Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέλος στο Ελληνικό Τμήμα

«Γυναικείες συνωμοσίες»
«Γυναικείες συνωμοσίες»
Του συνεργάτη μας ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.--

Αύριο κλείνει το Φεστιβάλ. Οι ελληνικές ταινίες αναμένουν τη... μεγάλη Δευτέρα για την απονομή των Κρατικών Βραβείων. Πενήντα εκλέκτορες ψηφίζουν σε κάλπη για τα βραβεία που θα δοθούν. Οι βαθμοί που μπορούν να δοθούν είναι από το 1 μέχρι το 3. Αρα εύκολα μπορούν να γίνουν «μαγειρέματα» και να κερδίσει ένα βραβείο μια ταινία που, ίσως, δεν το άξιζε, μαζεύοντας περισσότερα 2 και λιγότερα 3. Μπερδεμένα τα πράγματα...

Η «Uranya», του Κώστα Καπάκα, μας φέρνει στα χρόνια της χούντας, με ένα σχεδόν νοσταλγικό τρόπο, αφορώντα μόνο στην παιδική αθωότητα που χάθηκε. Διαπιστώσαμε πάλι τις σεναριακές της αδυναμίες. Η ταινία του Μάκη Παπαδημητράτου, «Κλέφτες», μας προβλημάτισε. Ο σκηνοθέτης στο «Τσίου», μια ανεξάρτητη και πολύ φτηνή παραγωγή, έκανε μια αξιοπρεπή και καλή ταινία. Στους «Κλέφτες», με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, κάνει πάλι μια τίμια και αξιοπρεπή στις προθέσεις της ταινία, αφηγηματικά όμως έχει λάθη, όπως και θεατρικό παίξιμο, που δε δικαιολογείται.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις «Γυναικείες συνωμοσίες», του Βασίλη Βαφέα. Ενας άντρας πεθαίνει σε αυτοκινητιστικό. Πριν να πεθάνει περνά από μπροστά του όλη η ζωή του. Πρόσωπα και καταστάσεις μπερδεύονται τόσο, που δε βγαίνει νόημα, δεν υπάρχει η ελάχιστη αφηγηματική ροή. Οι ρόλοι είναι σχηματικοί, μόνο ο Κώστας Βουτσάς παίζει αξιοπρεπώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ