Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παραμερίσαμε ποιητή για να περάσεις»

Επίδοση της τιμητικής πλακέτας, αλλά και του αντιτύπου της επανέκδοσης του «ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ», στην σύντροφο του ποιητή, Φαλίτσα Ρίτσου
Επίδοση της τιμητικής πλακέτας, αλλά και του αντιτύπου της επανέκδοσης του «ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ», στην σύντροφο του ποιητή, Φαλίτσα Ρίτσου
«Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», φώναξε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με το ομότιτλο αφιέρωμά του προς τιμήν του Γιάννη Ρίτσου, την Παρασκευή το βράδυ. Το φώναξε και μέσω της ομάδας μουσικών, τραγουδιστών και ηθοποιών, που με το αληθινό πάθος της μουσικοποιητικής παράστασής τους «υμνούν» τον «ποιητή της τελευταίας, προ Ανθρώπου, εκατονταετηρίδας». Η παράσταση είναι μια εξαίρετη αφηγηματική, ποιητική και μουσική σύνθεση, που πρωτοπαίχτηκε το Μάη στη Μονεμβάσια, και έκτοτε παρουσιάστηκε σε δήμους της Αττικής και στην περιφέρεια, σημειώνοντας παντού μεγάλη επιτυχία, καθώς «κοινωνεί» το λαϊκό κοινό με το «αίμα» της ποίησης του Ρίτσου. Σα να λέμε, με το «αίμα» των αγώνων, παθών και πόθων του λαού μας, του ΚΚΕ, και του ίδιου του ποιητή.

Τιμητικά προσκαλεσμένη από το ΚΣ της ΚΝΕ, να παραστεί στο αφιέρωμα, ήταν η πολυάκριβη συντρόφισσα του ποιητή, Φαλίτσα Ρίτσου. Με την «αγία» της σεμνότητα, η Φ. Ρίτσου κάθισε σχεδόν στο τέλος του πολυπληθούς ακροατηρίου στο «Λαϊκό Στέκι». Χρειάστηκε επίμονη αναζήτησή της, ώστε να εντοπιστεί και να καθίσει στην πρώτη σειρά, όπου περίμεναν για να την υποδεχτούν η Γενική Γραμματέας του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Η Φαλίτσα Ρίτσου, βουρκώνοντας κάθε λίγο, άκουγε τους καλλιτέχνες να αφηγούνται, να απαγγέλουν, τα τραγουδούν όλα όσα ήταν, έζησε, ποθούσε και ποίησε ο Γ. Ρίτσος. Τα μάτια της «πλημμύρισαν», ακούγοντας τον Ανδρέα Φραγκέα, από μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, να λέει από σκηνής, μεταξύ άλλων, ότι το αφιέρωμα αυτό «δε φτάνει» για τόσο «μεγάλο άνθρωπο, που, με το έργο του, τίμησε με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο τις λέξεις Αγωνιστής, Ανθρωπος, Ζωή». Τον άνθρωπο, που «με το έργο και την παρουσία, όχι μόνον τίμησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και συνέβαλε αποφασιστικά, ώστε να γίνει μεγάλος θεσμός στη νεολαία». Ο Α. Φραγκέας, αφού εξέφρασε το «βαρύ χρέος» της ΚΝΕ απέναντι στον κορυφαίο δημιουργό, κατέληξε: «Θέλουμε να δώσουμε στη συντρόφισσα της ζωής του, στη συντρόφισσά μας Φαλίτσα, αυτή την τιμητική πλακέτα, έχοντας πάντα οδηγό στη δράση μας ότι "Τούτες οι πέτρες δε βολεύονται σε λιγότερο ήλιο, δε βολεύονται σε λιγότερο ουρανό"».

Ο Στ. Ψαραδάκος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
Ο Στ. Ψαραδάκος και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
Οταν τέλειωσε το αφιέρωμα, τα μάτια, όλο το πρόσωπο, οι θερμές χειραψίες κι όλα τα λόγια της Φαλίτσας Ρίτσου ήταν περηφάνια για τον σύντροφο της ζωής της και μεγάλος έπαινος για όλους τους συντελεστές - καλλιτέχνες αυτής της παράστασης. Για τον Στέφανο Ψαραδάκο (μουσική επιμέλεια, διεύθυνση, οργανοπαίκτη και τραγουδιστή), του οποίου η φωνή και παρουσία τής θύμισε τον Κατράκη. Για την Λίλιαν Δημητρακοπούλου (σκηνοθετική επιμέλεια, απαγγελία), η οποία υπογράφει και το κείμενο (σύνθεση αφήγησης - ποιημάτων). Κείμενο, το οποίο η Φ. Ρίτσου χαρακτήρισε ως «την πιο ποιητική ιστόρηση της ζωής και του έργου του Ρίτσου, αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, που άκουσα ποτέ μου». Θερμά επαίνεσε και τους άλλους τέσσερις καλλιτέχνες της παράστασης Γιάννη Λάρδη, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Κώστα Ραβνιωτόπουλο και Λαμπρινή Κανάγιου.

Και ύστερα, η Φαλίτσα Ρίτσου εξομολογήθηκε: «Εκλαψα πολύ απόψε. Γιατί ένιωθα, ανάμεσά μας, στην εκδήλωση, τον Ρίτσο, να μας οδηγεί με τις σεμνές του ιδέες. Η υπεροχή της πνευματικής του υπόστασης δημιουργεί ενθουσιασμό και επιβάλλει την αγάπη, για την οποία θυσίασε την υγεία και τη ζωή του. Ηταν, όμως, και τυχερός, γιατί γεύτηκε και δέχτηκε τη μεγάλη αγάπη αυτού του λαού, που τόσα υπόφερε και υποφέρει. Ανάμεσά μας, όμως, απόψε ήταν κι άλλες μεγάλες μορφές. Ο Κατράκης, ο Λειβαδίτης, ο Καρούζος κι άλλοι. Γι' αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην ΚΝΕ και γι' αυτήν την εκδήλωση και για όλα όσα ένιωσα απόψε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ