Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάμε να αλλάξουμε ζωή;

Ο αγώνας μας δεν έχει επίλογο. Ηταν το μήνυμα που έστειλαν έξι παιδιά από την Οργάνωση Χίου της ΚΝΕ, στη θεατρική παράσταση που παρουσίασαν την τελευταία μέρα του 26ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο χώρο της νεανικής δημιουργίας, με θέμα «Εκθεση στον υπουργό Παιδείας».

Με χιούμορ, σάτιρα, ανατροπή αλλά και με την αλήθεια να εκτοξεύεται ωμή από τα στόματά τους, τα παιδιά της θεατρικής παράστασης - στην πλειοψηφία τους μαθητές - απεικόνισαν με επιτυχία την πραγματικότητα στα σχολεία, όπως έχει διαμορφωθεί με την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Κάτω από το σκηνικό που απεικονίζει τοίχους γεμάτους ρωγμές, έναν πίνακα, που στην κορυφή του κρέμεται η εικόνα του αρχιεπισκόπου, έξι διαφορετικοί χαρακτήρες, έξι διαφορετικές ιδεολογίες συμφωνούν, λογομαχούν, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για όλα εκείνα που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας. Ο Γιάννης, η Μαρία, η Βαγγελιώ, η Χαρά, ο Γιάννης και ο Αρης ή αλλιώς ο Κνίτης, η «ξινή», το «φυτό», η μπαρόβια, ο λούφας και η κυρία Φρίκη, προσπάθησαν με ταλέντο και φαντασία - και τα κατάφεραν - να μας μεταφέρουν για περίπου μια ώρα στη σχολική αίθουσα.

Να σημειωθεί ότι το σενάριο του θεατρικού γράφτηκε από τα τα παιδιά που συμμετείχαν στην παράσταση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενώ μερικές από τις πιο αξιόλογες ατάκες του έργου - που όπως υπογράμμισαν οι μαθητές έχουν ειπωθεί στις σχολικές αίθουσες και τους διαδρόμους - είναι: «Στο Πανεπιστήμιο θα περάσουν όσοι έχουνε λεφτά. Να γράψω 19,5 για να περάσω ΤΕΙ Τυροκομίας στη Λάρισα. Πάμε πορεία; Πάμε να αλλάξουμε ζωή; Η κατάληψη δεν είναι σκοπός, είναι το μέσο. Ο αγώνας μας δεν έχει επίλογο...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ