Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Απελευθέρωση» υπέρ των μονοπωλίων της ενέργειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα στην ΕΕ για την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική, συνολικά, και για ΑΠΕ

Την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών γενικά από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά από τις ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, σε Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημειώνει:

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αυξάνει την επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου, και μάλιστα με κρατική εγγύηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που αξιοποιούνται για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και τη γιγάντωση μονοπωλιακών επιχειρήσεων μέσω ελάχιστων εγγυημένων τιμών και κρατική χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Στην Ελλάδα η χαμηλή τιμή των καυσίμων και η μείωση της κατανάλωσης διαμόρφωσε στο χρηματιστήριο της ηλεκτρικής ενέργειας την τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για τους ιδιώτες παραγωγούς σε χαμηλά επίπεδα, στα 44,1 ευρώ/μεγαβατώρα, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008. Η εθνική και κοινοτική νομοθεσία όμως υποχρεώνουν τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας) να τους διασφαλίσει την εγγυημένη τιμή που έχει οριστεί σε 80,14 ευρώ/μεγαβατώρα (!) και να καλύψει τη διαφορά, καταβάλλοντάς τους περίπου 72,1 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων προτείνεται να επταπλασιαστούν τα τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εκτιμά ότι το καθεστώς εγγύησης των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει στην αύξηση τιμών καταναλωτή; Συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή, της λαϊκής οικογένειας, ή, αντίθετα, στη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα;

2. Ποια οφέλη θεωρεί γενικότερα ότι υπάρχουν για την οικιακή κατανάλωση απ' την "απελευθέρωση" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας;».

Και καταλήγει: «Επιβεβαιώνεται, από την ίδια την εμπειρία των εργαζομένων, ότι η πρόταση του ΚΚΕ για δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα, με βάση την εξυπηρέτηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και όχι για να υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Να παρέχει φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, με σεβασμό στο περιβάλλον, να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φάσμα του ολικού μπλακάουτ εκατομμύρια νοικοκυριά(2022-08-30 00:00:00.0)
Κυβερνητική σταθερά η εγγύηση κερδών στους ιδιώτες(2014-03-11 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν τα 1.500 MW το 2012(2013-02-08 00:00:00.0)
Αναδρομικό «δώρο» στους ιδιώτες(2010-01-06 00:00:00.0)
«Εμφαση» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(2009-01-28 00:00:00.0)
Οι Γερμανοί διεκδικούν το 20% της αγοράς(2007-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ