Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
ΟΧΙ στο αντιδραστικό κείμενο

...και τη μήτρα που το γέννησε

Σήμερα δεν αρκεί ένα ΟΧΙ στη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ (η οποία αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα), αλλά απαιτείται διπλό ΟΧΙ τόσο σ' αυτήν όσο και στην ΕΕ. ΟΧΙ σε κάθε μορφή ευρωσυντάγματος, σε κάθε συνθήκη που στρέφεται κατά των λαών και δυναμώνει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, γενικότερα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, σχετικά με τη λεγόμενη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που υπογράφτηκε πρόσφατα από τους αρχηγούς των κρατών - μελών στη Λισαβόνα. Στην τοποθέτησή της η κομμουνίστρια ευρωβουλευτής υπογράμμισε ακόμα ότι η ΕΕ από τη φύση της είναι ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου. Οτι το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται στις ευρωενωσιακές επιλογές, υποστηρίζει τον αγώνα που φθάνει ως την αποδέσμευση, υποστηρίζει τον αγώνα που ενώνει τους λαούς και εξασφαλίζει τη συνεργασία τους σε μια Ευρώπη προς όφελός τους. Επιπλέον, στηλιτεύοντας τα βασικά σημεία της νέας συνθήκης σημείωσε ότι:

-- Επαναφέρει με άλλο όνομα και ανούσιες αλλαγές το «ευρωσύνταγμα». Επιπλέον, επειδή στην ΕΕ φοβούνται νέα «όχι» των λαών της ΕΕ δε θέτουν το κείμενο της συνθήκης σε δημοψήφισμα.

-- Υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με το δόγμα των ΗΠΑ για τον προληπτικό πόλεμο, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών από τρομοκρατική επίθεση. Είναι η «ρήτρα αλληλεγγύης», όπως την ονομάζουν. Επιτρέπεται επέμβαση σε κράτος - μέλος, με την υποψία ή επιχείρημα της τρομοκρατικής απειλής.

-- Εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας κι ενισχύοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες.

-- Εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ. Καταργεί το «βέτο» και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα, θίγοντας την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση, η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στο πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στις ποινικές υποθέσεις και στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος εμφανίστηκε προβληματισμένος που δεν υιοθετήθηκε ευθύς εξαρχής το Ευρωσύνταγμα και που οι «27» περιορίστηκαν σε αυτόν το «συμβιβασμό». Οτι η ΕΕ αποκτά μεν «μεγαλύτερη ευελιξία αλλά χάνει σε ενιαιοποιητική ευρωπαϊκή δυναμική». Προσδιόρισε μάλιστα και το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ ως «οικολογικής και κοινωνικής οικονομίας της αγοράς»...

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μποτόπουλος χαρακτήρισε τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη ως «ένα νομικό βήμα προς τα μπροστά» και ως «καλύτερη νομική βάση για την ΕΕ των 27», αν και διέγνωσε ορισμένες «ατέλειες» όπως ότι είναι «κείμενο συμβιβασμών, πολύ λιγότερο φιλόδοξο από όσο δικαιούμασταν».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει από την πρώτη φράση της τοποθέτησής του ότι ως πολιτική δύναμη λένε «όχι» στη Συνθήκη, όχι όμως επειδή θέλουν να διαλυθεί η ΕΕ ή να αποχωρήσει από αυτήν η Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω, σε σχέση με το Ευρωσύνταγμα κι ότι φέρει τη σφραγίδα κυβερνήσεων της «δεξιάς». Ακολούθως, έψεξε τη σοσιαλδημοκρατία που βάζει την υπογραφή της, στο όνομα μιας «ρεαλιστικής πολιτικής», σε τέτοια κείμενα τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν την εκφράζουν.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Γεωργίου διατύπωσε την αντίθεσή του στη Συνθήκη, εκφράζοντας διάφορους φόβους για την Τουρκία, τα Σκόπια, το Κυπριακό και τους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ