Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινήσεις συσπείρωσης ενόψει του συνεδρίου
  • Την πλήρη στοίχισή του με την ιεραρχία της Εκκλησίας «υπέγραψε» ο Κ. Καραμανλής
  •  «Δικαιωμένος» για τη διαπλοκή, αλλά με την ίδια πολιτική και προτάσεις με αυτές της κυβέρνησης!

Με παράλληλες κινήσεις στο Εκκλησιαστικό και τη διαπλοκή, επιχειρεί ο πρόεδρος της ΝΔ να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος μπροστά στο συνέδριο, αλλά και να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε βάρος της κυβέρνησης.

Ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να ρίξει το προσωπικό του βάρος στη διαμάχη κυβέρνησης -Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων και υπέγραψε προχθές στο κείμενο της Εκκλησίας για το δημοψήφισμα. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πλήρη στοίχισή του του με την ιεραρχία, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι «κάθε Ελληνας πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να διαμαρτύρεται κατά αποφάσεων της κυβέρνησης, που προσβάλλουν βάναυσα το θεμελιώδες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού κάθε ελεύθερου ανθρώπου». Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις επικρίσεις για το μήνυμα που εκπέμπει το προσωπικό του παράδειγμα, παρά την εκφρασθείσα θέση του ότι η στάση του καθενός είναι ζήτημα συνείδησης, είπε ότι ο ίδιος έπραξε αυτό που του υπαγορεύει η συνείδησή του. Αυτή η χειρονομία του προκάλεσε ικανοποίηση στη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος και, βέβαια, της ακροδεξιάς πτέρυγας, ενώ, προς το παρόν, δεν υπήρξε καμία δημόσια διαφωνία και αντίδραση ούτε από τους θεωρούμενους θιασώτες του «μεσαίου χώρου». Ο Γ. Αλογοσκούφης, για παράδειγμα, όχι μόνο συμφώνησε με την κίνηση του Κ. Καραμανλή, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι και ο ίδιος θα υπογράψει. Το γεγονός, πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει, ουσιαστικά, εγκαταλείψει τα περί «μεσαίου χώρου», δεν είναι άσχετο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει του συνεδρίου και την επιδίωξή του να επαναβεβαιώσει πανηγυρικά την κυριαρχία του.

Η ενέργεια του Κ. Καραμανλή έδωσε την ευκαιρία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον κατηγορήσει ότι «επιχειρεί να νομιμοποιήσει μια απόλυτα αντιδημοκρατική και διχαστική ενέργεια». Επιπλέον, ο Δ. Ρέππας τον επέκρινε ότι προωθεί την πολιτικοποίηση της Εκκλησίας, η οποία «δε συμβιβάζεται με την κοινωνική αποστολή και τον πνευματικό της ρόλο».

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στην προβολή του ζητήματος της διαπλοκής και, μάλιστα, επιχειρεί να εμφανιστεί δικαιωμένη και ενισχυμένη, μετά τα όσα διαδραματίζονται στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Από την Κρήτη, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε ότι «τα όσα αποκαλύπτονται αυτές τις ημέρες, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας, τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης με τη διαπλοκή και τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του κ. Σημίτη». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι οποίες εξαντλούνται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, στη σύσταση «ανεξάρτητης αρχής» για τον έλεγχο των συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου και την «αυστηρή»(;) νομοθεσία για τα οικονομικά των κομμάτων. Φυσικά, δεν είπε τίποτα για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε, όμως, ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος, σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι «ένας είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή. Ρήξη με ανατροπή του σημερινού συστήματος εξουσίας. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς παλινωδίες, χωρίς καλοπιάσματα. Δε συνθηκολογούμε με κανέναν, δε χαριεντιζόμαστε με κανέναν ισχυρό, δεν κάνουμε διαχωρισμούς, δε σκανδαλολογούμε». Η ΝΔ, πρόσθεσε, έχει υποτιμήσει τον εαυτό της, έχει εγκλωβιστεί στο στερεότυπο «τι να κάνω, μειοψηφία είμαι». Γιατί δεν έχει καταλάβει τη δύναμή της.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Στ. Δήμα απέναντι στο υπό εκκόλαψη εγχείρημα του Δ. Αβραμόπουλου. Το στέλεχος της ΝΔ, αφού αρχικά δηλώνει ότι θα ήθελε τον Αβραμόπουλο εντός της ΝΔ και θεωρεί δύσκολη τη δημιουργία «νέου ισχυρού κόμματος», προσθέτει: «Αν, όμως, ο κ. Αβραμόπουλος προχωρήσει και επιτύχει τη συσπείρωση σημαντικού ποσοστού μετριοπαθών πολιτών και σοβαρών στελεχών, τότε η μόνη λύση για τη ΝΔ θα είναι κάποια μορφή εκλογικής συνεργασίας, ώστε από κοινού να επιδιωχτεί η πλειοψηφία».

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο «Βήμα», επαναλαμβάνει ότι δεν αμφισβητεί τον Κ. Καραμανλή, αλλά συμπληρώνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα προσώπων, είναι πρόβλημα δομών του κόμματος, είναι πρόβλημα λειτουργίας, είναι πρόβλημα πολιτικών επιλογών». Αναφερόμενη στο θέμα της διαπλοκής, είπε ότι το ζητούμενο είναι οι σταθεροί κανόνες και η διαφάνεια και το πρόβλημα δεν είναι τα ονόματα, ενώ αποδοκίμασε την πρόσφατη δήλωση του Γ. Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι «έκανε κακό στη ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα προεκλογικά...(2006-04-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-06-13 00:00:00.0)
ΔΙΑΠΛΟΚΗ - ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ;(2002-05-24 00:00:00.0)
Προσφεύγει πάλι στη «διαπλοκή»(2001-02-28 00:00:00.0)
Παιχνίδι με τον Δ. Αβραμόπουλο(2001-02-06 00:00:00.0)
«Κινούμενη άμμος» το εσωκομματικό τοπίο(2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ