Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10010

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΡΩΣΙΑ
Σε απειλή τα μνημεία της σοσιαλιστικής ιστορίας

Πόλη Εκατερινμπούργκ: Το Αρχηγείο του Κόκκινου Στρατού με το μνημείο του στρατάρχη Ζούκοφ
Πόλη Εκατερινμπούργκ: Το Αρχηγείο του Κόκκινου Στρατού με το μνημείο του στρατάρχη Ζούκοφ
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ρωσικής αστικής τάξης σπεκουλάρουν - για εσωτερική κατανάλωση και χρήση στο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι - πάνω στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας, στρεβλά, ακόμη και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Παράλληλα όμως, έχουν επιδοθεί σε μια συστηματική απαξίωση και εξαφάνιση του σοσιαλιστικού παρελθόντος της χώρας, με αιχμή τα ιστορικά μνημεία.

Ετσι, μετά τον αποχαρακτηρισμό από μνημείο του σπιτιού, όπου έζησε και έγραψε ο μεγάλος Σοβιετικός συγγραφέας Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Τολστόι, στην πόλη Πούσκιν (πρώην Τσάρσκοε Σελό) της περιοχής του Λένινγκραντ, τον περασμένο Αύγουστο, τώρα ο κυβερνήτης της περιοχής Σβερντλόφ θέλει να κατεδαφίσει 54 αρχιτεκτονικά μνημεία, χαρακτηρισμένα ως στοιχεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς στην πόλη Εκατερινμπούργκ. Μεταξύ αυτών και μνημεία της Επανάστασης του Οχτώβρη και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.


ΣΕΛ.  3

ΣΗΜΕΡΑ στο «Ριζό - χαρτο»
  • Νομπέλ λογοτεχνίας: Ενας βαθιά πολιτικός θεσμός
  • Γαλάτεια Καζαντζάκη: Η κομμουνίστρια, η λογοτέχνης, η γυναίκα
  • Σελίδες γένους θηλυκού


ΕΠΟΝ
Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

Εξήντα πέντε χρόνια από τότε που, στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας, που έφτασε να έχει 630.000 μέλη. Οι αγώνες της αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη για τη νεολαία.


ΣΕΛ.  9   -   12
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Πάνος Φειδάκης

Ενας σημαντικός δημιουργός της νεότερης γενιάς. Βαθύς γνώστης και λάτρης του Θεόφιλου, «μαθητής» του Χαλεπά, του Μπουζιάνη, του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου... Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν πάντοτε ο άνθρωπος, χαμένος στα αδιέξοδα της ύπαρξης και στα άγχη της σκληρής πραγματικότητας.


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μεγαλύτερος ο τροχιακός σταθμός

Ετοιμος να αρχίσει να φιλοξενεί εξαμελές πλήρωμα, αντί του συνήθους τριμελούς, είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, μετά την επέκτασή του πριν από μερικές μέρες με το ευρωπαϊκό εργαστήριο «Κολόμβος».


ΣΕΛ.  7
ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5
Εκμετάλλευση της ανάγκης για άθληση

Η απουσία κρατικής μέριμνας για αθλητικούς χώρους και προγράμματα μαζικής άθλησης οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην οικονομική αφαίμαξη από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των περίφημων γηπέδων 5Χ5 που τείνουν να γίνουν η μόνη λύση για εκγύμναση και ψυχαγωγία.


ΣΕΛ.  13

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ