Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαξιώνεται η ΕΛΒΟ

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων για την ΕΛΒΟ

Motion Team

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων για την ΕΛΒΟ
Σε παραγωγική απαξίωση οδηγείται μετά την ιδιωτικοποίησή της το 2000, η ΕΛΒΟ. Η διεύθυνση της μεγαλύτερης βιομηχανίας κατασκευής ειδικών οχημάτων (στρατιωτικών, πυροσβεστικών, λεωφορείων κλπ.) στην Ελλάδα έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Μυτιληναίου μετά την εκχώρηση του 43% των μετοχών της και του μάνατζμεντ. Ο επιχειρηματίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε άλλους τομείς πιο κερδοφόρους.

Η ΕΛΒΟ έχει μπει σε τροχιά παραγωγικής απαξίωσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για νέες συμβάσεις έργων που έχει ανάγκη ο στρατός, ώστε να εξασφαλιστεί παραγωγικό αντικείμενο για το 2008. Την ίδια ώρα, σημαντικά κονδύλια δίνονται για αμυντικές δαπάνες υποταγμένες στο γενικότερο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και ανατίθενται σε συγκεκριμένες πολυεθνικές, είτε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά από μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι... θα χρηματοδοτήσει προγράμματα του υπουργείου Αμυνας ύψους 19 εκ. ευρώ που αφορούν σε ανακατασκευή οχημάτων γενικής χρήσης του στρατού. Για να ξαναμπεί όμως η ΕΛΒΟ σε τροχιά παραγωγικής ανάπτυξης θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο Εθνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ) για την περίοδο 2010 - 2015.

Αυτήν την περίοδο, η απασχόληση έχει πέσει κάτω από 20%, λόγω απουσίας παραγωγικού αντικειμένου. Αυτό συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις για τους 730 εργαζόμενους που απασχολούνται σήμερα στην ΕΛΒΟ, αλλά και για τους περίπου 2.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε δορυφορικές επιχειρήσεις. Ηδη από το 2000 μέχρι και σήμερα το προσωπικό της ΕΛΒΟ έχει μειωθεί κατά 300 άτομα είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε μέσω προγραμμάτων «εθελούσιας» εξόδου.

Οι πραγματικές προθέσεις του Δημοσίου, αλλά και του ιδιώτη που έχει το μάνατζμεντ, αναμένεται να αποκαλυφθούν την Πέμπτη 10 Απρίλη, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της συνέλευσης των μετόχων. Σε κάθε περίπτωση, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να χαθεί καμία θέση εργασίας.

«Οριστική λύση στο πρόβλημα, μπορεί να δοθεί μόνο με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος», δήλωσε στον «Ρ» ο Παύλος Αρβανιτίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ.

Και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να παλεύουν κάθε τρεις και λίγο για να εξασφαλίζουν δουλειά. Είναι ένας αγώνας που ουσιαστικά μεταφράζεται σε αγώνα για τα κέρδη του ιδιώτη. Γι' αυτό ξεκαθαρίζει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να παλέψουν και να διεκδικήσουν επαναφορά όλων των μετοχών της ΕΛΒΟ στο ελληνικό Δημόσιο. Την ανάπτυξη της ΕΛΒΟ μέσα από την ένταξή της σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα αμυντικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ