Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ»
«Γραμμή» συγκάλυψης από την κυβέρνηση

Αρνείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση θεμάτων από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και παραπέμπει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη...

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η κυβέρνηση τη διαλεύκανση της υπόθεσης Ζαχόπουλου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τη βούλησή της να συγκαλύψει τα πραγματικά αίτια που έσπρωξαν τον πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού στην απόπειρα αυτοκτονίας.

Η ανάθεση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, που άλλωστε αποτελεί δοκιμασμένη πρακτική «ξεπλύματος» σκανδάλων των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, έχει ως στόχο την υποβάθμιση της αδιαμφισβήτητης πολιτικής διάστασής της και την αποφυγή απαντήσεων στα μείζονα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί.

Παραμένοντας στην αρχική «ανεπίσημη» θέση περί «ροζ υπόθεσης» το Μέγαρο Μαξίμου κινείται και στην κατεύθυνση να δοθούν απαντήσεις σε θέματα διαχείρισης που είχε αναλάβει ο Χρ. Ζαχόπουλος, ώστε να διώξει τις σκιές και να περιορίσει όσο το δυνατόν το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, τις απαντήσεις αυτές στα κατ' εξοχήν πολιτικά ερωτήματα δε θα τις δώσει η ίδια η κυβέρνηση, αλλά ...η Δικαιοσύνη! Αυτός εκτιμάται ότι είναι και ο λόγος που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Κολιοκώστας, παρήγγειλε χτες επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για μη χρηστή διαχείριση υποθέσεων από τον πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει απαντήσεις, ενώ διατείνονταν ότι η υπόθεση αυτή «δεν αγγίζει τον Κ. Καραμανλή», απαντώντας σε αυτούς που επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το διορισμό, αλλά κυρίως για «τα έργα και τις ημέρες» του Χρ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση και σχεδιάζει να κάνει έμμεσες αναφορές στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, στέλνοντας το μήνυμα ότι παραμένει άτεγκτος σε θέματα διαφάνειας και εντιμότητας. Προς το παρόν, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει εμπλακεί με τη «ροζ κασέτα», που σύμφωνα με κάποια εκδοχή αποτέλεσε την αφορμή για να ζητηθεί η παραίτηση του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού. Η διαδρομή αυτής της «κασέτας», πριν αυτή καταλήξει στον ανακριτή, εμπλέκει και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, δίχως όμως να έχει δοθεί η παραμικρή απάντηση από τους τελευταίους...

Το «στίγμα» της κυβερνητικής τακτικής έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκης, ο οποίος κληθείς χτες να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα και να το «απογυμνώσει» από τις πολιτικές διαστάσεις του. «Δε νομίζω ότι υπάρχουν εξελίξεις», αποφάνθηκε αρχικά ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Δικαιοσύνης ενεργοποιήθηκε τάχιστα, λειτούργησε τάχιστα, έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία με σοβαρότητα και ρυθμούς πολύ γρήγορους, προσπαθεί να ρίξει φως σ' αυτή την υπόθεση». Ο Σ. Χατζηγάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις συνήθεις κοινοτοπίες, όπως ότι «εμείς εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και θα συμβούλευα και την αντιπολίτευση να εμπιστεύεται τους θεσμούς και κυρίως τη Δικαιοσύνη». Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του πεποίθηση ότι «σύντομα θα φτάσουμε σ' ένα σημείο, ώστε να έχουμε απόλυτο φως», ενώ διακήρυξε μετά πάθους ότι «η κυβέρνηση ούτε φοβάται, ούτε έχει να κρύψει τίποτα».

Γενικότερα πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι «δεν κρύβεται τίποτα σημαντικό» πίσω από την απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει συνεργασίες με τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης.

Ο Γ. Ανδριανός

Αργά το βράδυ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Ανδριανός, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ήταν ο ίδιος που απέστειλε τη «ροζ κασέτα» στη Δικαιοσύνη, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει πώς βρέθηκε στα χέρια του αλλά και γιατί την έστειλε στη Δικαιοσύνη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας...

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του Γ. Ανδριανού, που έγινε μετά τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τα οποία είχαν εμπλέξει το όνομά του στην υπόθεση, δημιουργεί πλήθος νέων ερωτημάτων γύρω από το ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου στην όλη υπόθεση. Στη γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής: «Κατόπιν του απονενοημένου διαβήματος στο οποίο προέβη, την Πέμπτη 20/12/2007, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλα την επομένη, Παρασκευή 21/12/2007, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, DVD που περιήλθε στα χέρια μου με περιεχόμενο αποκλειστικώς ιδιωτικές στιγμές του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου, προκειμένου να συνεκτιμηθεί στη διενεργούμενη για την υπόθεση δικαστική έρευνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ