Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η δικαίωση

Ολοι και όλα έχουν την τιμή τους, συνηθίζουν να λένε οι οπαδοί των «νόμων της αγοράς» και της παγκοσμιοποίησης, θέλοντας να υπογραμμίσουν τον πρώτιστο και καθοριστικό - κατά τη γνώμη τους - ρόλο του χρήματος στις σύγχρονες κοινωνίες. Ελα, όμως, που ούτε όλα έχουν την τιμή τους, ούτε όλοι εξαγοράζονται.

Μια βρετανική διαφημιστική εταιρία χρησιμοποίησε πρόσφατα σε διαφημιστικό προώθησης της βότκας «Σμιρνόφ», την πασίγνωστη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα. Γεγονός που έκανε έξω φρενών τον Αλμπέρτο Ντιάζ Γκουτιέρεζ, τον 72χρονο φωτογράφο που είχε απαθανατίσει τον Τσε στην επίμαχη πόζα. Οχι μόνο ή κυρίως, γιατί η διαφήμιση έγινε εν αγνοία του, αλλά γιατί, όπως δήλωσε ο ίδιος: Το σύμβολο της παγκόσμιας επανάστασης και το αλκοόλ δεν έχουν τίποτε το κοινό μεταξύ τους.

Ο Αλμπέρτο Γκουτιέρεζ, που ζει στην Αβάνα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, για παράνομη εμπορική εκμετάλλευση και τελικά -αφού απέκρουσε όλες τις οικονομικές προσφορές της διαφημιστικής εταιρίας, αρνούμενος να ανακαλέσει την προσφυγή του - δικαιώθηκε, έπειτα από σχετική απόφαση ανώτατου δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ