Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
«Αντιντόπινγκ» στην εργατική τάξη, η πολιτική εκστρατεία του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή το πρωί, στην Ξάνθη

«Το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο, ούτε θέλει ούτε μπορεί, να πάρει μέρος στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που υπάρχει ως στόχος. Δεν πρόκειται να προσφέρει στήριγμα σε καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή. Δεν πρόκειται να προσφέρει καμία βοήθεια σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι διάτρητο, έχει δυσκολίες και πάνω απ' όλα σαπίζει». Με τον παραπάνω τρόπο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε, για μια ακόμα φορά, τη στάση του Κόμματος στη συζήτηση σεναρίων που εξελίσσεται αυτή την περίοδο.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την Κυριακή το πρωί στην Ξάνθη, «η πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσουμε λειτουργεί ως "αντιντόπινγκ", διότι, κακά τα ψέματα, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένο σε μια πολιτική "ντοπαρίσματος" με δόσεις μοιρολατρίας και συμβιβασμού. Ενας ολόκληρος λαός "ντοπάρεται", ότι δεν έχει τη δύναμη να αντιστρατευτεί τη σημερινή κατάσταση, ότι δεν έχει τη δύναμη να νικήσει.

Δεν έχουμε μόνο το ντοπάρισμα στην Εθνική ομάδα της Αρσης Βαρών. Το ντοπάρισμα είναι γενικό. Εχει εισχωρήσει παντού. Και στον αθλητισμό, στα εκπαιδευτικά βιβλία, στα ΜΜΕ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ή στις περισσότερες εκπομπές. Το "ντοπάρισμα" γίνεται, και γίνεται όταν θέλεις να προσελκύσεις λαϊκές δυνάμεις στο ψέμα. Σε μια πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά τους».

Και συμπλήρωσε: «Ε, λοιπόν, η δική μας πολιτική εκστρατεία θα λειτουργήσει ως "αντιντόπινγκ", γιατί θεωρούμε ότι σήμερα είναι πιο ώριμες σημαντικές λαϊκές δυνάμεις για να αναζητήσουν ένα δρόμο που τις συμφέρει. Κι από τη στιγμή που αναζητούν αυτό το δρόμο είναι αδύνατο να μην συναντηθούν σε αυτό το δρόμο με το ΚΚΕ».

Κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού

Ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα ήταν και αυτή για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Βεβαίως ανησυχούμε από την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, ακριβώς γιατί μπορεί να πυροδοτήσει και συγκρούσεις εθνικιστικές. Αλλά μπορεί αυτό το μοντέλο να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές. Στην Κύπρο κατ' αρχήν. Μην ξεχνάτε ότι η τουρκική κυβέρνηση, ακόμη και ο κ. Ταλάτ, όταν ανακοινώθηκε η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι αυτό το μοντέλο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για την Κύπρο.

Και ορισμένοι μπορεί να ονειρευτούν και για τη Θράκη. Το ζήτημα είναι το εξής: Οταν ξέρουμε τα σχέδιά τους, ποια είναι η επιλογή του ελληνικού λαού; Διότι αν περιμένουμε να διευθετηθούν αυτά με συζητήσεις των κυβερνήσεων, δε θα έχουμε αποτέλεσμα. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Ενα από τα "φάρμακα" είναι: Λαοί όλων των χωρών ενωθείτε στον κοινό αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του διαίρει και βασίλευε».

Για το σοβινισμό της αστικής τάξης της Τουρκίας

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις εθνικιστικές κινήσεις της Τουρκίας και του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τις θέσεις του ΚΚΕ: «Πάρα πολλές φορές και μέσα στις πολιτικές αναλύσεις μας και στα γραπτά μας και στα ντοκουμέντα, μιλάμε για το σοβινισμό και τον επεκτατισμό που δείχνουν η αστική τάξη της Τουρκίας και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μάλιστα, στις προγραμματικές θέσεις του Κόμματος διαπιστώνουμε και έναν κίνδυνο μελλοντικό. Εάν βεβαίως δεν υπάρξει, αυτό που λέμε, αποτελεσματικότητα στην πάλη κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, για την περιοχή. Εχουμε, μάλιστα το τελευταίο διάστημα μιλήσει αναλυτικά και σε επίσημες δηλώσεις.

Εχουμε θέσει το εξής ζήτημα: Φοβόμαστε πάρα πολύ μήπως, μέσα σε αυτή τη "διαπάλη" που υπάρχει για το ρόλο της Τουρκίας στο Β. Ιράκ, στην περίπτωση που έχει διαμορφωθεί στην ουσία ένα σχεδόν αυτόνομο κουρδικό ιρακινό κράτος, αυτό έχει επιπτώσεις μέσα στην Τουρκία και εάν υπάρχει κάποια διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ποιος θα την πληρώσει.

Εχουμε διατυπώσει το φόβο ότι μπορεί να την πληρώσει η Ελλάδα, η Κύπρος κλπ. Αυτά είναι εκτιμήσεις. Σαν κόμμα είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τάσεις. Δε σημαίνει ότι έχουμε προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό χρονικά ή εάν θα γίνει ακριβώς έτσι. Σε αποφάσεις της ΚΕ, σε τοποθετήσεις μας, έχουμε μιλήσει αναλυτικά γι' αυτό το ζήτημα. Ποια μπορεί να είναι η απάντησή μας σε αυτό; Εργατοϋπάλληλοι ενωθείτε, αγρότες ενωθείτε. Κι έτσι αντιμετωπίζουμε και τα μειονοτικά ζητήματα σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, γιατί εδώ έχουμε γενικότερο πρόβλημα στα Βαλκάνια».

Αντιεθνικιστική δράση με κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά

«Αυτά εμείς - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - τα αντιμετωπίζουμε από σκοπιά πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση δεν τα αντιμετωπίζουμε εθνικιστικά, σοβινιστικά κτλ. Ισα - ίσα έχουμε ανησυχία για τις εξελίξεις και ξέρουμε ότι με κουμπαριές και με ζεϊμπέκικα δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα ούτε με τους επιχειρηματίες, τους Ελληνες και τους Τούρκους. Ομως υπάρχει ανάγκη μιας δράσης αντιεθνικιστικής σε αυτά τα θέματα, απ' όπου και εάν προέρχεται. Καμία κάλυψη στους εθνικιστικούς κύκλους. Θεωρούμε ότι η απάντηση, η αντιεθνικιστική πολιτική πρέπει να 'χει κοινωνικοταξικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, διότι υπάρχει και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου, όπως ξέρετε, κοσμοπολίτικη αντιμετώπιση».

Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ κατηγορείται απ' τα μεταμοντέρνα κόμματα, και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, ότι είμαστε ένα κόμμα που έχουμε μείνει στο παρελθόν επειδή μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα, για σύνορα κλπ. Αντιμετωπίζουμε την προπαγάνδα, μας έχουν πει μέχρι εθνικιστικό κόμμα. Ακούστε να δείτε, όσο υπάρχει εθνοκρατική οργάνωση, όσο υπάρχουν εθνικά κράτη, θα υπάρχει ανάγκη προστασίας των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πότε θα καταργηθούν τα σύνορα; Θα τα καταργήσουν οι λαοί και όχι οι ιμπεριαλιστές. Δε δέχομαι λοιπόν, ότι παραγνωρίζουμε τέτοιες δραστηριότητες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «μαρξιστές» (!!!) του ...ΛΑ.Ο.Σ.(2010-02-09 00:00:00.0)
Το κουρδικό ζήτημα στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων(2008-10-12 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός με ευχολόγια και ουτοπίες(2008-05-22 00:00:00.0)
Αντίθετοι στη διεύρυνση της ΕΕ και στην ένταξη της Τουρκίας σ' αυτήν(2004-12-15 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς το τραπέζι του διαλόγου(2000-05-24 00:00:00.0)
Η "καλή θέληση" και τα συμφέροντα(1999-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ