Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τάξη εναντίον τάξης!

Οι κύριοι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ, οι «σοφοί» του ΔΝΤ και της ΕΕ θέλουν να επιβάλουν μέτρα στο Ασφαλιστικό, τα οποία, όπως αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (όπου ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν από τη δεκαετία του '90) είχαν ως αποτέλεσμα μειώσεις κατά μέσον όρο 20% στο επίπεδο των συντάξεων, ακόμα και για τις κατηγορίες των φτωχότερων συνταξιούχων!

Στην Ελλάδα, οι κατηγορίες των φτωχότερων συνταξιούχων ζουν με τα ψίχουλα των 300 και 400 ευρώ. Σε αυτούς θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις!

Στην Ελλάδα, τα 2/3 των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε αυτούς θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις!

Στην Ελλάδα, το 84% των συντάξεων χηρείας του ΙΚΑ και το 94% των αντίστοιχων συντάξεων του ΟΑΕΕ είναι κάτω των 400 ευρώ. Σε αυτόν τον κόσμο θέλουν να μειώσουν τις συντάξεις!

*

Στην Ελλάδα, που 25.000 επιχειρηματίες απομυζούν κέρδη που ετησίως αυξάνονται με ρυθμό 15 (!) φορές μεγαλύτερο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, που οι 300 εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο κερδίζουν ετησίως πάνω από 9 δισ. ευρώ (όσα δηλαδή τα αποθέματα του Ασφαλιστικού όλων των Ελλήνων εργαζομένων!), ο λαός ζει ως εξής:

  • Οι 8 στους 10 μισθωτούς εργάζονται με εισόδημα που κυμαίνεται από 501 έως 1.000 ευρώ το μήνα.
  • Οι 2 στους 3 ημιαπασχολήσιμους έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.
  • Το 20% των φτωχότερων Ελλήνων έχουν εισόδημα 6 φορές μικρότερο από το εισόδημα του 20% των εύπορων Ελλήνων.
  • Οι 8 στους 10 εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι γυναίκες.
  • Το μέγεθος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 25% του όγκου της δηλωμένης απασχόλησης.
  • Οι περίφημες νέες θέσεις εργασίας αφορούν κατά 20% στη μερική απασχόληση και κατά 50% σε προσωρινή απασχόληση.

Σε αυτήν την Ελλάδα, αποφάσισαν να επιτεθούν στο μοντέλο του «εύπορου συνταξιούχου» (!), κατά την ορολογία της εποχής του ΠΑΣΟΚ.

*

Ρωτάμε:

Πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει η σύνταξη των ανθρώπων που ο μισθός τους (επί τη βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η σύνταξή τους) είναι 500 - 1.000 ευρώ;

Πόσο παραπάνω (όχι μόνο από κοινωνική αλλά και βιολογική άποψη) μπορεί να ανέβει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις νέες γενιές των εργαζομένων, όταν με τις εργασιακές σχέσεις των τρίωρων και τετράωρων, ο σημερινός «τετραωρίτης» θα πάρει σύνταξη στα...90;

Πώς έχουν το θράσος να υποδύονται τους... φεμινιστές μέσω της εξίσωσης των ασφαλιστικών ορίων για γυναίκες και άντρες, όταν τα πρώτα θύματα των εργασιακών σχέσεων της «απασχολησιμότητας» είναι ακριβώς οι γυναίκες και οι νέοι;

Πώς απαντούν στην απλή αριθμητική που αποδεικνύει ότι αυξάνοντας π.χ. για δυο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τον εργάτη, η περίφημη «ανακούφιση» που θα πάρει το σύστημά τους είναι μόλις για 7 μήνες (!), όταν είναι γνωστό πως το πρόβλημα με τα αποθεματικά είναι πρόβλημα εισφοροδιαφυγής, λεηλασίας των Ταμείων, χαριστικών ρυθμίσεων στους εργοδότες και ανασφάλιστης εργασίας, για τα οποία δεν κάνουν τίποτα;

*

Η πολιτική τους στο Ασφαλιστικό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου που τελεσιγραφικά η τάξη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών έχει επιδώσει στην εργατική τάξη της χώρας. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους και είναι «Οχι».


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ