Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9962

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εργαλείο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων
  • Αποκαλυπτικό κείμενο εργασίας για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, το μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον που θα δράσει ο «ευρωστρατός».
  • Πλήρης υιοθέτηση του νεοταξικού δόγματος για επεμβάσεις και πολέμους σε όλο τον κόσμο, κατά τα πρότυπα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

ΣΕΛ.  8  -  9

Νέα ευρωενωσιακή ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των εργαζομένων

Βόμβα σε θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ βάζουν δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις οποίες κρίνονται παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι Σουηδοί οικοδόμοι και οι Φινλανδοί ναυτεργάτες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας να αμείβονται οι μετανάστες εργάτες με τους μισθούς που ισχύουν στις χώρες όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Αυτό το αίτημα κρίθηκε παράνομο από το Δικαστήριο της ΕΕ στις 11 Δεκέμβρη, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην «ελεύθερη εγκατάσταση των επιχειρήσεων», όπως αυτή ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και στην οδηγία της ΕΕ για την απόσπαση των εργαζομένων, στην οποία παραπέμπει η οδηγία Μπολκεστάιν.

Το σκεπτικό της απόφασης βάζει σε αμφισβήτηση συνολικά το δικαίωμα στην απεργία, ενώ αποδεικνύει και το αντιλαϊκό περιεχόμενο του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επαληθεύονται έτσι μέχρι κεραίας οι θέσεις του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και την ανάγκη απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.


ΣΕΛ.  17

Ευχές για έναν καινούριο κόσμο

Μέρα Γιορτής. Τις καλύτερες ευχές για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Ευχές για μια καλύτερη ζωή που θα την κερδίσουν με τη συλλογική οργανωμένη πάλη τους, ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου. Πάλη διεκδίκησης, αλλά και ανατροπής, έτσι που να έρθει πιο κοντά ο κόσμος που περιμένουμε. Ο κόσμος χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η αρχή της δικής μας Ιστορίας...



ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Εφτασαν το 1 δισ. ευρώ στο 11μηνο

Στο 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2007 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών.


ΣΕΛ.  12
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βιάζεται για τα αντιλαϊκά σχέδια η ΔΕΗ ΑΕ

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των πληττόμενων οικισμών της περιοχής, να μην παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και τις συναινετικές νουθεσίες «των προθύμων».


ΣΕΛ.  13
ΚΕΔΚΕ
Θέλει φόρους

Την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, μέσα από την άσκηση φορολογικής εξουσίας σε βάρος των εργαζομένων, αναζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).


ΣΕΛ.  19
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Μήνυμα στην πολυεθνική από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες απέκλεισαν συμβολικά και πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε καταστήματα της εταιρείας σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  18

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ