Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος

Με στόχο την αναβάθμισή του, το κατοχικό καθεστώς απαιτεί να υπογράψουν οι λεγόμενες «Τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας» και όχι ο τουρκικός στρατός, τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Εθνη για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Χασάν Ερτσακιτζά ισχυρίζεται ότι αυτό συμφωνήθηκε στις 13 Δεκέμβρη από την Τουρκοκυπριακή και την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι όντως υπάρχει θέμα για το ποιος θα υπογράψει τη συμφωνία από τουρκικής πλευράς. Θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι αυτός που πρέπει να υπογράψει είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου εκπροσώπου ότι υπάρχει συμφωνία για υπογραφή από τις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας της συμφωνίας αποναρκοθέτησης. Ο κύριος Πάλμας ανέφερε ότι θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί από τον τουρκικό στρατό. Απέδωσε, επίσης, τις δηλώσεις Ερτσακιτζά σε προσπάθεια δημιουργίας δεδομένων αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της διόδου στην οδό Λήδρας, ο κ. Πάλμας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέδειξε τη βούλησή της, τόσο με την κατεδάφιση του τοίχου όσο και με την πρότασή της στα Ηνωμένα Εθνη. Εμείς, είπε, αποδεχτήκαμε το χάρτη της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία θα έχει και τον αποκλειστικό έλεγχο της περιοχής, μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού στρατού για τα ακριβή όρια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Στο μεταξύ, «ανοησίες» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή τα όσα επαναλαμβάνει ο «πρωθυπουργός» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος Φερντί Σογιέρ για έναρξη διαπραγματεύσεων σε 12 κεφάλαια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καθεστώτος, με στόχο την εναρμόνιση των κατεχομένων με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σε αποκλειστική συνέντευξή στο ΡΙΚ, η κυρία Μαρκουλλή εξήγησε ότι αυτό που προβλέπεται με τον Χρηματοδοτικό Κανονισμό είναι η ενημέρωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για το κεκτημένο, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία.

Δυστυχώς, σημείωσε, φρασεολογία που δε συνάδει με τον κανονισμό χρησιμοποίησαν και κάποιοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις, ζητώντας διευκρινίσεις από την Επιτροπή και αμέσως μετά τις γιορτές θα επανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο.

Η κυρία Μαρκουλλή εκτίμησε ότι εντός του 2008 θα υπάρξει πραγματική κινητικότητα στο Κυπριακό. Χαρακτήρισε τον επόμενο χρόνο δύσκολο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, ώστε η νέα προσπάθεια να οδηγηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η προσπάθεια θα βρίσκεται πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει ως ρόλο τη διασφάλιση ότι η λύση θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ