Κυριακή 30 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Επικίνδυνη για τους λαούς

Το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα, όχι μόνο για να καταγράψει το ΟΧΙ στη νέα Ευρωσυνθήκη, αλλά για να καταδικαστεί συνολικά η ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου.

Η Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρώπης, το μασκάρεαμα του «ευρωσυντάγματος», προκειμένου να αποφύγουν κάποια κράτη μέλη της ΕΕ να προσφύγουν σε δημοψήφισμα για έγκριση, (στην τωρινήμπρφή χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία), οδεύει προς υλοποίηση και ακόμα αντιδραστικότερη εξέλιξη της ΕΕ, αφού αποτελεί θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης της εξουσίας του κεφαλαίου και άκρατη επίθεση στην εργατική τάξη και τους λαούς. Πρόσφατα το ΚΚΕ φιλοξένησε τη Συνάντηση Κομμουνιστικών, Εργατικών και Αριστερών Κομμάτων της ΕΕ, με θέμα «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος», όπου ανάμεσα σε άλλες κοινές πρωτοβουλίες, τα κόμματα ανέλαβαν και δράσεις ενάντια στην Ευρωσυνθήκη. Σήμερα μιλά στον «Ρ» η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ για το περιεχόμενο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα Ευρωσυνθήκη, αλλά και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί.

-- Τι είναι η νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η δημιουργία της;

-- Η Ευρωσυνθήκη είναι συνέχεια των συνθηκών του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ - Νίκαιας, ακόμα πιο ενισχυμένη στις πολιτικές καταστολής και στρατικοποίησης της Ευρώπης. Είναι ανάγκη για την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία να θωρακίσει τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτικής της με περισσότερα θεσμικά εργαλεία που θα πνίγουν τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, για να μπορεί διά πυρός και σιδήρου να αντλεί περισσότερα προνόμια και κέρδη για το κεφάλαιο. Γι' αυτό είναι επικίνδυνη για τους λαούς.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2003 με το όνομα Ευρωσύνταγμα, που απέρριψαν το 2005 στα δημοψηφίσματα οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Συνεπώς, δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί απαιτεί ομοφωνία. Ακυρώθηκαν σε όσες χώρες είχαν προγραμματιστεί δημοψηφίσματα και το 2007 βρήκαν νέα φόρμουλα, μετονομάζοντας το «ευρωσύνταγμα» σε μεταρρυθμιστική συνθήκη. Ετσι ομόφωνα αποφάσισαν οι αρχηγοί των «27» τη μετονομασία του «ευρωσυντάγματος» και ταυτόχρονα να μη γίνουν δημοψηφίσματα για να εκφραστούν οι λαοί. Ξέρουν καλά ότι υπάρχει αναντιστοιχία της θέλησης των λαών με τα κοινοβούλιά τους. Στην απόφαση, να απαγορευτούν ουσιαστικά τα δημοψηφίσματα, συμφώνησε και το αντιδραστικό Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Η Ευρωσυνθήκη είναι σχεδόν ταυτόσημη στο περιεχόμενό της με το «ευρωσύνταγμα», αλλά πιο δυσνόητα γραμμένη. Στα κύρια στοιχεία της περιλαμβάνεται η παραπέρα στρατικοποίηση της ΕΕ, που θα επεμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο με δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της «πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων», «των ανθρωπιστικών αποστολών», ή ακόμα και για την αντιμετώπιση διεθνών απειλών κατά της ασφάλειας από την αλλαγή του κλίματος. Είναι η «προληπτική πολιτική ασφάλειας», που παρουσίασε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Χ. Σολάνα, στην πρόσφατη έκθεσή του, που κατέθεσε στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 14/3/2008, με τίτλο «αλλαγή κλίματος και διεθνής ασφάλεια».

Εξάλλου, με τη μόνιμη ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, η ΕΕ θα επεμβαίνει στρατιωτικά σε κάθε χώρο του πλανήτη, όποτε κρίνει ότι εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ακόμη και παρά την αντίθεση κάποιων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ηδη, στο όνομα της πρόληψης κρίσεων αποφάσισε η ΕΕ να στείλει 2.000 άτομα στρατό κατοχής στο Κόσσοβο, περιφρονώντας την αντίθεση και τη διαμαρτυρία της Σερβίας στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Η ΕΕ αποκτά και τυπικά νομική προσωπικότητα, που σημαίνει ενιαία, αυτοτελή έκφραση και ύπαρξη, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.

Υιοθετεί το δόγμα των ΗΠΑ, περί «προληπτικού πολέμου», ενώ με τη «ρήτρα αλληλεγγύης» κατοχυρώνει το δικαίωμα της ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά στις εσωτερικές εξελίξεις των κρατών - μελών της ακόμη και χωρίς αίτημά τους, με πρόσχημα την «καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και της τρομοκρατίας».

Περιορίζει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών και σε τομείς όπως Κοινωνική Ασφάλεια και προστασία εργαζομένων που μετακινούνται στο εσωτερικό της ΕΕ, ενέργεια, διάστημα, τουρισμός, πολιτισμός και αθλητισμός.

Δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Ευρωαστυνομία και η Eurojust, ο οργανισμός φύλαξης εξωτερικών συνόρων (FRONTEX) και δημιουργεί νέους, όπως η Ευρωεισαγγελία.

Τέλος, κατοχυρώνει την υπεροχή του κοινοτικού απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών - μελών.

Επιστροφή στο Μεσαίωνα

-- Τι συνέπειες θα έχει η νέα Ευρωσυνθήκη στους λαούς της Ευρώπης;

-- Οι συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι τρομακτικές και θα τις αισθανθούν οι εργαζόμενοι εντονότερα τα επόμενα χρόνια, αν δεν αντισταθούν και δεν αγωνιστούν να τις ματαιώσουν. Επιστροφή στο Μεσαίωνα με ταχύτερους ρυθμούς, όχι μόνο ως προς το βιοτικό επίπεδο και τα εργασιακά, αλλά και ως προς τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα της απεργίας και της μορφής πάλης.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στις υποθέσεις Viking Lines και Laval, όπου κρίθηκαν παράνομες οι απεργίες Φινλανδών ναυτεργατών και Σουηδών οικοδόμων, που στρέφονταν ενάντια στη χρησιμοποίηση Εσθονών και Λετονών εργαζομένων με μισθούς πείνας, που ισχύουν στις χώρες αυτές, μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού. Το σκεπτικό του ευρωδικαστηρίου ήταν ότι οι απεργίες είναι παράνομες, γιατί αντιτίθενται στις ελευθερίες του κεφαλαίου, που θέσπισε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Επίσης, οι καταλήψεις ακόμη και συμβολικές για λίγη ώρα από απεργούς σε τομείς, όπως ενέργεια, νοσοκομεία, τηλεπικοινωνίες, δρόμοι κ.ά, ποινικοποιούνται ως τρομοκρατική ενέργεια. Δηλαδή, τρομοκράτης θα είναι το μαζικό κίνημα.

Αλλά και στα εργασιακά η επίθεση είναι άγρια. Ηδη, μέσα από το νέο κύκλο της ατζέντας της Λισαβόνας για το 2008 - 2010 προωθούν: Γενίκευση των ελαστικών και μερικών μορφών απασχόλησης, στρατηγικές διά βίου μάθησης, διαρκή μετακίνηση από μια θέση εργασίας σε άλλη και σε όλο το έδαφος της ΕΕ, κατεδάφιση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αντικατάστασή του με ατομικές συμβάσεις για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ώστε η εργατική τάξη να χάσει τη δύναμη του ενωμένου αγώνα της και οι εργαζόμενοι μεμονωμένα να αντιμετωπίζονται από το κεφάλαιο σαν «πρόβατα επί σφαγή».

Είναι, λοιπόν, ολοφάνερο γιατί η μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι σε βάρος των λαών, του ταξικού μαζικού κινήματος και όσων αμφισβητούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και παλεύουν για την ανατροπή της. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι αναπτύσσεται και δυναμώνει ο αντικομμουνισμός, προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι αγώνες και η δράση των κομμουνιστών για λαϊκή ευημερία και ειρήνη. Ξέρουν καλά ότι ο μόνος κίνδυνος είναι από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που δεν έχουν συμβιβαστεί και μπορούν να οργανώσουν το λαό σε αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Ξέρουν επίσης καλά ότι όσοι μαθαίνουν τις αρχές, για τη συνεπή δράση των κομμουνιστών, θα πειστούν ότι αξίζει ο αγώνας για το σοσιαλισμό. Ενα ποιοτικά ανώτερο κοινωνικό σύστημα που απελευθερώνει τον εργαζόμενο από τη σκλαβιά της εκμετάλλευσης και καταπίεσης και θα πορευτούν μεγαλύτερες λαϊκές μάζες για τη μεγάλη ανατροπή. Να γιατί είναι ανάγκη να διαδοθεί μαζικά και να μαθευτεί από ευρύτερες λαϊκές μάζες η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Απειθαρχία και ανυπακοή

-- Ποια κρίνετε ότι πρέπει να είναι η αντίδραση απέναντι στη «Νέα Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη»;

-- Σε ό,τι αφορά τη νέα Ευρωσυνθήκη, το ΚΚΕ θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του όχι μόνο να ενημερώνει για το αντιδραστικό της περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα καλεί με κάθε τρόπο να καταδικαστεί η ΕΕ και οι πολιτικές της. Να κρίνει ο καθένας από την πείρα της ζωής του τι έχει υποστεί, τι έχει χάσει μέχρι τώρα, αλλά και τις νέες αλυσίδες που ετοιμάζουν.

Ο μικρομεσαίος αγρότης, που εξαναγκάζεται σε ξεριζωμό. Ο μισθωτός, που κάθε χρόνο φτωχαίνει, ο νέος που του κλέβουν τα δικαιώματα για να ζήσει, ο συνταξιούχος, ο μικροεπαγγελματίας, οι γυναίκες.

Γι' αυτό το ΚΚΕ ζητά δημοψήφισμα, όχι μόνο για να καταγράψει το ΟΧΙ στη νέα Ευρωσυνθήκη, αλλά για να καταδικαστεί συνολικά η ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου.

Υποστηρίζουμε απειθαρχία και ανυπακοή σε κάθε συνθήκη που εναντιώνεται στους λαούς. Παλεύουμε για την αποδέσμευση και επιδιώκουμε τον αγώνα που συσπειρώνει και ενώνει τους λαούς. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν ποια στρατηγική ανάπτυξης επιδιώκουν.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουμε την ευρωλαγνεία των ευρωαριστερών, του ΕΑΚ και του ΣΥΝ, που προκειμένου να συγκαλύψουν το σφιχταγκάλιασμά τους με το κατεστημένο και την προθυμία τους για να δώσουν λύση στα αδιέξοδά του, ζητούν ένα άλλο ευρωσύνταγμα - ευρωσυνθήκη λες και είναι δυνατόν από την ΕΕ του κεφαλαίου να προκύψει κάτι καλό για τους εργαζόμενους. Η κριτική τους για την Ευρωσυνθήκη είναι επικίνδυνη, αφού αυτό που ζητάνε είναι περισσότερη Ευρώπη, που σημαίνει περισσότερη αντιδραστική και ιμπεριαλιστική Ευρώπη, που θα ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη μοιρασιά των αγορών. Οι ανταγωνισμοί τους αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Οι λαοί της Ευρώπης και ο λάος μας δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι όσο η ΕΕ ενώνεται θα γίνεται φιλολαϊκή, το αντίθετο. Το αποδεικνύει και η νέα Ευρωσυνθήκη και συνολικά η πολιτική της ΕΕ, που στρέφεται στην καταπολέμηση της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης» με αιχμή τις «ριζοσπαστικές ιδεολογίες».

Το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί στις εκτιμήσεις του για την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ. Το όραμά της ξεφτίζει συνεχώς στα μάτια των λαών. Αισιοδοξούμε ότι παρά τα κατασταλτικά, μιλιταριστικά, αντεργατικά μέτρα τους, νέοι αγώνες έρχονται και δυναμώνουν μέχρι να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο δρόμος υπάρχει, είναι το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ