Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Και τα μυαλά στα ροζ...

Από τα μυαλά στα κάγκελα, πατώντας πάνω στ' αποκαΐδια του φετινού καλοκαιριού και στην αποφορά πετρελαίου από το φέρετρο της Μπεναζίρ, περνάμε τα μυαλά στα ροζ... Εκείνο το παλιομοδίτικο αλλά και ουσιαστικό «αίσιον και ευτυχές το νέον έτος» ηχεί σχεδόν καταθλιπτικό.

Εχοντας περάσει πολλά χρόνια στην τηλεόραση μου έχει μείνει, σύντροφοι, ένα αυτοματοποιημένο σχεδόν κατάλοιπο: Κοστολογώ, με μια προσωπική εμπειρική εξίσωση, το χρόνο, την ουσία και το χρήμα της εκ των έσω. Ετσι, λοιπόν, αφήνοντας την Ελλάδα στα σκέλια ενός αυτόχειρα, φεύγοντας για λίγες μέρες, την ξαναβρίσκω στο ίδιο σημείο. Πασπαλισμένη με την αισθητική της αντίληψης που έχει η ανανεωτική αριστερά στη χώρα για την τεχνολογία, ας πούμε των dvd, που δεν είναι άλλη από την πολιτική αποτίμηση της χρυσόσκονης στα βρακιά. Στα σώβρακα και τις κιλότες, που όσο να 'ναι αναβαθμίζονται ως εικόνα όταν εγγράφονται σε ψηφιακό δίσκο που δεν υπάρχει η νομιμοποίηση - λόγω εορτών και όχι μόνο - να παιχτεί στο u-tube.

Αυτή η νοοτροπία άσκησης πολιτικής με τη διαδικασία του ελεγχόμενου πορνό που ακολουθούν συνήθως ξεπεσμένοι χίπηδες σήμερα λίγο πάνω από τα πενήντα, με αναγουλιάζει. Γιατί ξέρω καλά πως τα ΜΜΕ στο εορταστικό κενό της τρέχουσας ειδησεογραφίας, τρίβουν τα χέρια τους κι αναπαράγουν τα... dvd με το αζημίωτο. Ο κόσμος δεν έχει φράγκα για ψώνια και διασκέδαση. Τα αφεντικά θέλουν να ρουφήξουν και την κυριακάτικη αργία για πάντα. Ετσι, για όλους όσοι θα αιχμαλωτιστούν αναγκαστικά μπροστά στη μικρή οθόνη, χρειάζονται ευρωβόρα θηριώδη σόου τηλεχαράς (;). Ομως, αυτά κοστίζουν. Πολύ.

Οπότε έρχεται το ροζ σε συνδυασμό με το ...υπουργείο Πολιτισμού και όλα γίνονται φθηνότερα κι ευκολότερα. Η πολιτική μετατρέπεται σε τσόντα συνοδεία κουραμπιέδων και μελομακάρονων. Το πόπολο εκστασιάζεται με «περιγραφές της έκφρασης που είχε ο πρωθυπουργός όταν έβλεπε το προσωπικό ερωτικό στιλ του δικού του ανθρώπου».

Ανύπαρκτοι αυτόπτες μάρτυρες σε ανύπαρκτο επί της ουσίας πορνό καταναγκαστικά εκ του κάστινγκ (διάλεγμα ηθοποιών) πολιτικό.

Στο αεροπλάνο διάβαζα πρωτοσέλιδο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας για τη συμπεριφορά προς μετανάστες, αιτούντες άσυλο, που φθάνουν κατά κύματα τον τελευταίο χρόνο στον τόπο μας. Μ' αυτά «τα ζώα» δεν ασχολείται ο ζωολογικός κήπος της διεθνούς και ντόπιας κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η κυρίαρχη αισθητική του υψηλής τεχνολογίας ροζ δεν είναι νεοτερισμός, σύντροφοι. Είναι γερασμένο τέκνο της ψυχροπολεμικής εποχής, μέσο λαϊκίστικης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όταν εκλείπουν παντελώς τα επιχειρήματα κι ο κίνδυνος να κατανοήσει ο λαός πού βρίσκεται μεγαλώνει. Στη Δύση έχουν γραφτεί τόσα και κινηματογραφηθεί άλλα τόσα για την γκόμενα του Τρότσκι, τη φιλενάδα του Στάλιν, το σόι του Λένιν, έτσι ώστε να σεξο-προσωπογραφείται η πολιτική διάσταση του καθενός με αποχρώσεις ροζ. Αλλά ούτε έτσι κρύβονται οι προθέσεις. Αλλο πράγμα να διαλέγεις ερωμένη καλλιτέχνη σαν την Φρίντα Κάλο κι άλλο μια άσημη οικιακή βοηθό άχρηστη εικονικά στην αστική τάξη... Οπότε δεν είναι το ίδιο πράγμα μια ροζ ιστορία στη σόου μπίζνες και μια άλλη που συνδέει νεοδημοκράτη παίχτη στο χρηματιστήριο πολιτιστικών αξιών με πασοκάρια του βολέματος στο σύστημα των μικροαστών που θεωρούνται διανοούμενοι ανάλογα τον αριθμό των πιστωτικών καρτών που διαθέτουν...

Θα κάνουμε φέτος, λοιπόν, το φθηνότερο κι εντυπωσιακότερο ρεβεγιόν των πολιτικών πυροτεχνημάτων του τίποτα, που εκτοξεύτηκαν από έναν θλιβερό φωταγωγό σικ πολυκατοικίας. Η αυτοτύφλωση σώζει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ