Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμική η παρουσία της ΚΝΕ στο διαδίκτυο

Μιλάει στο «Ρ» ο Νέστορας Ξυλάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών του ΚΣ

Από τη συζήτηση με τον Ν. Ξυλά
Από τη συζήτηση με τον Ν. Ξυλά
Τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μαζί τους έχει γενικευτεί η χρήση του διαδικτύου (internet - ίντερνετ). Οπως δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις, περισσότερο εξοικειωμένη με αυτές τις νέες τεχνολογίες είναι η νεολαία. Γι' αυτό και από το διαδίκτυο δε θα μπορούσε να λείπει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Ο «Ρ» μίλησε για αυτόν τον τομέα «δράσης» της Οργάνωσης με τον Νέστορα Ξυλά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών του ΚΣ.

Η ιστοσελίδα (site) της ΚΝΕ λειτουργεί εδώ και τρία περίπου χρόνια και σήμερα φιλοξενείται σε διαδικτυακό χώρο (εκτός Ελλάδας) που ανήκει στην ΚΝΕ. Αυτό εξασφαλίζει πολύ μεγάλες ταχύτητες και μπορεί να επισκέπτεται ταυτόχρονα το site απεριόριστος αριθμός χρηστών του διαδικτύου. Με τη λειτουργία της σελίδας ασχολείται μια ομάδα ΚΝιτών που είναι πολύ καλοί γνώστες σε ζητήματα ασφάλειας και γενικότερα χειρισμού δικτύων. Εξάλλου, αυτό το περιβάλλον διαχείρισης απαιτεί καθημερινή κι ακούραστη δουλιά.

«Αρχικά η σκέψη ήταν να φτιάξουμε ένα site που θα βοηθήσει την προπαγάνδα μας και στη γρήγορη συνεννόηση μεταξύ των οργανώσεων της ΚΝΕ. Να φτάνουν π.χ. διάφορα υλικά (αφίσες, προκηρύξεις, αποφάσεις συλλόγων και σωματείων κ.ά.) από την Αθήνα σε όλη την Ελλάδα και να αξιοποιούνται άμεσα. Στη συνέχεια αυτή η λογική άρχισε να επεκτείνεται σε θεματολογία».

Μια περιήγηση στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ

Η αρχική σελίδα στο site της ΚΝΕ
Η αρχική σελίδα στο site της ΚΝΕ
Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ συναντά θέματα της επικαιρότητας, δελτία Τύπου της Οργάνωσης, πρόσφατα ντοκουμέντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ειδήσεις από τη δράση του νεολαιίστικου κινήματος διεθνώς κ.ά.

Στην αριστερή στήλη υπάρχουν οι ενότητες που αφορούν το κίνημα της νεολαίας: Μαθητές, κατάρτιση, φοιτητές/σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι στρατευμένοι, πολιτισμός, αντιιμπεριαλιστική δράση, «όχι σε όλα τα ναρκωτικά», αθλητισμός, δημοκρατικά δικαιώματα, νέες γυναίκες. «Αποφασίσαμε να χωρίσουμε την ιστοσελίδα με βάση τα μέτωπα πάλης που είχαμε αποφασίσει στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ», εξηγεί ο Ν. Ξυλάς. Αυτοί οι χώροι ενημερώνονται από τις αντίστοιχες επιτροπές του ΚΣ, τροφοδοτούνται με τις θέσεις της ΚΝΕ, με προκηρύξεις, μπροσούρες, κείμενα, ειδήσεις, σχετικά δημοσιεύματα του «Οδηγητή». Ουσιαστικά, η ποικιλία και ο πλούτος των κειμένων σ' αυτά τα θέματα «αντανακλά σε ένα βαθμό τη δράση της Οργάνωσης στα αντίστοιχα μέτωπα πάλης», σημειώνει ο Ν. Ξυλάς.

Παρακάτω, στην ενότητα «η Οργάνωσή μας», συναντά κανείς ιδεολογικά - πολιτικά κείμενα, ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, το καταστατικό της ΚΝΕ, ντοκουμέντα του τελευταίου Συνεδρίου, ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις των οργανώσεων, ιστορικά θέματα, αλλά και φωτογραφική παρουσίαση των προκηρύξεων της Οργάνωσης. Ενδιαφέροντα, ευχάριστα αλλά και αιχμηρά είναι τα βίντεο που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ και μπορεί να τα δει κανείς με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα. Πολλά από αυτά αποτελούν μια οπτική παρουσίαση των μεγάλων αγώνων της νεολαίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στα βίντεο ξεχωρίζει αυτό για τον «αντικομμουνισμό», αλλά και αυτό για την πολεμική προπαγάνδα μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ξεχωριστή ενότητα στην ιστοσελίδα είναι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εκεί ο χρήστης του ίντερνετ μπορεί να βρει στοιχεία σχετικά με τα τελευταία Αντιιμπεριαλιστικά διήμερα της ΚΝΕ, μια ιστορική αναδρομή με στοιχεία από όλα τα Φεστιβάλ της Οργάνωσης και πολύ περισσότερα υλικά γύρω από το 32ο και το 33ο Φεστιβάλ. Το καινοτόμο σ' αυτή την ενότητα είναι η e-προφεστιβαλική. Εκεί ο επισκέπτης είναι σα να κάνει περιήγηση σε ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ όπως αυτό στήνεται σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχει η ενότητα - αφιέρωμα στη διεθνή δράση της ΚΝΕ, οι αποστολές της, οι διεθνείς καμπάνιες όπου συμμετέχει, καθώς και νέα από το διεθνές κίνημα.

Θετική η ανταπόκριση της νεολαίας

«Οταν η ΚΝΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα γεγονότα, όπως είναι το Φεστιβάλ της, οι βουλευτικές εκλογές, οι φοιτητικές εκλογές κ.τ.λ., αυξάνει ραγδαία η επισκεψιμότητα στο site. Από κει και πέρα έχει κατακτημένη μια σταθερή παρουσία κόσμου, η οποία μάλιστα είναι διεθνής, όχι μόνο από την Ελλάδα», τονίζει ο Ν. Ξυλάς. Εξάλλου υπάρχει και η διεθνής ιστοσελίδα της ΚΝΕ, σε αγγλική γλώσσα, που δεν αποτελεί απλή μετάφραση της ελληνικής σελίδας, αλλά επικεντρώνει τη θεματολογία της κυρίως σε δράσεις διεθνούς ενδιαφέροντος.

Οπως εξηγεί ο Ν. Ξυλάς, δεν είναι λίγα τα ηλεκτρονικά γράμματα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ΚΝΕ και αφορούν την ιστοσελίδα. Συνήθως είναι μηνύματα που ζητούν επιπλέον ενημέρωση πάνω σε διάφορα θέματα, αλλά δε λείπουν και θετικά σχόλια για στοιχεία της ιστοσελίδας. Ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση είχε από τους χρήστες του διαδικτύου η τεχνολογία «rss» που ενσωμάτωσε η ΚΝΕ στην ιστοσελίδα κι έτσι μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για την καινούρια ύλη που ενσωματώνεται καθημερινά στη σελίδα, χωρίς να επισκέπτεται αναγκαστικά τη σελίδα. Αυτή η λειτουργία, μαζί με την ενσωμάτωση στη σελίδα διαφόρων δικτυακών τόπων μέσα από blogs (προσωπικά ηλεκτρονικά ημερολόγια, που στήνονται πολύ πιο γρήγορα κι εύκολα από μια ιστοσελίδα), ήταν κινήσεις στην αιχμή των νέων τεχνολογιών, που έκαναν πολλούς νεολαίους να εκφράσουν την ευχαρίστηση, αλλά και την έκπληξή τους κάποιοι, δεδομένου ότι η ιστοσελίδα της ΚΝΕ είναι μια «νεογέννητη» υπόθεση.

Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο

«Το διαδίκτυο η ΚΝΕ το αντιλαμβάνεται ως ένα μέσο και τίποτα παραπάνω» τονίζει ο Ν. Ξυλάς και εξηγεί: «Είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό εργαλείο σε επίπεδο πληροφόρησης και αν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις σωστά μπορεί να είναι και εργαλείο γνώσης. Αλλά δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη γνώση με την πληροφορία. Από πληροφορίες υπάρχει χάος. Και μπροστά στο χάος των πληροφοριών ουσιαστικά... δεν έχεις και πληροφορία, αν δεν έχεις μέθοδο, δεν ξέρεις πού να σταθείς.

Εμείς προσπαθούμε να το υποτάσσουμε όσο μπορούμε στη δράση της Οργάνωσης, να γίνεται εργαλείο έτσι ώστε να ενημερώνεται και να κινητοποιείται κόσμος. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπερδεύουμε τη ζωντανή πάλη που γίνεται στο δρόμο, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στους τόπους δουλιάς, στα σχολεία, στις σχολές κλπ. με το διαδίκτυο. Δε γίνεται να κάθεσαι στον καναπέ σου και να παλεύεις από το διαδίκτυο.

Το λέω γιατί υπάρχουν τελευταία τέτοιες προσπάθειες και δεν είναι τυχαίες και οι έννοιες που επιλέγονται π.χ. το "κίνημα των blogrs" ή το κίνημα των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.

Το ίντερνετ πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε πάντα μέσα στον εκάστοτε οικονομικό και πολιτικό σχηματισμό που υπάρχει. Στο πλαίσιο της ταξικής πάλης, από τον αντίπαλο προσπαθεί να ενσωματωθεί για να υποτάξει και από τη δική μας πλευρά προσπαθούμε να το αξιοποιήσουμε, όσο είναι στο χέρι μας, για την ανάπτυξη της πάλης των αγώνων κλπ.».

Δυναμική παρουσία και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους

Από το Γενάρη με το καινούριο φύλλο του «Οδηγητή» που θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί και πάλι αυτόνομα, θα λειτουργήσει και η καινούρια ιστοσελίδα του «Οδηγητή». Αυτή η νέα σελίδα, θα ξεπεράσει δυσλειτουργίες που είχε μέχρι τώρα το site του «Οδηγητή» και θα έχει πολύ πιο ζωντανή την επαφή με τον κόσμο. Στη νέα ιστοσελίδα του «Οδηγητή» θα έχει κανείς δυνατότητα να διαβάζει όλη την εφημερίδα, να την «κατεβάζει», να κάνει αναζήτηση άρθρων, αλλά θα έχει και κείμενα εκτός της έντυπης έκδοσης, που είτε δε χώρεσαν στην ύλη της εφημερίδας, είτε αφορούν τρέχοντα ζητήματα και χρειάζεται να δημοσιευτούν άμεσα στο ενδιάμεσο της μηνιαίας κυκλοφορίας του «Οδηγητή». Το σύνθημα «κάν' το θέμα στον "Οδηγητή"» θα πάρει μέσα από τη νέα ιστοσελίδα της εφημερίδας «σάρκα και οστά» καθώς η ΚΝΕ υπόσχεται να επιμείνει στην ανατροφοδότηση της σελίδας από τους αναγνώστες της.

Πλούσια είναι και η «δράση» της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στο διαδίκτυο με τη δική της ιστοσελίδα και πολλές άλλες σελίδες και blogs της ΠΚΣ ανά σχολή, τα οποία μπορεί κανείς να βρει ως links (συνδέσμους) μέσα από την κεντρική σελίδα της ΠΚΣ.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια εντεινόμενη δικτυακή δραστηριότητα με δημιουργία blogs τόσο από οργανώσεις της ΚΝΕ όσο και από μέλη και στελέχη της Οργάνωσης, πάντα όμως στη λογική αξιοποίησης του διαδικτύου ως εργαλείο κι όχι «θεοποίησής» του.

Το ζητούμενο για την Επιτροπή Νέων Τεχνολογιών του ΚΣ της ΚΝΕ από δω και πέρα, είναι να τροφοδοτείται η ιστοσελίδα της ΚΝΕ όλο και περισσότερο με τις ζωντανές ανταποκρίσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι Επιτροπές του ΚΣ σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι και το μήνυμα της ΚΝΕ προς όλα τα μέλη και τους φίλους της σε όλη τη χώρα: «Να αντιληφθεί ο κόσμος ότι η ηλεκτρονική σελίδα είναι ένα "βήμα" το οποίο μπορεί να καταγγείλει, να ενημερώσει, να ακουστεί».


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ