Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάθε μέρα μομφή στην κυβέρνηση και στην πολιτική των συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Εμείς δεν εγκαλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ για κάποια θέματα διαχείρισης ή για ζητήματα τακτικής, αλλά για τη συνολική της στρατηγική, που είναι στρατηγική ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, είναι στρατηγική συμμόρφωσης και υπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι στρατηγική της ίδιας της ΕΕ».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Βεβαίως και θα δώσουμε και τη δική μας τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ και οπωσδήποτε η μομφή δεν τελειώνει εδώ. Η μομφή χρειάζεται να φαίνεται καθημερινά, κάθε ώρα. Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής ζήτημα: Εμείς δεν εγκαλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ για κάποια θέματα διαχείρισης ή για ζητήματα τακτικής, αλλά για τη συνολική της στρατηγική, που είναι στρατηγική ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, είναι στρατηγική συμμόρφωσης και υπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι στρατηγική της ίδιας της ΕΕ. Το λέω αυτό γιατί, βεβαίως, υπάρχουν και ζητήματα που κατά καιρούς έχει θέσει η αντιπολίτευση ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν ζητήματα μελανά και σε θέματα διαχείρισης και σε θέματα τακτικής, υπάρχουν μαύρες τρύπες, υποψίες σε ορισμένα ζητήματα. Αλλά εμείς, αυτό που θεωρούμε το κύριο και βασικό είναι να αποκαλύπτουμε στον ελληνικό λαό το στρατηγικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ, το χαρακτήρα της πολιτικής της και το πρόγραμμα. Και με αυτή την έννοια η δική μας μομφή έχει ουσιαστικές διαφορές από τη μομφή των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Βεβαίως, υποστηρίζουμε και το αίτημα για δημοψήφισμα, για το νόμο της Κοινωνικής Ασφάλισης, γι' αυτόν που σήμερα είναι υπό ψήφιση. Αλλά εμείς - θα το πω καθαρά - όταν μιλάμε για δημοψήφισμα βάζουμε στον ελληνικό λαό όλους τους νόμους της Κοινωνικής Ασφάλισης που ψηφίστηκαν από το '92 και μετά».

Οι διθύραμβοι για τη μομφή και το δημοψήφισμα

«Με την ευκαιρία - σημείωσε - ακούσαμε από αυτό το βήμα, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, διθυράμβους για τη μεγάλη σημασία που έχει η μομφή, για τη μεγάλη σημασία που έχει η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Και μάλιστα ακούσαμε και το εξής - ειλικρινά δεν περίμενα να το ακούσω αυτό, διότι ξέρω ότι, τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την Ευρωσυνθήκη - ότι το δημοψήφισμα που έγινε στη Γαλλία και στην Ολλανδία, και ήταν καταδικαστικό για το "ευρωσύνταγμα", οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη των λαών της Ευρώπης, τελειώσαμε με το "ευρωσύνταγμα". Μα, η Ευρωσυνθήκη είναι ένα αντίγραφο του "ευρωσυντάγματος"! Απλώς άλλαξε ο τίτλος! Ε, όχι και έτσι, λοιπόν!».

Συνεχίζοντας, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Εμείς το ξεκαθαρίζουμε: Και μομφή και δημοψήφισμα και οτιδήποτε μπορεί να ανεβάσει την οργάνωση του λαού στην πάλη, τη συνειδητοποίησή του, τη συζήτηση, το διάλογο και, τέλος, να υπάρχει ένα ηχηρό "όχι" στην αντιλαϊκή, στην αντεργατική πολιτική, το στηρίζουμε. Δε μας ενδιαφέρει από πού έρχεται, ποιος είχε την πρωτοβουλία, ο Αλφα ή ο Βήτα. Ετσι κάναμε πάντα, έτσι κάνουμε και σήμερα. Αλλά ξεκαθαρίζουμε το εξής: Αυτά δεν αποτελούν την πεμπτουσία του κινήματος.

Και εδώ είναι το πρόβλημα. Αγώνες αναπτύχθηκαν. Κίνημα υπάρχει. Αλλά αυτό το κίνημα απέχει πάρα πολύ - παρά τις μεγαλειώδεις μάχες, παρά τις θυσίες και τα χαμένα μεροκάματα των εργαζομένων - από το να μπορεί να πετύχει μια μεγάλη, ουσιαστική και αποφασιστική νίκη εναντίον της κυρίαρχης αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής».

Συνεχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Εμείς τουλάχιστον θα το πούμε καθαρά. Θα πάρουμε μέρος - ξαναλέμε - σε απεργίες, στο δημοψήφισμα και όπου αλλού. Αλλά δεν εμπιστευόμαστε αυτές τις ηγεσίες που θυμήθηκαν τώρα το τελευταίο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και ξέχασαν τα διαδοχικά πακέτα ιδιωτικοποιήσεων που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, με τη "Νιόιτσε Τέλεκομ" έγινε το πρόβλημα; Βεβαίως, καταγγελτέο και αυτό. Και να δούμε και τι υπάρχει κάτω από το τραπέζι και αυτής της αγοράς. Καμία αντίρρηση. Ολα αυτά αποκαλύπτουν τι σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, τι σημαίνει απελευθέρωση αγοράς, τι σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, καπιταλισμός, και εμάς αυτό μας ενδιαφέρει. Αλλά δεν μπορούμε να συστρατευτούμε με ένα κίνημα το οποίο θυμάται μόνο ό,τι έκανε η ΝΔ, έχει ξεχάσει ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ - όπως έκανε και η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, που σιγοντάριζε φραστικά τους αγώνες, απέστελνε και τους βουλευτές της να τους χαιρετίζουν και θυμόταν μόνο ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Δεν εμπιστευόμαστε εκείνες τις ηγεσίες που υπέγραψαν αυτή την κατάπτυστη Σύμβαση, που βεβαίως δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά».

Πώς το «όχι» μετατρέπεται σε «ναι»

«Με την ευκαιρία - σημείωσε - εμείς θα διεκδικήσουμε και θα παλέψουμε για δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, όχι με αυτές τις αυταπάτες που σκόρπισε εδώ στο βήμα ο προηγούμενος ομιλητής. Επίσης, ξέρουμε και ένα άλλο πράγμα και το λέμε στο λαό. Να μαζέψεις υπογραφές, αλλά να ξέρεις και να φυλάγεσαι από το επόμενο βήμα. Τη νίκη μην τη θεωρείς οριστική κατάκτηση». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε: «Δεν έγινε δημοψήφισμα κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992; Και η Γαλλία καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τα 'φεραν από δω, τα 'φεραν από κει, αυτό είναι το σύστημα. Και όταν δεν υπάρχουν πρωτοπόρες, πραγματικά, δυνάμεις, αποφασισμένες να πάνε τα πράγματα μέχρι τέλους αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου, τότε το "όχι" μετατρέπεται σε "ναι"».

Ακόμα επισήμανε: «Αυτές τις μέρες προετοιμάζεται δημοψήφισμα στην Ιρλανδία. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει. Ο αντικομμουνισμός είναι στα ύψη. Ξέθαψαν φαντάσματα, κυριολεκτικά, του αντικομμουνισμού και παρελαύνουν στην Ιρλανδία και κάνουν βόλτα. Και τα επιστράτευσαν οι σύγχρονοι, οι μεταμοντέρνοι, οι εκσυγχρονιστές τα φαντάσματα, πραγματικά, του αντικομμουνισμού. Υπάρχει μια μεγάλη επιτροπή. Και εκεί συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιρλανδίας και το Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και άλλες δυνάμεις και η μάχη είναι σκληρή. Για να δούμε πώς διεξάγεται και το δημοψήφισμα. Και υπάρχει τρόπος να διεξάγεται το δημοψήφισμα με τους πιο αντιδημοκρατικούς όρους. Δεν κάνουμε πίσω. Αλλά πια, αυτή η χίμαιρα των αυταπατών, αυτή η χίμαιρα της ωραιοποίησης του κινήματος... Αντί πραγματικά να δοθεί βάρος ώστε - και μπορεί - να εξελιχθεί σε ένα κίνημα ανατροπής».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Να το πούμε καθαρά. Ακόμα το εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, παρά τις θυσίες που καταβλήθηκαν - και δεν είναι το κίνημα απλώς η πορεία Κάνιγγος - Συντάγματος, ούτε τα χάπενινγκ στη Συντάγματος, υπάρχουν και οι αθέατες πλευρές της σκληρής μάχης. Αυτό το κίνημα ακόμα είναι ένας Δαβίδ και απέναντί του έχει έναν Γολιάθ. Και ο Γολιάθ δεν είναι μόνο η ΝΔ, ούτε μόνο το δικομματικό πολιτικό σύστημα. Είναι ένα ολόκληρο κράτος, ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, είναι οι καπιταλιστές, είναι ολόκληρη η αστική τάξη, είναι η ΕΕ, η οποία δίνει μεγάλη αβάντα σε εθνικό επίπεδο και στις κυβερνήσεις και στο κράτος και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα. Και είναι σκληρή μάχη. Εμείς παλεύουμε αυτός ο Δαβίδ να νικήσει τον Γολιάθ, και μπορεί να το κάνει. Αλλά όχι με χίμαιρες και αυταπάτες, με ωραία λόγια στο βήμα».

Παίζεται μεγάλο παιχνίδι στα Βαλκάνια

«Με την ευκαιρία ήθελα να σημειώσω κάτι για τις εξελίξεις γύρω από τη FYROM και το όνομα», είπε η Αλ. Παπαρήγα, και τόνισε: «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και τις μεταξύ τους διαφορές. Οπωσδήποτε ο αμερικάνικος παράγοντας παίζει αποφασιστικό ρόλο. Δεν είναι μόνο αυτός. Πάλι ο ρόλος της ΕΕ είναι στο απυρόβλητο. `Η ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, εμείς το βάλαμε και στη συζήτηση στη συνάντηση που είχαμε με την κυρία Μπακογιάννη: Θέλουμε να ξέρουμε τι ζητούν παραπέρα οι ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση. Μα, θα μου πείτε, εδώ πέρα όλες οι κυβερνήσεις τα έχουν δώσει όλα. Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να ζητείται; Πιθανόν. Οι ΗΠΑ οπωσδήποτε ενδιαφέρονται να μετατρέψουν το Κοσσυφοπέδιο στη μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση, η Σούδα θα περάσει στη δεύτερη θέση της περιοχής. Η FYROM είναι αμερικάνικο προτεκτοράτο. Η διαπάλη με τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ είναι οξυμένη, με τη Ρωσία επίσης. Εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι στα Βαλκάνια. Δεν είναι απλά το θέμα του ονόματος. Και από αυτή την άποψη εμείς, θα πω για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ανταλλάγματα στο όνομα του ονόματος. Και το "βέτο" - να σας πω - ένα πολιτικό χαρτί είναι. Και "βέτο" μπορεί να ασκηθεί και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει νέες παραχωρήσεις είτε στον αμερικάνικο παράγοντα είτε, δεν ξέρω, στον ευρωπαϊκό».

Η φτώχεια παίρνει μαζικό χαρακτήρα

«Σήμερα, έδειξε η τηλεόραση αυτό το παγκόσμιο συνέδριο που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη φτώχεια. Φτώχεια και περιβάλλον είναι πολύ της μόδας τώρα και τα συνέδρια βιομηχάνων, εργοδοτών, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ασχολούνται με αυτά. Και αναγνωρίζεται ότι η φτώχεια παίρνει μαζικό χαρακτήρα, όχι μόνο στις καθυστερημένες χώρες, και στις αναπτυγμένες. Και ζητείται η αλληλεγγύη ανθρώπου προς άνθρωπο!», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Μάλιστα, με συγχωρείτε, ο κύριος Παυλόπουλος, αν δεν κάνω λάθος, τον είδα και τον άκουσα προσωπικά στην τηλεόραση, λέει πια ότι το πρόβλημα της φτώχειας είναι θέμα του ανθρώπου! Δηλαδή, οι φτωχοί είναι ανίκανοι, καθυστερημένοι, δεν ξέρω γω τι. Και δεν είναι προϊόν του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και όλων των σύγχρονων επιλογών του. Εμείς θα προσθέσουμε: Δεν έχουμε μόνο τη μαζική εξαθλίωση, την απόλυτη, έχουμε και τη σχετική εξαθλίωση».

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Και με την ευκαιρία: Είδαμε στην τηλεόραση σήμερα το μεσημέρι ότι τρεις Ελληνες ναυτεργάτες κάνουν απεργία πείνας 14 μέρες στη Γαλλία. Ολοι σκεφτήκαμε - τουλάχιστον εγώ σκέφτηκα - ότι οι άνθρωποι ζουν κάποια χρόνια στη Γαλλία, τους απέλυσαν και δεν τους δίνουν τα δεδουλευμένα. Υπέθεσα ότι θα είναι Ελληνες μετανάστες. Και τι μαθαίνουμε από τον πρόεδρο των αμμοβολιστών, τον Γιάννη Δεληγιάννη: 800 ναυτεργάτες Ελληνες προωθήθηκαν τελευταία σε ναυπηγεία του εξωτερικού από τους μεσάζοντες, οι οποίοι τους έταζαν υψηλές αμοιβές και καλές συνθήκες διαβίωσης. Ετσι κρύβεται η ανεργία. Είναι η ελευθερία κίνησης του εργατικού δυναμικού, μία από τις σημαντικές 4 ελευθερίες της ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν ελευθερία κίνησης είναι τα διευθυντικά στελέχη».

«Και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των αμμοβολιστών, διαπιστώθηκε ότι οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλότερες και οι εργάτες στεγάζονται σε αποθήκες 60 ατόμων, ενώ οι μεσάζοντες εισπράττουν αμοιβή για κάθε μέρα της εργασίας τους. Υπενθυμίζω ότι οι τρεις αμμοβολιστές προέρχονται από την Κομοτηνή. Πραγματοποιούν απεργία πείνας στη γαλλική πόλη Σεν Ναζέρ, καθώς το εκεί ναυπηγείο αρνείται να τους καταβάλλει τους μισθούς που είχαν συμφωνηθεί με τους μεσάζοντες. Συστάθηκε από ομάδα πολιτών της γαλλικής πόλης κίνημα συμπαράστασης υπέρ των τριών αμμοβολιστών. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική του Μάαστριχτ που εμείς τολμήσαμε - σε δύσκολες ώρες το 1992 - να μην την ψηφίσουμε. Αν την είχαμε ψηφίσει; Δεν ξέρω αυτό το ΚΚΕ τι θα ήταν σήμερα. Μπορεί να υπήρχε, αλλά μάλλον θα ήταν άχρηστο, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική του δύναμη και μέσα και έξω από τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Δηλαδή, τι να κάνουμε; Να μαζεύουμε στον κουμπαρά αλληλεγγύης για να βοηθήσουμε τους αμμοβολιστές και τους 800 τους πηγαίνουν στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης με τους μεσάζοντες;».

Κίνημα αποφασισμένο να τα σαρώσει και να τα ανατρέψει όλα

«Εδώ πια ούτε δημοψηφίσματα λύνουν το ζήτημα, ούτε τίποτα. Κίνημα αποφασισμένο να τα σαρώσει και να τα ανατρέψει όλα. Μη γελάτε, θα έρθει κι αυτό. Σίγουρα. Γι' αυτό έχει σημασία, κάθε βήμα μπρος που κάνει το κίνημα να είναι βήμα σωστής κατεύθυνσης και όχι κίνημα απλά για να ανακατεύει τη σούπα. Και γι' αυτό εμείς λέμε καθαρά: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ. Κάνει αντιπολίτευση, βεβαίως. Αλλά δεν είναι αντιπολίτευση από ένα διαφορετικό πρόγραμμα, από μια διαφορετική στρατηγική. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ για μια πολιτική, που τη γενική της φιλοσοφία την ακολούθησε. Να δεχτούμε διαφορές τακτικής, διαχείρισης, ήθους, ύφους, δεν αλλάζει τίποτα. Κι ο Συνασπισμός, να το πούμε καθαρά, παίζει σε διπλό ταμπλό. Μια γυρνάει το ένα, μια το άλλο.

Με αυτή την έννοια χρειάζεται κίνημα όχι απλά με ανεβασμένες μορφές πάλης - εμείς θα λέγαμε και πιο ανεβασμένες, δεν έχουμε ταμπού στις μορφές πάλης. Αλλά μόνο οι ανεβασμένες μορφές πάλης δε λέει τίποτα. Πρέπει να έχει και ανεβασμένο πολιτικό ταξικό περιεχόμενο. Κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία», επισήμανε.

Δε διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας με βάση την κάλπη

«Με την ευκαιρία, λοιπόν, επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι σκάνδαλο - εγώ δε λέω ότι δεν είναι σκάνδαλο η "Ντόιτσε Τέλεκομ". Αλλά, πότε ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις; Από το 1992. Ας πάρουμε την "Ολυμπιακή Αεροπορία". Πώς ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση; Με την απαξίωση του δημόσιου αερομεταφορέα. Με το άνοιγμα της αγοράς στην "Aegean" και τις άλλες εταιρείες. Με την ιδιωτικοποίηση των Σπάτων. Με την προετοιμασία ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων που κάνει η ΝΔ. Ο ΟΤΕ. Ελεος πια! Ακούω ότι γίνεται απεργία για τον ΟΤΕ. Εμείς τις μορφές πάλης τις στηρίζουμε. Αλλά δεν πρόκειται να στηρίξουμε υποκριτικά περιεχόμενα», ξεκαθάρισε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Θυμόμαστε επί ΝΔ και υπουργίας Μάνου, ο κύριος Μάνος σκέφτηκε, "πρέπει να ανοίξω το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση". Και μοίρασε τότε, είπε να πάρουν μετοχές οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, ή μάλλον οι συνταξιούχοι. Η μία μετοχή 4.500 δραχμές. Εμείς τότε κάναμε δουλειά - αυτή που μπορούσαμε να κάνουμε - να μην πάρει κανένας τη μετοχή των 4.500 δραχμών, που ήταν ένας απλός συνταξιούχος, δεν ήταν μονοπώλιο. Γιατί; Γιατί ξέραμε ότι ήταν η αρχή. Μετά θα ερχόταν το μεγάλο ψάρι και θα αγόραζε από τους συνταξιούχους. Και ξεσηκώθηκε τότε το ΠΑΣΟΚ γι' αυτό το θέμα και αναχαιτίστηκε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ μέσω των συνταξιούχων.

Και το 1994 με το νόμο 2257 άρχισε σταδιακά η μετοχοποίηση του ΟΤΕ για να περάσει το 51% σε ιδιώτες το 2000. Κι αρχίζουν το 1996 οι αλλαγές του γενικού κανονισμού, κλπ. Το 1996 οι μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ήταν 22.000, σήμερα είναι 11.000. Και μην πείτε ότι έγινε πιο οικονομικός ο ΟΤΕ. Δεν είναι αυτή η αιτία. Από το 1999, θυγατρικές, κλπ. Η τροπολογία που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης, για να σώσει το 20% και να γίνει 19% και κάτι, πού κατέληξε σήμερα;», τόνισε.

Και η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε: «Για τον ΟΣΕ: Απ' τις αρχές του 1990 ξεκίνησε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Το 2004 με το ΠΔ 41 του 2004, που υπογράφτηκε απ' τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Χριστοδουλάκη και τον κ. Βερελή, ετοιμάστηκε η ιδιωτικοποίηση. Τελικά υπογράφτηκε από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Λιάπη, στον οποίο ενσωματώνεται και η Κοινοτική Οδηγία. ΔΕΗ: Ο νόμος 2244/94, ο νόμος 2773/99, ΠΔ 333 του 2000 και έρχεται μετά και η θητεία της ΝΔ που οδηγεί στο σχεδόν αποτέλειωμα της επιχείρησης. Δηλαδή, κάνουμε απεργία για το τελευταίο κομμάτι, το "νεοδημοκρατικό", και μετά, άμα έρθει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα κάνει απεργία η ΝΔ για το κομμάτι που προώθησε το ΠΑΣΟΚ ή δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα».

«Επομένως, κοιτάξτε να δείτε, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να παίξει με αυτά τα πράγματα», επισήμανε η ομιλήτρια, και δίνοντας το στίγμα τόνισε: «Να πούμε "ξέρετε, μπορεί να διαφωνούμε σε 100 ζητήματα, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε 1". Οχι κύριοι! Διότι απέναντι στον ελληνικό λαό σήμερα στέκει μια αλυσίδα γεγονότων που ξεκινάει από προχτές και πάει και μακριά. Και εμείς δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε. Και να το ξεκαθαρίσω: Δε διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας με βάση την κάλπη. Δεν τη διαμορφώνουμε! Οχι ότι δε μας αρέσει η κάλπη να βγάλει ισχυρό ΚΚΕ ή ότι είναι και δίκαιο να βγάλει, αλλά δε διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας με βάση την κάλπη», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θέλετε να διαμορφώνετε ανεγκέφαλα παιδιά

«Θέλω να θέσω ένα ζήτημα», ανέφερε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας. «Είναι αυτό που έγινε χτες. Πανηγυρίσατε χτες, κ. Στυλιανίδη. Πανηγυρίσατε για τη συμφωνία που έγινε, για το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη λεγόμενη Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία. Οταν δείτε τη λέξη "αναπτυξιακή" να κουμπώνεστε. Εμείς, τουλάχιστον, κουμπωνόμαστε. Με τη λεγόμενη αναπτυξιακή πρωτοβουλία, στην οποία μετέχουν οχτώ ιδρύματα: Ευγενίδου, Κωστοπούλου, Λαμπράκη, Λεβέντη, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, του Μποδοσάκη, του Νιάρχου και του Α. Ωνάση. Και αναλαμβάνουν, λοιπόν, αυτά τα οχτώ ιδρύματα μαζί με το υπουργείο Παιδείας ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 58 σχολεία και 145 εκπαιδευτικούς. Είναι πιλοτικό, πάει να εξαπλωθεί και θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Πριν τελειώσει το πιλοτάρισμα, πριν πέσει το αεροπλάνο, θα έχουν πέσει και πάρα πολλά άλλα αεροπλάνα. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της εργασίας; Η εφαρμογή "σύγχρονων προτύπων" και "πρακτικών στη σχολική τάξη". Στηρίζει τη διαθεματικότητα. Επεκτείνεται σε θέματα ενημέρωσης και δράσης για την απασχόληση των αποφοίτων όταν θα μπουν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Μεταδίδει γνώσεις, πληροφορίες, κλπ. Δηλαδή, αυτά τα 8 ιδρύματα θα μεταδίδουν τις πληροφορίες. Μπορεί να διαβάσει κανείς την Ευρωσυνθήκη. Αυτές τις πληροφορίες θα μεταδίδουν. Θα μεταδίδουν τα γενικότερα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τέτοιες πληροφορίες. Θα μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν με το κομπιουτεράκι. Γνώσεις δεν πρόκειται να δώσουν».

«Και δεν καταλαβαίνω. Το υπουργείο Παιδείας, αν ήθελε να καινοτομήσει, δεν μπορεί από μόνο του;», επισήμανε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Από πότε αυτά τα ιδρύματα, για να καταλάβω, έχουν αποκτήσει το απαύγασμα της σοφίας για νέες μαθησιακές ικανότητες, λέει, στα παιδιά; Εδώ πρόκειται για πολύ μεγάλο σφιχταγκάλιασμα των επιχειρήσεων με την Παιδεία».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Και εκεί, στα διάφορα επιτροπάτα, υπεισέρχεται και η κ. Ρεπούση μέσα, ως επιβράβευση για το πολύ επιστημονικό βιβλίο που είχε γράψει στην Ιστορία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα - δόλωμα και φάκα για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ε, εμείς, δεν πρόκειται να το δεχτούμε αυτό το πράγμα. Θα κάνουμε κάθε τι να μην περάσει. Θα πάμε να βρούμε αυτά τα 58 σχολεία, ποια είναι και θα πούμε το λόγο μας. Είναι απαράδεκτο».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Αν το υπουργείο Παιδείας ή το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, για νέους τρόπους μετάδοσης των γνώσεων και τη μάθηση, ας το κάνει, ακόμη κι αν διαφωνούμε με το ιδεολογικό περιεχόμενο. Δε θέλουμε αυτά τα οκτώ ιδρύματα να αγκαλιάσουν τα σχολεία. Με τα DVD και με τα CD και με τα προγράμματα θα διαμορφώσουνε ανεγκέφαλους εγκεφάλους. Αυτός είναι ο στόχος; Δε θα γίνει έτσι. Ανεγκέφαλα παιδιά! Τα σύγχρονα τούβλα! Και το κυριότερο; Χειραγώγηση. Ποδηγέτηση. Που γι' αυτό έρχονται. Και θα βγάλουν και παραδάκι. Γιατί έρχονται αυτά τα οχτώ ιδρύματα;

Αν θέλουν να κάνουν προσφορά, ας κάνουν προσφορά χρηματική, στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δεν έχω δει να κάνουν οι διάφοροι φιλάνθρωποι προσφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εκεί δεν κάνουν! Ας κάνουν προσφορά στον Κρατικό Προϋπολογισμό, άμα θέλουν, για τα θέματα της Παιδείας και να τα διαχειριστεί όπως θέλει το εκάστοτε υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση. Αυτό πια δεν τρώγεται με τίποτα, κ. Στυλιανίδη. Οχι ότι δεν το περιμέναμε. Αλλά, αποτελεί πρόκληση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ