Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΟΜΠ ΡΕΪΝΕΡ
Επιθυμίες ... στο παρά πέντε

Η ταινία είναι φουλ από καλές προθέσεις! Σαν να την έφτιαξαν «καλοί Σαμαρείτες»! Δυο άνθρωποι που είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν (πάσχουν από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο) αποφασίζουν να ζήσουν και να γευτούν το μικρό διάστημα που τους απομένει (6 μήνες έως ένα χρόνο). Βγαίνουν από το νοσοκομείο και παίρνουν τους δρόμους. Για την ακρίβεια, παίρνουν τις Ηπείρους. Ευρώπη, Ασία, Αφρική... Ταξιδεύουν, φιλοσοφούν, γελάνε, λυπούνται. Και πάλι από την αρχή. Μέχρι το τέλος!

Συγκινητική, πράγματι, η ιστορία! Ομως, επιπόλαια! Γιατί κάνει ταξικά άλματα! Ο ένας άρρωστος είναι λευκός και πλούσιος (δισεκατομμυριούχος). Ο άλλος φτωχός και μαύρος (γκαραζιέρης). Λογικά, αυτά τα δύο άτομα, δεν πρόκειται να ανταμώσουν ποτέ στην αληθινή ζωή. Και αν ανταμώσουν, δεν πρόκειται να συνάψουν σχέση! Στην ταινία, βέβαια, κινηματογραφική αδεία, γίνονται αδέρφια!

Το όλο οικοδόμημα, λοιπόν, είναι αυθαίρετο. Και για να κρυφτεί η αυθαιρεσία, οι δημιουργοί της ταινίας κατέφυγαν στο μελό. Και στο χιούμορ. Και με τη βοήθεια δύο πολύ καλών ηθοποιών (Νίκολσον - Φρίμαν) έφτιαξαν μια συμπαθητική και, ως ένα σημείο, ανθρώπινη ταινία!

Τίποτα, βέβαια, απ' όσα πράττουν - και γεύονται - οι δυο άρρωστοι δε θα συμβεί ποτέ στην πραγματικότητα. Ας δεχτούμε, λοιπόν, πως η ταινία είναι ένα όνειρο. Ενα όνειρο δύο μελλοθανάτων και τίποτα περισσότερο. Σαν τέτοια είναι αρκετά καλή ταινία. Διαθέτει φαντασία, έξυπνους διαλόγους, καλούς ρυθμούς και πάνω απ' όλα δυο εξαιρετικές ερμηνείες! Και μάλιστα η μία κόντρα στην άλλη. Ο Τζακ Νίκολσον φορτώνει με μούτζες και χειρονομίες τον ήρωα που υποδύεται. Ομως, παρ' όλο το φόρτωμα (η γνωστή μανιέρα του Νίκολσον), η ερμηνεία του είναι πλούσια σε χυμούς και συναισθήματα! Στον αντίποδα η ερμηνεία του Μόργκαν Φρίμαν. Αυτός σχεδόν δεν κάνει τίποτα. Δεν κουνάει ούτε τα φρύδια του. Και όμως, και αυτός, ξεχειλίζει από ανθρωπιά και καλά συναισθήματα.

Δείτε την ταινία για τις ερμηνείες και για την ανθρωπιά που αποπνέει! Μην προσπαθήσετε να εμβαθύνετε. Δεν υπάρχει βάθος και ας «φιλοσοφούν» (αρκετές φορές) οι δυο ήρωες! Πότε αν υπάρχει θεός, πότε αν υπάρχει δεύτερη ζωή, πότε αν πρέπει να καιγόμαστε ή να θαβόμαστε (όταν πεθάνουμε)! Εγώ αποκόμισα την εντύπωση ότι όλα έγιναν για να διευκολύνουν τους δύο ηθοποιούς, αλλά και αρκετούς άλλους ηθοποιούς με δεύτερους ρόλους, να δείξουν τις υποκριτικές τους δυνατότητες! Κάντε και εσείς το ίδιο για να χαρείτε την ταινία!

Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Μόργκαν Φρίμαν, Σερένα Ρίντερ, Τζόναθαν Μάνγκουμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ