατέθεσαν Επερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, γιατί δεν υπάρχουν δρομολόγια...

Αγχώνονται για τους νησιώτες και το πώς περνάνε. Δεν μπορούν να κοιμηθούν...

Το ΠΑΣΟΚ - λένε - τα 'χε κανονίσει όλα μια χαρά, μέχρι που ήρθε η ΝΔ και τα αποδιοργάνωσε, με αποτέλεσμα τώρα οι εφοπλιστές να μη βάζουν καράβια.

Το μόνο που ξεχνάνε να αναφέρουν είναι πως αμφότεροι αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ. Αυτή που λέει πως οι εφοπλιστές είναι ελεύθεροι να βάζουν δρομολόγια όπου θέλουν και όποτε θέλουν.

Κι αυτά τα ξέρουν καλύτερα από όλους οι νησιώτες, που - το χειμώνα ιδίως - μαυρίζει το μάτι τους για να δουν πλοίο. Οποιος κι αν κυβερνάει κι ό,τι συμφωνίες κι αν κάνει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο οδηγός του ... ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επειδή στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως ποντάρουν στην ...κοινωνική αμνησία για το χαμό που γινόταν επί των ημερών τους στην αγορά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ακατάλληλων τροφίμων που είχαν εντοπιστεί λίγο πριν - ή και αρκετά μετά - από την κατανάλωσή τους, να τους θυμίσουμε ότι η κατάσταση δεν ήταν δα και καλύτερη από την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα.

Αν επιμένουν στην επιλεκτική τους μνήμη, καλό θα ήταν να μας πούνε τι έγινε με τις διοξίνες το 1999, ποιος ευθύνεται για το σκάνδαλο με τις ζωοτροφές το 2000, ή τα ακατάλληλα κρέατα σε χώρους μαζικής εστίασης το 2001, τι συνέβη με το όργιο των επικίνδυνων τροφίμων στου Ρέντη το 2002 κ.ο.κ.

Επιπλέον, αφού τώρα ξιφουλκούν για τα τοξικά λάδια της ΝΔ, μήπως μπορούν να μας θυμίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν παίξει ως κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπραξη - συμπαιγνία με τους βιομηχάνους τυποποίησης λαδιών, στην ενορχηστρωμένη καμπάνια ενάντια στο χύμα λάδι και την προστασία που δήθεν θα είχαμε, αν προτιμούσαμε τα τυποποιημένα λάδια της «UNILEVER» και της «ΜΙΝΕΡΒΑ»;

Και μια και η κουβέντα πήγε στην «UNILEVER» και τα λάδια, μήπως είναι σε θέση να μας εξηγήσουν, έστω και τώρα, με ποια λογική ο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ΕΦΕΤ αποφάσισε το 2001 να μοιράζει τον ...«οδηγό» υγιεινής των τροφίμων, του οποίου συντάκτης και εκδότης ήταν η «UNILEVER», η εταιρεία που σήμερα καταγγέλλεται ότι έχει γεμίσει την αγορά με επιμολυσμένο ηλιέλαιο;

Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...

Οι «επιστήμονες» στην εξουσία...

Παντελώς ανυπόστατο και σαθρό το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προκειμένου να μετακυλίσει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, δηλαδή για το διαρκές εκ προμελέτης έγκλημα που γίνεται σε βάρος της Δημόσιας Υγείας. Με αθώο ύφος ο Θ. Ρουσόπουλος ισχυρίστηκε ότι αυτοί που φταίνε είναι οι επιστήμονες, γιατί αυτοί ορίζουν τι θα ελεγχθεί και τι είναι επικίνδυνο. «Δεν είναι ότι ήρθε το ΠΑΣΟΚ χθες ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία σήμερα και είπε θα ελέγχονται αυτά και δε θα ελέγχονται τα άλλα. Η επιστημονική κοινότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ορίσει τις προδιαγραφές», αποφάνθηκε. Ουδέν αναληθέστερον. Αυτό που κάνουν οι επιστήμονες είναι να μελετούν τα πάντα, αλλά αυτοί που αποφασίζουν αν επιτρέπεται να περνάει και ...«λίγο» ορυκτέλαιο ή «μικρή» ποσότητα από φυτοφάρμακα ή άλλα δηλητήρια στα τρόφιμα και το πιάτο των λαϊκών στρωμάτων είναι οι κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες. Αυτοί φτιάχνουν τους κανόνες, τις οδηγίες και τους νόμους. Και έχει δίκιο ο εκπρόσωπος όταν λέει ότι το ορυκτέλαιο δεν εντοπίστηκε στις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά το μόνο που αποδεικνύει αυτό το στοιχείο είναι ότι γενικότερα το σύστημα στην ΕΕ λειτουργεί υπέρ της κερδοφορίας των πολυεθνικών, αδιαφορώντας για την υγεία των λαών.

«Ανησυχίες» για τον Πολιτισμό...

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού με θέμα «Κατάρρευση του συστήματος προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας». Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον Πολιτισμό, Μαρία Δαμανάκη, έσπευσε να τα κάνει πιο «λιανά» ως προς το τι ακριβώς «ανησυχεί» το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι μάθαμε ότι το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται, επειδή, «ενώ ουσιαστικά είμαστε μέσα στο καλοκαίρι, τα Μουσεία της χώρας κλείνουν όλα στις 3 το μεσημέρι» και «ο τουρισμός της χώρας μας θα υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα». «Αυτό σημαίνει πρακτικά (...) ότι παραδείγματος χάρη, κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει εγκαίρως τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, διότι μέχρι να κατέβει το κρουαζιερόπλοιο και να μεταφερθούν οι ενδιαφερόμενοι, ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει».

Βέβαια, στην ίδια δήλωση, αλλά και στην Ερώτηση, υπάρχουν και μερικές «τουφεκιές» για την εγκατάλειψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αλλά αφού είναι έτσι, θα περίμενε κανείς από την κ. Δαμανάκη να ενοχληθεί και από το γεγονός ότι όλες τις χρονιές - και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - τις χιλιάδες κενές θέσεις των αρχαιοφυλάκων κατά τη θερινή περίοδο τις κάλυπταν οι «δουλοπάροικοι» των διαφόρων προγραμμάτων εργασιακής ομηρίας. Αυτό θα γίνει και φέτος. Απλά το ΥΠΠΟ άργησε και μάλλον άρχισαν οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις να «γκρινιάζουν».

Αλλά και στην Ερώτηση, το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, όποτε δεν είναι προκλητικό, όταν αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις στο ΥΠΠΟ, γεγονός που από μόνο του αποτελεί θράσος για ένα κόμμα που έκανε καθεστώς την εργασιακή ομηρία και έστρωσε «λεωφόρους» εκμετάλλευσης στη ΝΔ. Ετσι, φτάνει να λέει ότι «τελικά, στο ΥΠΠΟ έχει αντιστραφεί η λογική στις προσλήψεις προσωπικού. Κανόνας είναι ο έκτακτος και εξαίρεση ο μόνιμος. Εκατοντάδες οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και δεν προκηρύσσονται και μόνος δρόμος, όταν τα πράγματα φθάνουν στο μη περαιτέρω, είναι οι εξαγγελίες για προσλήψεις εκτάκτων»!

Οι τελευταίοι οφείλουν πλέον να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το χρέος των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα σε πανεπιστημιακούς να σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και συνολικότερα του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση, απευθύνει το ΚΚΕ και όχι τυχαία. Ο λαός μας έχει συνήθως μια αγνή και βαθιά εκτίμηση στην επιστήμη και τους φορείς της, «βάζει ψηλά» τον «καθηγητή πανεπιστημίου», τον πανεπιστημιακό. Κι αυτό γιατί ταυτίζει την ανάπτυξη της επιστήμης με τη δική του προκοπή, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τα επιστημονικά άλματα του προηγούμενου αιώνα, τότε που οι σοσιαλιστικές χώρες, απελευθερώνοντας τις παραγωγικές δυνάμεις, έδωσαν φτερά στην ανάπτυξη της επιστήμης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οταν η επιστήμη όμως, βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου (και ειδικά σε μια περίοδο όπως η σημερινή που ο παγκόσμιος συσχετισμός δύναμης είναι άκρως αρνητικός) η ανάπτυξή της υπαγορεύεται αποκλειστικά από την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ανάγκη επιβίωσης του συστήματος που σαπίζει. Για να υπηρετηθούν καλύτερα στις σημερινές συνθήκες αυτοί οι σκοποί του κεφαλαίου, προωθούνται και στη χώρα μας οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που είναι συναποφασισμένες (και από τις ελληνικές κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ετσι, σήμερα, μέσα στα πανεπιστήμια που έχουν ξεκινήσει ήδη να διαπλέκονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να δρομολογούν την προσαρμογή τους στα «σύγχρονα δεδομένα», μια μερίδα πανεπιστημιακών αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των αναδιαρθρώσεων. Μεγάλο μέρος αυτού του δυναμικού, έχοντας ήδη αναπτύξει σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, ντύνει με το «επιστημονικό» του κύρος τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό εμφανίζονται π.χ. «επιστήμονες» να καθησυχάζουν τον κόσμο για το ορυκτέλαιο και κάθε άλλο «καρκίνο» που τρώει, ακριβώς γιατί χρηματοδοτούνται για «έρευνες» από τις πολυεθνικές των τροφίμων... Τον καθησυχάζουν για τα κινητά, τις κεραίες, τις οθόνες, επειδή χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες νέων τεχνολογιών κ.ο.κ.

Υπάρχουν όμως και οι πανεπιστημιακοί που δε διαπλέκονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προσηλώνονται στη διδασκαλία και την επιστήμη τους, που αρνούνται να γίνουν ζητιάνοι και γυρολόγοι «προγραμμάτων» προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, που νιώθουν και δική τους την αγωνία της λαϊκής οικογένειας να καλύψει το κόστος σπουδών των παιδιών της. Σε αυτούς τους πανεπιστημιακούς, που ακούν τον υπουργό να τους ονομάζει «δυνάμεις της αδράνειας» κολλημένες σε «ιδεοληψίες του παρελθόντος», απευθύνεται το κάλεσμα του ΚΚΕ για αντίσταση στα αντιδραστικά μέτρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - βιομηχάνων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σ' αυτούς τους πανεπιστημιακούς καλώντας τους να υψώσουν το ανάστημά τους και να δώσουν μάχη συνολικά ενάντια στην εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων που επιβάλλει η κυβέρνηση. Τους καλεί σε μια σκληρή, ομολογουμένως, μάχη ενάντια στα επιχειρησιακά σχέδια των ΑΕΙ, τις «αξιολογήσεις», τους εσωτερικούς κανονισμούς, ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ ή όποιων άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενάντια στην κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και τη χειραγώγηση των ιδρυμάτων από το κεφάλαιο. Κι ακριβώς επειδή οι πανεπιστημιακοί μπορούν να αντιληφθούν ότι η κατάργηση όλου αυτού του αντιδραστικού πλαισίου προϋποθέτει συνολικότερες ρήξεις και συγκρούσεις με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, το ΚΚΕ τους καλεί να συστρατευτούν στις ανάγκες και τους αγώνες της εργατικής τάξης, σε μια κοινωνική συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματική ανακούφιση του λαού με την απελευθέρωσή του από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Γεννητούρια στον «Ρ»

Ενα ακόμα μέλος προστέθηκε, από χτες, στο προσωπικό του «Ριζοσπάστη», η γλυκιά κόρη - το δεύτερο παιδί - της συναδέλφισσας Ελένης Τζήκα, ανταποκρίτριάς μας στη Θεσσαλία. Στην σ. Ελένη και τον σύζυγό της Γρηγόρη Χριστοδούλου, τις καλύτερες ευχές μας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org