Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πώς δεν τις είδε ο Τύπος...

Οι εφημερίδες των συγκροτημάτων έκρυψαν ή έκλεισαν σε τρεις αράδες τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρότησαν την Τετάρτη την πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Οι χιλιάδες και χιλιάδες απεργοί που την Τετάρτη διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ δεν αποτελούν είδηση για τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών
Οι χιλιάδες και χιλιάδες απεργοί που την Τετάρτη διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ δεν αποτελούν είδηση για τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών
Στον ντορό της αποσιώπησης ή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κινήθηκαν για μια ακόμη φορά οι αστικές εφημερίδες σε ό,τι αφορά στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη, με κεντρική αυτή της Αθήνας, που ξεπέρασε σε όγκο την αντίστοιχη που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην πλειοψηφία τους, τα εκδοτικά συγκροτήματα διαπίστωσαν ότι η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν μεγάλη, αρκέστηκαν ωστόσο στο να αφιερώσουν λιγότερες από 50 λέξεις στις εφημερίδες τους.

Αποκορύφωμα όλων η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η οποία, πρωτοστατώντας στην αντιΠΑΜΕ και αντιΚΚΕ προπαγάνδα και προφανώς θορυβημένη από την αυξανόμενη απήχηση του ΠΑΜΕ και τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων που διοργανώνει, στις λίγες γραμμές που αφιέρωσε «είδε» την προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ μικρότερη από αυτήν των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και καταλόγισε «απομονωτισμό» στο ΚΚΕ.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Χρ. Μέγας, αναφέρεται: «Πάντως, κατά τις τελευταίες τρεις κινητοποιήσεις, και σαφώς προχτές, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν υποδεέστερες αυτών των συνδικάτων. Το ΚΚΕ μοιάζει να απομονώνεται όταν οι κοινωνικοί αγώνες αναπτύσσονται και όμοιό του δεν υπήρξε έως τώρα στην ιστορία του μαζικού κινήματος. Μάλιστα το ΠΑΜΕ χτες έβγαλε ανακοίνωση, ισχυριζόμενο ότι η συγκέντρωση της Ομόνοιας ήταν διπλάσια και κατηγόρησε τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα για διάκριση και μονομέρεια σε βάρος του».

Η «Καθημερινή» μόλις στο τέλος του ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το ΠΑΜΕ προχώρησε σε ξεχωριστή διοργάνωση στην Ομόνοια». Το «Βήμα» σημειώνει: «Μαζική και δυναμική υπήρξε και η παρουσία των οργανώσεων του ΠΑΜΕ, στο ξεχωριστό συλλαλητήριο που προηγήθηκε και ξεκίνησε από την Ομόνοια». Το «Εθνος», μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «μαζική, όμως, ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ», ενώ τα «Νέα» αναφέρουν ότι «μεγάλη συμμετοχή είχε και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ)».

Η «Αυγή» δεν είδε απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αλλά μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ο «Ελεύθερος Τύπος» περιγράφοντας τον όγκο της κινητοποίησης αναφέρει: «Είναι ενδεικτικό ότι στις 12 η ώρα το μεσημέρι, όταν η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έφτανε στην πλατεία Συντάγματος, ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών του ΚΚΕ ήταν ακόμη στην Ομόνοια». Η «Απογευματινή» χαρακτηρίζει «εντυπωσιακό» το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στην Ομόνοια. Στο ολοσέλιδο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου» για την απεργία απλά αναφέρεται ότι «μαζική ήταν η συμμετοχή και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Η «Βραδυνή» σημειώνει ότι: «Σημαντική συμμετοχή είχε και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το "παρών" κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου». Λάθος (;) πληροφορίες είχε η εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» που δεν είδε τις 64 συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος σε όλη τη χώρα και έκανε λόγο για πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το οποίο μετέφερε χιλιάδες διαδηλωτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μπέρδεψε μάλλον τις ειδήσεις και τα γεγονότα, αφού η τακτική των μετακινούμενων συνδικαλιστών - διαδηλωτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις από όμορους της Αττικής νομούς αποτελεί «αποκλειστικότητα» της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ