Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Επί ποδός το ΠΑΜΕ για απεργιακή κλιμάκωση

Καθώς μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να κάνει γνωστό το αντεργατικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση, ήδη οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχουν μπει μπροστά για να απαντήσουν στο νέο αντιασφαλιστικό πακέτο με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Υπηρετώντας με συνέπεια την ανάγκη που προκύπτει για κλιμάκωση της πάλης, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο την προηγούμενη βδομάδα αποφάσισαν την προκήρυξη απεργίας.

Μέχρι τώρα αποφάσεις για απεργία πήραν οι: Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία (ΟΣΝΙΕ), ενώ με το ίδιο θέμα συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί.

Μαζί τους συμπαρατάσσονται τα Εργατικά Κέντρα Ιθάκης -Κεφαλονιάς, Κω, Φωκίδας, Αγρινίου και Λευκάδας, Νάουσας, Λάρισας, Αρτας, Ηγουμενίτσας, Σάμου, Ζακύνθου και Μυτιλήνης, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ρόδου αναμένεται να αποφασίσει μέσα από το ετήσιο τακτικό του συνέδριο που γίνεται σήμερα Κυριακή. Επίσης η Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) κάλεσε τα σωματεία μέλη της να πάρουν απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Με τη συνταγή του '90-'92

Οι αποφάσεις των ταξικών δυνάμεων έρχονται την κατάλληλη ώρα. Και τούτο διότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση και ήδη βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Απασχόλησης. Ο κύβος ερρίφθη! Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει τις αποφάσεις της. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων βρίσκονται και πάλι στο απόσπασμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση διατύπωσε τις προθέσεις του εξόχως αποκαλυπτικά. «Το Ασφαλιστικό Σύστημα - είπε ο πρωθυπουργός - δεν κατέρρευσε, γιατί κάποιοι τόλμησαν να αναλάβουν την ευθύνη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Μπόρεσε και μπορεί να λειτουργεί χάρη στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 1990-1992..!». Με δυο λόγια, εκθειάζει τις πιο αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», τους νόμους Σιούφα - Σουφλιά, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας - ειδικά στις εργαζόμενες γυναίκες μετά το 1993 το όριο αυτό ανέβηκε στα 65 χρόνια - τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών, τον περιορισμό των παροχών, το πετσόκομμα των αναπηρικών κλπ.

Από τη σκοπιά του, βέβαια, ο Κ. Καραμανλής έχει δίκιο. Το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί... Αλλά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Το κράτος μείωσε τις χρηματοδοτικές του υποχρεώσεις, η εργοδοσία συνέχισε να εισφοροδιαφεύγει και με χαριστικές ρυθμίσεις να απαλλάσσεται των εισφορών της. Εξασφαλίστηκε έτσι για το μεγάλο κεφάλαιο μια σταθερή 15ετία με μειωμένο στο ελάχιστο το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», ενώ την ίδια περίοδο τα καπιταλιστικά κέρδη έχουν πιάσει ταβάνι.

Μέτρα - φωτιά

Αυτή όμως η τοποθέτηση δε δικαιώνει μόνο τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ταυτόχρονα αποκαλύπτει και την ποιότητα των νέων μέτρων που απεργάζονται. Ετσι στην ημερήσια διάταξη ξαναμπαίνουν:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας για την κατηγορία των εργαζομένων που συμπληρώνοντας την 35ετία μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 58 τους χρόνια. Τώρα θα προστεθούν άλλα δύο χρόνια και έτσι θα απαιτείται 37ετία.
  • Τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια σχεδιάζεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες εργαζόμενες με ανήλικο παιδί, από τα 55 στα 60 χρόνια για την πλήρη και από τα 50 στα 55 για τη μειωμένη σύνταξη.
  • Κατάργηση στην πράξη όλων των πρόωρων μειωμένων συντάξεων για άνδρες και γυναίκες με την αύξηση της «ποινής» από το 4,5% που είναι σήμερα στο 8% μείωση της σύνταξης για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από την εργασία. Ετσι στην πενταετία η μείωση της σύνταξης θα φτάνει το 40%, κάτι που κάνει απαγορευτική τη χρήση αυτής της διάταξης. Εδώ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες σε αυτούς που χάνουν την εργασία τους μετά τα 55 και κατέφευγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και σε εργαζόμενους που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας και καθώς έμπαιναν σε αυτή την ηλικία δεν άντεχαν να βρίσκονται στην παραγωγή.
  • Για άλλη μια φορά σχεδιάζεται η παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν όσα Ταμεία δίνουν σήμερα επικουρική πάνω από το 20%.
  • Παραπέρα συρρίκνωση και του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, αν και το ύψος των συντάξεων αυτών βρίσκεται σε επίπεδο πτωχοκομείου.
  • Με πρόσχημα την εισφοροδιαφυγή, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση κατά 100% τουλάχιστον του αριθμού ενσήμων, από τα 50 στα 100, προκειμένου να έχει κάποιος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ρύθμιση αυτή, με δεδομένη την ανεργία και την υποαπασχόληση, υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενους - απασχολήσιμους να χάσουν τις καλύψεις υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας.
  • Τέλος, με τις «ενοποιήσεις» σε κύρια, επικουρικά και Ταμεία υγείας η κυβέρνηση θα μειώσει συντάξεις, θα ψαλιδίσει παροχές και θα επιβάλει χαράτσι στους πόρους πολλών Ταμείων.

Τα παραπάνω, σε συνάρτηση με τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, ο οποίος θα έρθει τους επόμενους μήνες, θα οδηγήσουν το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, άντρες και γυναίκες, σε χειρότερη θέση απ' αυτή που βρίσκονται σήμερα.

Θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι

Ομως κατά περίεργο τρόπο η κυβέρνηση, ενώ εύκολα κάνει προβολές για τους κινδύνους στο ΣΚΑ μετά από ...50 χρόνια, ενώ κινδυνολογεί για τα αδιέξοδα στα οποία θα βρεθεί μετά από μια δεκαετία, σκόπιμα κλείνει τα μάτια στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, το ΙΚΑ, στους περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του το 2007 έδινε μέση σύνταξη μόλις 550,65 ευρώ! Μήπως αυτές οι συντάξεις είναι που υπονομεύουν το μέλλον της νέας γενιάς; Κατά την αντίληψη της κυβέρνησης και όχι μόνο, οι συνταξιούχοι των 550 ευρώ είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γι' αυτό η ΝΔ, στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης, προτείνει τη δημιουργία ενός νέου αποθεματικού, το οποίο θα αξιοποιηθεί μετά το 2019. Μόνο που και αυτό το αποθεματικό καλούνται να το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι είτε μέσω του ΦΠΑ, είτε με το χαράτσι στους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι μόνοι που δεν πρέπει να πληρώσουν είναι οι εργοδότες. Το μεγάλο κεφάλαιο πάλι μένει στο απυρόβλητο. Και όμως αν τελικά το πρόβλημα ήταν οικονομικό, αν τελικά νοιάζονται πραγματικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος, η λύση είναι απλή: Θα αρκούσε μια αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 20% για να εισρεύσουν στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 (χωρίς να υπολογίσουμε την εισφοροδιαφυγή).

Θυμίζουμε μόνο ότι συνολικά η εισφοροδιαφυγή στο σύνολο των Ταμείων, όπως ομολόγησε στη Βουλή η ίδια η υπουργός Απασχόλησης, ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Χρήματα που ξεπερνούν κατά έξι φορές το κεφάλαιο που υποτίθεται θέλει να μαζέψει η κυβέρνηση με το Ταμείο που ανήγγειλε.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κλέβουν τις εισφορές. Πρέπει να παραβιαστεί το «άβατο των αβάτων» που ακούει στο όνομα «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία του κεφαλαίου. Αλλά μια τέτοια λύση, μια τέτοια επιλογή, δεν μπορεί να είναι έργο ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Δεν εγγράφεται ούτε στα κεντροαριστερά, ούτε στα κεντροδεξιά σενάρια «εναλλακτικής διακυβέρνησης». Τέτοιες λύσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο από ένα παλλαϊκό κίνημα που θα μάχεται και το οποίο έχοντας φέρει τα «πάνω - κάτω» θα έχει αναδείξει μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Μια λαϊκή εξουσία που με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, τον λαϊκό έλεγχο και τη λαϊκή πρωτοβουλία θα χτίζει τη λαϊκή οικονομία.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ