Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέο σχέδιο σε παλιό φόντο

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα συνεχίζεται το σημερινό απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των γιατρών στις εφημερίες ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς δεν ευοδώθηκε η πρόταση του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, με την οποία στην ουσία καταργείται ο σταθερός εργάσιμος χρόνος.

Ηδη στο Εθνικό Δίκαιο έχει ενσωματωθεί (με το ΠΔ 76/2005) η κοινοτική οδηγία που προβλέπει εβδομαδιαίως εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας έτσι τη διευθέτηση. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών - και πρωτίστως των αγωνιστικών δυνάμεων - οι συμβιβασμένες ηγεσίες των Συνδικάτων των γιατρών αναγκάστηκαν να απορρίψουν το σχέδιο της Κλαδικής Σύμβασης που έστειλε στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (9/11/2007). Ομως η απορριπτική απόφαση της ΟΕΝΓΕ κινήθηκε στη λογική της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, καθώς επανέφερε παλιότερο πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ (19/7/2007). Αξιοποιώντας αυτό το συναινετικό κλίμα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σχέδιο Κλαδικής Σύμβασης.

Η ουσία βρίσκεται στην πρόταση που έχει υποβάλλει πολλές φορές η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών»: Καθιέρωση εξάωρου, πενθήμερου, 30ωρου, με μια εφημερία τη βδομάδα, αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, με βασικό μισθό 1.700 ευρώ για το νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό και ουσιαστικές αυξήσεις για όσους υπηρετούν. Ετσι καλύπτονται οι ανάγκες των γιατρών, ως εργαζομένων, αλλά και των ασθενών για υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ