Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ιμπεριαλισμός στο στόχαστρο

Στην Πράγα ο αγώνας συνεχίζεται, το ίδιο γίνεται, όμως, και στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη χώρες. Η αντίσταση στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο αγώνας ενάντια σε εκείνες τις επιλογές που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενάντια στη «νέα τάξη» και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μόνο τόπο, ούτε σε μια ή δυο μέρες. Ούτε είναι άσχετη η διαμαρτυρία για τη δράση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την πάλη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια που απεργάζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι στην Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν, γίνεται στην Αθήνα μια ακόμη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση, την οποία διοργανώνει το ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα, για να ακουστεί και εδώ η φωνή των εργαζομένων ενάντια στην κτηνώδη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Μια ευκαιρία για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και για να διεκδικηθούν περισσότερα δικαιώματα, νέες κατακτήσεις για την εργατική τάξη και το λαό. Μια κινητοποίηση, που μπορεί να συνενώσει, όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλους εκείνους που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Μια συγκέντρωση, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των συγκεντρώσεων και των άλλων κινητοποιήσεων, που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Πράγα.

Ακόμα κι αν αυτή η συγκέντρωση δεν είχε οριστεί ως αντιιμπεριαλιστική, τέτοια θα ήταν. Τέτοιος αγώνας, αντικαπιταλιστικός, αντιιμπεριαλιστικός, είναι κι αυτός για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέτοιος αγώνας είναι κι αυτός ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να μην ξεπουληθεί στους ιδιώτες η αναντικατάστατη δημόσια περιουσία. Μα, και η διαμαρτυρία για την εξοργιστική αύξηση της τιμής των καυσίμων, το πρόσχημα για την εκτίναξη στα ύψη βασικών αγαθών λαϊκής κατανάλωσης, τέτοιο ουσιαστικά χαρακτήρα έχει. Οπως και οι κινητοποιήσεις για την παιδεία και την υγεία.

Οι πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο, όπως και η κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει μια πολιτική που εκφράζει αυτά τα συμφέροντα, πολύ θα ήθελαν να είναι αποσπασματική η πάλη των εργαζομένων και του λαού. Να μη συνδέονται μεταξύ τους τα ζητήματα, να μην εντοπίζονται οι αιτίες των προβλημάτων, να μην καθορίζεται ο ένοχος και να μην αντιμετωπίζεται ενιαία, όπου κάνει την εμφάνισή του. Αλλο, όμως, τι θέλουν και άλλο τι μπορούν. Και στη χώρα μας, η εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, όλο και περισσότερο συντονίζουν τον αγώνα τους, ξεχωρίζουν τις αιτίες των προβλημάτων, εντοπίζουν τον ένοχο, διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις, για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Η πανελλαδική συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, η μεγάλη συμμετοχή σ' αυτή, η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών από όλη τη χώρα να παλέψουν άμεσα, με συνέχεια και με συνέπεια, επιβεβαιώνει τα σημαντικά ταξικά βήματα αγωνιστικού συντονισμού. Η σημασία της σύσκεψης αυτής δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι 17 μήνες μετά την ίδρυση του ΠΑΜΕ διαπιστώνεται ο μεγάλος βαθμός συσπείρωσης συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων γύρω από αυτό. Εχει να κάνει κυρίως με την εγγύηση για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα και για το ξεπέρασμα των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτό που μένει είναι να γίνει ο αγώνας, στην Πράγα, στην Αθήνα και όπου αλλού.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα διαμαρτυρία κατά της λιτότητας(2012-05-19 00:00:00.0)
Αποφασιστικά και ταξικά!(2000-12-31 00:00:00.0)
Η ένταξη των μεταναστών εργατών στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος(2000-10-08 00:00:00.0)
Η νεολαία ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα(2000-07-21 00:00:00.0)
Αντιπολεμική δράση ΤΩΡΑ!(1999-04-18 00:00:00.0)
Σε διατεταγμένη υπηρεσία!(1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ