Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10002

ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΩΝΑ για την υπεράσπιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Τις θέσεις του Κόμματος για το θεσμό των ΒΑΕ παρουσίασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Το ΚΚΕ, για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, απορρίπτει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που ήδη έχουν εξαγγελθεί και προτείνει:

1. Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ εκτός αυτών που έχουν εκλείψει. Οχι στον διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, να διευρυνθεί ο θεσμός.

2. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δουλειά για όλους μόνιμη και πλήρης.

3. Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά - 5ήμερο, 30ωρο.

4. Μείωση ορίου συνταξιοδότησης, 55 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες, με τη γενική μείωση των μη ΒΑΕ σε 60 και 55.

5. Λήψη όλων των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται, για πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου.

6. Δημιουργία κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας, στα πλαίσια αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο προστασίας της υγείας και ασφάλειας.

7. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερη φροντίδα για έγκυες και γενικότερα εργαζόμενες γυναίκες.

8. Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα, όπως στις νοσηλεύτριες, να απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

9. Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής, όπως εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κλπ. στους χώρους εργασίας.

10. Κατοχύρωση ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου η οποία θα είναι ανεξάρτητη από το καθεστώς συνταξιοδότησης. Το επασφάλιστρο να βαραίνει μόνο τον εργοδότη.


ΣΕΛ.  6  -  8

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα κλιμακώνουμε την πάλη
  • Η μεγάλη συμμετοχή στην προχτεσινή απεργία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 63 πόλεις, αναδεικνύουν τη δυνατότητα και την ανάγκη για κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της εργατικής λαϊκής πάλης, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του κεφαλαίου.
  • Αμεση και αποφασιστική συνέχεια στον πανεργατικό αγώνα δίνουν οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συνεδριάζουν έκτακτα και αποφασίζουν νέα απεργιακή κινητοποίηση.
  • Η ένταση της επίθεσης, που σηματοδοτεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Κοινωνική Ασφάλιση, καθιστά αναγκαία την ακόμα πιο πλατιά συσπείρωση των εργαζομένων στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, την καθολική κλιμάκωση της πάλης χωρίς καμιά ανάπαυλα.

ΣΕΛ.  9  -  13


Κηδεύτηκε ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Τον κομμουνιστή λαϊκό γιατρό, τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, αποχαιρέτισε για τελευταία φορά προχτές το απόγευμα πλήθος κόσμου, στη γενέτειρά του, στον Αλισσό.


ΣΕΛ.  16
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι

Μπορεί να επιταχυνθούν αρνητικές εξελίξεις, που περιέχουν το στοιχείο της ανάφλεξης, της σύγκρουσης με αλυσιδωτές συνέπειες για τα Βαλκάνια, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  25
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δύο ισχυροί σεισμοί

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με 6,5 και 6,4 Ρίχτερ, χωρίς να σημειωθούν σοβαρές ζημιές, τη νότια Πελοπόννησο. Κρίσιμο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης.


ΣΕΛ.  21
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ευρω-πρόστιμο προώθησης της ιδιωτικοποίησης

Σε άλλη μια καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. ΚΚΕ: Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ΣΕΛ.  23

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ