Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μετέφερε το μήνυμα των βαλκανικών λαών

Ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του Καραβανιού Αλληλεγγύης που πέρασε από Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ και κατέληξε στο Βουκουρέστι

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, προχτές Κυριακή, οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, που διοργάνωσε η ΚΝΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Το Καραβάνι Αλληλεγγύης ξεκίνησε το ταξίδι του την περασμένη Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι, πέρασε από το Ζάγκρεμπ και από εκεί στο Βουκουρέστι μετέφερε το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης των λαών των Βαλκανίων, χωρίς την ανάγκη της ΝΑΤΟικής και ευρωενωσιακής διαιτησίας.

Το μήνυμα δόθηκε με πολλαπλούς τρόπους. Με συνεντεύξεις Τύπου στα ΜΜΕ της Ελλάδας, της Σερβίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας. Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους του πολύπαθου Βελιγραδίου, του οποίου τα σημάδια από το φονικό βομβαρδισμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων το 1999 είναι ακόμη εμφανή. Με ανοιχτές συζητήσεις για την επικίνδυνη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή που συνεχώς αυξάνεται και για την ανάγκη της αγωνιστικής αντιιμπεριαλιστικής αντίδρασης των λαών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του Καραβανιού Αλληλεγγύης θορύβησε τόσο πολύ τις αρχές, ιδιαίτερα των χωρών της Σερβίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας, ώστε καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία σε απόσταση αναπνοής σε κάθε δραστηριότητά του. Η τρομοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά τους σε βάρος της αποστολής εξαντλήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς αυτών των χωρών, όπου οι αρχές με αστείες δικαιολογίες (λεκιασμένο διαβατήριο, καταστατικό κομμουνιστικής νεολαίας, αφίσες, προκηρύξεις και άλλα) την κρατούσαν καθηλωμένη μέχρι και έξι ώρες, ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του πλούσιου προγράμματός της. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύτηκαν μέχρι και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, σαρώνοντας έτσι κάθε σπιθαμή του λεωφορείου.

Από την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι
Από την πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι
Το διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης, στο οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από πολλές κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές νεολαιίστικες οργανώσεις, έδωσε την υπόσχεση για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων αγωνιστικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αποστρατιωτικοποίησης των Βαλκανίων, της απομάκρυνσης του ΝΑΤΟ, της επικράτησης της ειρήνης.

Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός οξύνεται

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, που αναδείκνυαν με ποικίλους τρόπους τι ακριβώς σημαίνει η παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, γενικότερα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στα Βαλκάνια. Παρακάτω, σταχυολογούμε, ορισμένα βασικά σημεία από τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Ελένη Γκόγκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο ξεκάθαρα ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία οξύνεται. Το κύριο ενδιαφέρον τους στην περιοχή είναι να δημιουργήσουν χώρες και κυβερνήσεις υπάκουες στα σχέδιά τους για τη μεγαλύτερη εισβολή των μονοπωλίων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό ακριβώς χρειάζονται ισχυρές ΝΑΤΟικές δυνάμεις και Ευρωσύνταγμα στην περιοχή. Και ακριβώς για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους οδηγούν σε συγκρούσεις τους λαούς, επαναχαράσσουν τα σύνορα. Οπως έκαναν παλαιότερα με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κάνουν τώρα με το Κόσσοβο. Ως ΚΝΕ θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή με τα γεράκια του ΝΑΤΟ και την ΕΕ να διαφεντεύουν την περιοχή».

Στόχος τους ο έλεγχος των ενεργειακών διαδρομών

Ο Νταβόρ Ράκιτς, υπεύθυνος της Κροατικής Οργάνωσης «Ενωση Νεολαίας SOS» σημείωσε πως «οι ΗΠΑ με την παρουσία τους στα Βαλκάνια πυροδοτούν συγκρούσεις, πολιτικό κατακερματισμό, υποθάλπουν δυναμικά τον αλβανικό επεκτατισμό που απειλεί τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Είναι φανερό πως ο στόχος τους είναι ο έλεγχος των ενεργειακών διαδρομών που περνούν από την περιοχή. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μου την ενέταξαν στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα την ασφάλειά της. Ουσιαστικά την ενέταξαν στην "ιερή συμμαχία" του αιώνα μας για την ασφάλεια της κυρίαρχης τάξης σε βάρος του λαού».

Από την πλευρά του, ο Λίβυο Τσελίου, από τη Νεανική Σοσιαλιστική Συμμαχία της Ρουμανίας επισήμανε πως είναι τέτοια η δουλικότητα του πολιτικού κατεστημένου της χώρας του προς τις ΗΠΑ, που έχουν θεσπίσει μέχρι και νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ! Το γεγονός είναι ότι μπήκαμε στο ΝΑΤΟ χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, χωρίς να γίνει έστω δημοψήφισμα, τόνισε.

Δημιουργείται κλίμα αντίδρασης

Ο Στέλιος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της Κυπριακής ΕΔΟΝ, μιλώντας στο Ζάγκρεμπ, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «το Καραβάνι Αλληλεγγύης στους λαούς των Βαλκανίων που διοργανώνει για πρώτη φορά η ΠΟΔΝ, είναι ένα σημαντικό γεγονός καθώς συμπίπτει και με μια εποχή που βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες διαδικασίες και διεργασίες για διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Και σε άλλο σημείο, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για διεργασίες «που σαφώς δεν έχουν στόχο την καλλιέργεια και δημιουργία ειρηνικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των χωρών τους αλλά αντιθέτως δημιουργούν αστάθειες που δικαιολογημένα οδηγούν στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και αντίδρασης. Οι όποιες διακηρύξεις για έναν υποτιθέμενο νέο ρόλο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που τάχα θα διασφαλίζει τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην περιοχή έχουν διαψευστεί από τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές και τις επεμβάσεις τους που έχουν αποδείξει ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι την αμερικανική επεκτατική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ