Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ
Κομπόδεμα για το κεφάλαιο από τις τσέπες των εργαζομένων

Η «ιδέα» της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα αποθεματικού έχει ένθερμους υποστηρικτές το ΠΑΣΟΚ και τη ΓΣΕΕ, ενώ το ίδιο μέτρο με παραλλαγές προτείνει και ο ΣΥΝ

Η πραγματική αλληλεγγύη των γενεών χτίζεται στους δρόμους του ταξικού αγώνα για πραγματικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για συντάξεις και παροχές Υγείας στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας
Η πραγματική αλληλεγγύη των γενεών χτίζεται στους δρόμους του ταξικού αγώνα για πραγματικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για συντάξεις και παροχές Υγείας στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ:«Προτείνουμε, τη δημιουργία Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών, για τη χρηματοδότηση κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από το 2019 και μετά. Πόροι του Εθνικού αυτού Ταμείου είναι:

  • Το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.
  • Το ένα εικοστό πέμπτο, δηλαδή το 4% των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ.
  • Και το 10% των ποσών που εισπράττουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους».

(Ομιλία πρωθυπουργού στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, 15/2/2008).

ΠΑΣΟΚ:«Προτείνουμε, επιπρόσθετα, τη δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης το οποίο θα είναι "κλειδωμένο" τουλάχιστον για μια δεκαετία, ώστε με τις εγγυημένες αποδόσεις του να στηρίξει συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα. Στο Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης, θα εισρέουν, καταρχήν τα έσοδα: Από την αξιοποίηση της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας, από τα έσοδα τα προερχόμενα από τις μετοχοποιήσεις Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

(Θέσεις ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση).

ΓΣΕΕ:«Στις ίδιες επεξεργασίες μας, έχουμε υποδείξει ως πιθανές πηγές άντλησης νέων πόρων και τις ακόλουθες (ενδεικτική και όχι περιοριστική απαρίθμηση): (...) Ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών».

(Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, 6/11/2007).

ΣΥΝ:«Τέλος, ο κ. Στρατούλης για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους πρότεινε τη θέσπιση ειδικού αποθεματικού κοινωνικής ασφάλισης που θα λειτουργεί με τη μορφή ειδικού ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου "κουμπαρά", που θα κλειδώσει και θα ανοίξει μετά το 2025, για να στηρίξει κυρίως τους νέους ασφαλισμένους».

(Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, 24/10/2007).

****

Παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, όλες οι παραπάνω προτάσεις συγκλίνουν στη δημιουργία ενός ακόμα αποθεματικού, το οποίο υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτήσει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν αυτό θα κοντεύει πλέον να φτάσει «στα όριά του», όπως κινδυνολογούν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Στη βάση αυτή και εξάροντας πρώτα και κύρια τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «κοινωνικών εταίρων», ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στις 15 του Φλεβάρη την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει το λεγόμενο «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών», με τους όρους που περιγράφονται παραπάνω. Προσπάθησε, μάλιστα, να παρουσιάσει αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης σαν το αντίβαρο στα άλλα επώδυνα για τους εργαζόμενους, αλλά αναγκαία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, μέτρα που προωθεί.

Από τις τσέπες των εργαζομένων

Είναι φανερό ότι οι πόροι του νέου αποθεματικού προέρχονται αποκλειστικά από το χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΦΠΑ, αντί να καταργηθεί για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διατηρείται και κινδυνεύει μάλιστα να αυξηθεί (η κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει) στο όνομα του να ενισχυθεί η χρηματοδότηση δήθεν των Ταμείων. Οι εργαζόμενοι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν στη δίνη μιας αισχρής προπαγάνδας για την αύξηση των έμμεσων φόρων στο όνομα του να έχουν σύνταξη τα παιδιά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το ξεπούλημα της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει στο όνομα του να μην «καταρρεύσουν» τα Ταμεία. Αυτό το επιχείρημα θα αξιοποιεί κάθε φορά που οι εργαζόμενοι - για παράδειγμα - μιας πρώην ΔΕΚΟ θα αντιδρούν στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών, όπως γίνεται τώρα με τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ. Η κυβέρνηση θα επιχειρεί να στρέψει εναντίον τους άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, με το επιχείρημα ότι οι αγώνες τους υπονομεύουν πέραν όλων των άλλων και τη «βιωσιμότητα» του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για την αφαίμαξη των κοινωνικών πόρων, η πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης ξεπερνάει κάθε όριο. Προσπαθεί να αποσυνδέσει τους συγκεκριμένους πόρους από τις εισφορές των εργαζομένων και να παρουσιάσει το χαράτσωμά τους σαν αποκατάσταση της «κοινωνικής δικαιοσύνης», αφού στο σχηματισμό τους συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά η απόδοσή τους γίνεται μόνο σε ορισμένα Ταμεία.

Τι δε λέει η κυβέρνηση; Οτι και αυτό το κονδύλι προέρχεται από τους εργαζόμενους και μόνο, αφού αυτοί κατά κανόνα συναλλάσσονται με υπηρεσίες που εισπράττουν ποσοστιαία (μέσω π.χ. του χαρτόσημου) τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους». Και δεύτερον, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί οι «κοινωνικοί πόροι» αποτελούν, στο σύνολό τους μάλιστα, «δωράκι» στους μεγαλοεργοδότες. Οπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην περίπτωση των δημοσιογράφων, όπου ο λεγόμενος «κοινωνικός πόρος» του αγγελιόσημου υποκαθιστά την εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία του κλάδου.

Νέο κομπόδεμα για το κεφάλαιο

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο από το να μετακυλήσει το όποιο κόστος για την Κοινωνική Ασφάλιση στις πλάτες των εργαζομένων. Να αφήσει στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά χρωστάνε, τους εργοδότες και το κράτος, να ενοχοποιήσει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για το σημερινό χάλι των συντάξεων και ούτε λίγο ούτε πολύ να τους καταστήσει υπεύθυνους, για το αν θα έχουν σύνταξη τα παιδιά τους ή όχι! Σαν να μην είναι αυτοί που πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σαν να μην είναι οι μόνοι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, την ίδια ώρα που εργοδότες και κράτος εισφοροδιαφεύγουν συστηματικά και ατιμώρητα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ακόμα χρυσοφόρο κομπόδεμα, στην αξιοποίηση του οποίου το κεφάλαιο αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει τον πρώτο λόγο, όπως έγινε διαχρονικά και με τα αποθεματικά των Ταμείων, από το τζογάρισμα των οποίων έχουν χαθεί μέχρι σήμερα πάνω από 61 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση του νέου αποθεματικού, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από τον πραγματικό χαρακτήρα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα δεν είναι η «γήρανση του πληθυσμού», όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση και αποδέχονται όσοι προτείνουν «Κεφάλαια Αλληλεγγύης», άσχετα με το από πού θα προκύψουν οι πόροι.

Το πρόβλημα εδράζεται στην πολιτική επιλογή να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» της εργασίας, για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Εδράζεται στη στρατηγική πολιτική κατεύθυνση, ο εργαζόμενος να αναλάβει εξ ολοκλήρου στις πλάτες του την υγεία και τη σύνταξή του, να αποδεσμευτούν το κράτος και οι εργοδότες από τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση για τη δημιουργία του νέου αποθεματικού, όπως και κάθε άλλη πρόταση που έχει την ίδια λογική. Που προσπαθεί να συγκαλύψει τη μια και μοναδική αλήθεια: ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι θεμελιώδες δικαίωμα του εργαζόμενου και όχι «κόστος». Οτι σήμερα, το επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης επιβάλλει τη ριζική βελτίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την παροχή δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ