Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΕΙΟΣ» ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Χτισμένος σε κοίτη χειμάρρου!

Ο παιδικός σταθμός που είναι χτισμένος πάνω σε ρέμα!
Ο παιδικός σταθμός που είναι χτισμένος πάνω σε ρέμα!
Πάνω σε κοίτη χειμάρρου έχει χτιστεί ο 40ός Παιδικός Σταθμός Αθηνών (Κηφισίας 128 - Χριστοδουλάκειο Ιδρυμα)! Σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η τρωτότητά του σε ενδεχόμενο μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση των παιδικών σταθμών που υπάγονται στο δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό είχε ζητηθεί, με εμπιστευτικό έγγραφο, από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ η «άμεση εκκένωσή του». Αυτό, το οποίο είχε αποκαλύψει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο «Ρ», το ζητούσε εξαιτίας του «σημαντικού στατικού προβλήματος» που διαπίστωσε και που θα ήταν εξαιρετικά επίφοβο σε περίπτωση σεισμού.

Ο Π. Καρύδης, λοιπόν, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντώντας στις ερωτήσεις εκπροσώπων της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σημείωσε ότι τα προβλήματα στατικότητας εμφανίζονται εξαιτίας του γεγονότος ότι το «Χριστοδουλάκειο» είναι χτισμένο σε ...κοίτη ρέματος.

«Από πολύ παλιά άρχισαν να χτίζονται τα ρέματα», σημείωσε μιλώντας στον «Ρ». Μάλιστα, όπως είπε, το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από έναν παλιό χάρτη της δεκαετίας του '30, πριν ακόμη οικοπεδοποιηθούν τα ρέματα της πόλης.

«Το πού είναι θεμελιωμένο ένα κτίριο, επηρεάζει τη σεισμική του συμπεριφορά», σημειώνει στον «Ρ» ο Νίκος Μακρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Οπως τονίζει, «η δόμηση σε ρέματα και πλαγιές με χαλαρά υλικά είναι σεισμικά ιδιόμορφη και απαιτεί συγκεκριμένες μελέτες, όπως γεωτεχνικές», τονίζει ο Ν. Μακρόπουλος. Είναι, κατά συνέπεια, ένα ερώτημα κατά πόσο έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες.

Σημειώνει, δε, ότι αυτά τα κτίρια - που έχουν κατασκευαστεί σε ρέματα - διατρέχουν διπλό κίνδυνο. Αφ' ενός σε περίπτωση σεισμού και αφ' ετέρου σε περίπτωση πλημμύρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ