Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φεστιβάλ - σταθμός

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 26ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», του οποίου η αυλαία έπεσε στα Ιλίσια το περασμένο Σάββατο. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες, κυρίως νέοι. Ο μοναδικός αυτός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός, όχι μόνο δεν έχει φθαρεί στο διάβα των 26 χρόνων, αλλά κάθε χρόνο βελτιώνεται, ανανεώνεται, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο στη συνείδηση των νέων και του λαού. Το φετινό «ταξίδι» ήταν το πιο πετυχημένο που έχει πραγματοποιηθεί, με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και σταθμούς που ξεχώρισαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Το Φεστιβάλ μέσα από την τεράστια δουλιά και προσφορά των χιλιάδων μελών της ΚΝΕ, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ανατρεπτική, ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ συναντά πλατιά απήχηση στη νέα γενιά. Η άλλη διέξοδος που προτείνουν οι κομμουνιστές στην καθημερινή ζωή, η πολιτιστική παρέμβαση που κάνει τη διαφορά από τα πολιτιστικά σκουπίδια και υποκατάστατα, αγγίζει τους νέους ανθρώπους, έχει πολλά να πει σε όλους, τον μαθητή, τον φοιτητή, τον σπουδαστή, τον εργαζόμενο, τον άνεργο. Και αυτό εκτιμιέται δεόντως από τους ίδιους τους νέους.

Μέσα από τις δραστηριότητές της, η πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση της Οργάνωσης γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μέσα στη νεολαία. Δεν είναι μόνο η πανδαισία καλλιτεχνικής δημιουργίας και ο πλούτος των πολύμορφων παρεμβάσεων, είναι και οι συζητήσεις που οργανώθηκαν στους χώρους και τα στέκια του φεστιβάλ τα πηγαδάκια που υπήρχαν παντού, που δείχνουν ότι η νεολαία ενδιαφέρεται να γνωρίσει την πολιτική του ΚΚΕ, βρίσκει σε αυτήν τη διέξοδο στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα που συναντά καθημερινά στη ζωή της.

Εξίσου σημαντική και ελπιδοφόρα είναι η επικοινωνία των νέων και οι κουβέντες που έγιναν αυθόρμητα σε επιμέρους χώρους, όπως αυτό του Μετώπου Παιδείας, με μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, γονείς για την αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα. Με τους νέους εργαζόμενους, στο κίνημα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Οι παρεμβάσεις αυτές άφησαν πολλά θετικά, ήταν αφορμή για τη διεύρυνση των επαφών της οργάνωσης της ΚΝΕ και αποτέλεσαν καλό «ζυμάρι» για την αγωνιστική πορεία του νεολαΐστικου κινήματος που είναι αναγκαία.

Ολα αυτά διαψεύδουν για πολλοστή φορά τις διάφορες Κασσάνδρες ότι «η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, ότι τελείωσαν οι συλλογικές διαδικασίες, ότι ο ατομισμός θριάμβευσε». Το Φεστιβάλ μπήκε και φέτος στο μάτι της άρχουσας τάξης, ενόχλησε τους πολιτικούς εκφραστές του συστήματος και τους υπηρέτες τους. Γι' αυτό και μπήκε στη μαύρη λίστα της σιωπής. Επί τέσσερις μέρες η Πανεπιστημιούπολη κατακλυζόταν από χιλιάδες νέους, πραγματοποιούνταν πολύμορφες εκδηλώσεις, αλλά για τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ δεν υπήρχε είδηση. Αντίθετα, εκδηλώσεις άλλων φορέων πολύ μικρότερης εμβέλειας προβάλλονταν κατά κόρον.

Το γεγονός, όμως, της απήχησης του 26ου Φεστιβάλ δεν μπορεί κρυφτεί. Οσο και αν η εικονική πραγματικότητα που φτιάχουν οι κυβερνώντες «κόβει στενό κουστούμι», η ΚΝΕ και το ΚΚΕ βρίσκουν τρόπους να ανοίγουν παράθυρα στην κοινωνία. Αυτό πρώτα και κύρια το γνωρίζουν οι χιλιάδες που βρεθήκαμε στην Πανεπιστημιούπολη, τα χιλιάδες νέα παιδιά που συνομίλησαν με τους κομμουνιστές. Τα ραντεβού του αγώνα κλείστηκαν. Η συνέχεια θα δοθεί στο κίνημα της νεολαίας, στη δημιουργική πορεία προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και αυτό της ΚΝΕ την άνοιξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ