Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Πάνω από 2,8 δισ. ευρώ στο 10μηνο

«Φέσια» 11,2 εκατ. ευρώ τη μέρα σύμφωνα με τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ»

Πάνω από 2,8 δισ. ευρώ απογειώθηκε μέσα στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2009 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 11,2 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Οι συνθήκες ασφυξίας μετακυλίονται, πρώτα και κύρια, στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας, ΕΒΕ και μικρότερες επιχειρήσεις, που σε αυτή τη φάση πληρώνουν και για τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών, πλάι σε αυτά των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνήθεις πρακτικές των τραπεζών. Πολλαπλά ωφελημένες από την κρίση είναι και οι τράπεζες, που το τελευταίο διάστημα, και στο βαθμό που δέχονται να «σπάσουν» επιταγές, φορτώνουν στους πελάτες τους - μικροεπιχειρηματίες ακόμη σκληρότερους όρους και αυξημένα επιτόκια. «Στάχτη στα μάτια» είναι και προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη προστασία των νοικοκυριών. Στην πραγματικότητα έρχεται να διασφαλίσει αποκλειστικά και μόνον τα «καλά και συμφέροντα» του τραπεζικού κεφαλαίου. Οι σχετικές ρυθμίσεις βάζουν τις τράπεζες συνεταίρους στο μισθό ή στο όποιο εισόδημα του ανήμπορου δανειολήπτη. Επιπλέον είναι πίσω ακόμη και από τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα δικαστικής προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» που αφορούν στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές : Η αξία τους έφτασε σε 2,6 δισ. ευρώ (από 967,8 εκατ. πέρυσι) με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 173%. Σε τεμάχια ξεπέρασαν φέτος τα 267.000, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές : Η αξία τους φτάνει σε 206,7 εκατ. ευρώ (από 141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αύξηση πάνω από 46%.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ