Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ
Πολυεθνικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό

Το εγγυημένο κέρδος της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής λειτούργησε σαν μαγνήτης για ενεργειακούς κολοσσούς

Ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έκαναν «παιχνίδι» χτες με την κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ) για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 360 MW με εγγυημένη απορρόφηση του 70% της παραγωγής. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό, από τους συνολικά τρεις που αναμένονται, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρόβλεψης για αδρή επιδότηση της παραγωγής 900 MW από ιδιώτες. Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και... Ελληνες κατέθεσαν χτες προσφορές, ενώ οι Γερμανοί απέχουν, συνεργαζόμενοι με τον όμιλο «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ» (ο οποίος συνεργάζεται με την ισπανική «ΕΝΤΕΣΑ», η οποία συνδέεται με τη γερμανική «EON»), επιλέγοντας να βασιστούν στις υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζει η εκτίναξη της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος και στην πρόβλεψη (κάτι θα ξέρουν) ότι θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα ή και θα αυξηθεί.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι:

  • «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης ΑΕ». Η εταιρεία αποτελεί το συνεργατικό σχήμα των Μπόμπολα («ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ»), Στασινόπουλου («ΒΙΟΧΑΛΚΟ») και της ιταλικής «Εντισον», η οποία κατέχει το 65% της μητρικής εταιρείας «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη», που κατέχει το 80% της συγκεκριμένης επένδυσης. Στην «Εντισον» συμμετέχει και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός «EdF».
  • «Ενέλκο ΑΕ». Είναι το επιχειρηματικό σχήμα της ιταλικής «ΕΝΕΛ» και του ομίλου Κοπελούζου. Η ιταλική εταιρεία ελέγχει το 75% της επένδυσης.
  • «Κόρινθος Πάουερ». Πρόκειται για την κοινή εταιρεία της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» και της ισπανικής «ΙΜΠΕΡΝΤΡΟΛΑ», η οποία ελέγχει το 70% της εταιρείας.
  • «Ενωση Εταιρειών Ηρων Θερμοηλεκτρική ΑΕ-ΓΕΚ ΑΕ». Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για τη μόνη αμιγώς ελληνική συμμετοχή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες η αυστριακή «ΔΕΗ», η εταιρεία «Verbund», εισερχόμενη στην ελληνική ενεργειακή αγορά, δήλωσε εμμέσως ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της επένδυσης. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξε κάποια εξέλιξη.

Ο διαγωνισμός έχει να κάνει με την εγγύηση από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ ότι θα απορροφά τουλάχιστον για 12 χρόνια το 70% της παραγωγής της μονάδας (με ανώτερο όριο τα 300 MW) σε τιμές που θα κυμαίνονται από 75.000 ευρώ έως 92.000 ευρώ ανά MW σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα θα εξασφαλίσει κατ' ελάχιστο έσοδα 22,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και με ανώτερο όριο τα 27,6 εκατ. ευρώ! Η απόσβεση θα προκύψει - εγγυημένα - σε λιγότερο από 10 χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ