Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου άργησε τρεις μήνες...

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα χωρίς εκπλήξεις και διαφορές από το σχέδιο απόφασης και επιβεβαίωσε το σταθερό προσανατολισμό του ΣΥΝ σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση

Με πολύμηνη καθυστέρηση δημοσιεύτηκε μόλις χτες στην «Αυγή» η πολιτική απόφαση του 3ου τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνη και ενώ πλησιάζει ο καιρός και του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος.

Χωρίς εκπλήξεις και διαφορές από το σχέδιο απόφασης (στο οποίο ήδη έχουμε αναφερθεί αναλυτικά), αξίζει ίσως να σχολιάσουμε ορισμένα σημεία της τελικής απόφασης.

Αντιγράφουμε ένα απ' αυτά: «Συγκροτούμε λοιπόν το διακριτό ρεύμα της νέας δημοκρατικής - ριζοσπαστικής αριστεράς ως τη βασική δύναμη που θα δράσει αποφασιστικά, καταλυτικά για τη ριζική ανασύνταξη του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς για τη δημιουργία μιας νέας αριστεράς πέρα από τα σημερινά μας όρια. Ξεκινάμε λοιπόν για να διαψεύσουμε σήμερα, όσους βιάστηκαν να ταυτίσουν τα οράματα αυτά με τα γραφειοκρατικά καθεστώτα του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" που κατέρρευσαν ή με την αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας».

Η ηγεσία του ΣΥΝ καθ' όλη τη διάρκεια του βίου του δεν έδωσε ποτέ δείγματα «δημοκρατικής - ριζοσπαστικής αριστεράς», έννοια την οποία καπηλεύτηκε, αντίθετα κινήθηκε σταθερά και απαρέγκλιτα σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση. Και υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα επ' αυτού. Η δημιουργία της «νέας αριστεράς» προφανώς στη συλλογική συνείδηση του ΣΥΝ ταυτίζεται με τη δημιουργία της περιβόητης «κεντροαριστεράς», στην οποία επιθυμεί διακαώς να ενσωματωθεί και στην επιθυμία του αυτή, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αναζητηθούν και οι αιτίες των αφορισμών εναντίον του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως ο ΣΥΝ: «Απορρίπτει επίσης κάθε λογική συμπληρωματικότητας απέναντι στο ΚΚΕ που οδηγούν σε απόψεις περί στρατηγικής συνάντησης με το ΚΚΕ και δημιουργία ενός "ενιαίου πόλου της Αριστεράς"».

Το απόσπασμα αυτό από μόνο του είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους επιρρίπτουν στο ΚΚΕ την ευθύνη της μη σύγκλισης (συνεργασίας κλπ.) με τον ΣΥΝ. Σαφώς και η στρατηγική συνάντηση των δύο κομμάτων είναι ανέφικτη, αφού κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. «Η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να δείχνει τίμια», δεν αρκεί να δηλώνει κανείς αριστερός, πρέπει και να είναι. Και στην περίπτωση του ΣΥΝ η «ταμπέλα» της «αριστεράς» δεν καθορίζει το περιεχόμενο.

Εκείνο που ξενίζει στο κείμενο της πολιτικής απόφασης είναι οι υπεραρκετές, προφανώς για καλύτερη εμπέδωση, αναφορές στην αντίθεση του ΣΥΝ όχι μόνο με το ΚΚΕ, αλλά με τον «υπαρκτό σοσιαλισμό», τον «δογματικό κομμουνισμό» κ.ά., αντίθετα ο «αριστερός» ΣΥΝ δηλώνει ευθαρσώς και ανερυθρίαστα ότι εκείνο που επιθυμεί είναι: «Νέα κοινωνική δυναμική, ανανέωση της πολιτικής σε επίπεδο δράσης και θέσεων, εναλλακτική πορεία για το νέο κοινωνικό κράτος, για ισόρροπη και αξιοβίωτη ανάπτυξη, διευρυμένη δημοκρατία της συμμετοχής και των ελέγχων».

Ολα αυτά τα επιθυμεί και τα αναζητά στα πλαίσια του συστήματος, διακηρύσσει ως εφικτή μια «κοινωνία αγγέλων» στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού. Γίνεται καθαρό ότι ο ΣΥΝ έχει επιλέξει στρατόπεδο, όσο κι αν προσπαθεί να εξωραΐσει τις θέσεις του, να τις φτιασιδώσει ώστε να μοιάζουν «αριστερές» και δεν το δείχνει μόνο, αλλά και το δηλώνει, τονίζοντας: «Το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να δράσει η Αριστερά και να διατυπώσει τις στρατηγικές της προτάσεις, είναι το πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης»!

Συνέντευξη Τύπου για το ΕΡΣ

Την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5 (180 βουλευτών) και με πρόταση της διάσκεψης των προέδρων, ζητά ο Συνασπισμός, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με την κυβερνητική λογική απαξίωσης και ασφυκτικού ελέγχου του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την παραπάνω πρόταση, ισχυριζόμενος πως είναι ανάγκη «το ΕΣΡ να παραμείνει ανεξάρτητη ρυθμιστική και εποπτική αρχή που θα υποδεικνύεται, θα διορίζεται και θα ελέγχεται από μια μόνο θεσμική αρχή, τη Βουλή των Ελλήνων».

Η παραπάνω πρόταση ανήκει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και υιοθετείται από το ΣΥΝ. Ωστόσο η εκλογή των μελών του ΕΣΡ με πλειοψηφία 3/5 της Βουλής, θα μεταφραστεί στην πράξη σε επιλογή τους κατόπιν δικομματικής συμφωνίας, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα όπου στο ΔΣ του ΕΣΡ συμμετέχουν και προτεινόμενοι από τα κόμματα της Βουλής.

Στον πρόεδρο του ΣΥΝ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας (ο εμπνευστής του νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται ακόμα πιο σφιχτός κυβερνητικός εναγκαλισμός του ΕΣΡ), ο οποίος έκανε λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Στον Δ. Ρέππα ως αναμενόταν απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, καταγγέλλοντάς τον ότι απαντά με αφορισμούς και ότι εμμένει στην αντίληψη χειραγώγησης του ΕΣΡ. Ακόμα, τον κατηγόρησε ότι την ώρα που η διαπλοκή βοά στο χώρο των ΜΜΕ αυτός επιμένει στις πολιτικές μεθοδεύσεις που συγκαλύπτουν αυτή την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ