Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βλαντιμίρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόσωπο της χρονιάς για το 2007, για το περιοδικό «Τάιμ», είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιλέχθηκε επειδή, όπως ισχυρίζονται, έφερε τη σταθερότητα σε ένα έθνος που σπάνια τη γνώριζε, οδήγησε τη Ρωσία στο τραπέζι των ισχυρών του κόσμου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, κυρίως εξαιτίας του πυρηνικού της οπλοστασίου και του πλούτου της.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, προωθώντας ένα «ισχυρό» προφίλ, είναι υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης και επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του στην ιμπεριαλιστική σκηνή, να ξαναμοιράσει τον πλούτο και να κρατήσει τις σωστές «ισορροπίες» μεταξύ των μεγάλων ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων. Ας μην ξεχνάμε πως αντιπροσωπεύει τη Ρωσία στην ομάδα των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών, την «G8».

Σε μια - κατά τα άλλα - «ισχυρή» Ρωσία, όπου οι πρόσφατες εκλογές σηματοδοτήθηκαν από καταγγελίες για νοθεία και όπου ενισχύεται το αστικό πολιτικό σύστημα, η πολιτική που ακολουθεί ο Πούτιν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο λαός όμως ρίχνεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την ανέχεια, βλέπει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων και την εξάπλωση της ανεργίας. Βλέπει καθημερινά να παίρνονται πίσω τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις του, να καταπατούνται τα δημοκρατικά του δικαιώματα, να μειώνεται όλο και περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ