Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάγκη για βαθιές αλλαγές

Η αγωνιστική έξαρση με αιχμή την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επίθεσης της κυβέρνησης δεν είναι συγκυριακή ούτε γίνεται για εκτόνωση των εργαζομένων, όπως κάποιοι θα επιθυμούσαν. Ο κύκλος δεν κλείνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί η επίθεση σε βάρος της ζωής και του μέλλοντος των εργαζομένων και της νεολαίας έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Υπηρετεί τη στρατηγική της πλουτοκρατίας για αύξηση των κερδών της και συνεχή συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Εξάλλου, η ιστορία και η ταξική πάλη δε σταματάνε εκεί που τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης οδηγούν τα πράγματα. Οσο και αν προωθούνται οι ταξικές υπέρ του κεφαλαίου πολιτικές και οι αντίστοιχοι νόμοι, άλλο τόσο οικοδομείται και η συσπείρωση των δυνάμεων που θα τους ανατρέψουν.

Οι απεργοί εργάτες έχουν πολλά να κερδίσουν από τη συνέχιση με μεγαλύτερο πείσμα και ταξική αποφασιστικότητα της πάλης τους. Με το να πυκνώσουν οι γραμμές του κινήματος με νέα τμήματα των ταξικών αδερφιών τους. Ο αγώνας τους έχει παρόν και μέλλον. Και είναι πραγματικά αυτοί οι νικητές κάθε φορά που με αυτό τον αγώνα αποτρέπουν - σε πρώτη φάση - τα χειρότερα, βάζουν εμπόδια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι πολιτικές δυνάμεις της πλουτοκρατίας για λογαριασμό των μονοπωλιακών συμφερόντων και καθυστερούν την προώθηση αυτών των πολιτικών. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν νέες κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, η συνέχιση και η κλιμάκωση της πάλης τόσο γι' αυτά που έγιναν όσο και για όλα όσα έρχονται, οδηγεί ένα βήμα μπροστά, στην κατεύθυνση της συσπείρωσης στη γραμμή της ανυπακοής και της αντιπαράθεσης με την ΕΕ και το κεφάλαιο, απ' όπου εκπορεύονται αυτές οι πολιτικές.

Η αγωνιστική λοιπόν ετοιμότητα είναι αναγκαία ώστε να υπάρξει η κατάλληλη «υποδοχή» των νέων νόμων που θα φέρει η κυβέρνηση για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τις ιδιωτικοποιήσεις, κλπ. Η επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, η μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για παραπέρα ανάπτυξη και δυνάμωμα της ταξικής πάλης σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Στην ταξική πάλη δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Αλλωστε, όλα τα μέτωπα μένουν ανοιχτά όσο οι ίδιες οι ανάγκες της εργατικής οικογένειας μένουν ανικανοποίητες, όσο οι αγωνίες και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς αναζητούν διέξοδο.

Το πεδίο δράσης, η γραμμή συσπείρωσης και δράσης του κινήματος, για να είναι οι αγώνες αποτελεσματικοί και ελπιδοφόροι, ξεκινάει από την ανατροπή του νέου νόμου και όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στο μαζικό απεγκλωβισμό των εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα που υπηρετούν τον «ευρωμονόδρομο», με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι αγώνες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, οδηγεί εκ των πραγμάτων τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη σύνδεση αυτής της πάλης με τον πολιτικό αγώνα για βαθιές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία. Δημιουργεί τις συνθήκες για να γίνει ώριμη λαϊκή απαίτηση η λαϊκή συμμαχία για την κατάργηση των μονοπωλίων, για την ανατροπή της εξουσίας τους και τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ