Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο αγώνας των κτηνοτρόφων

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του συντονισμού και της κλιμάκωσης του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας, αποτελεί η δυναμική κινητοποίηση, την ερχόμενη Δευτέρα, στα Τέμπη, που διοργανώνουν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι κι άλλοι αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Σημαντικής σημασίας είναι και το γεγονός ότι η κινητοποίηση έχει σωστό διεκδικητικό περιεχόμενο και σαφή αγωνιστικό στόχο, καθώς οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους και, ταυτόχρονα, στοχεύουν στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που είναι η «μήτρα» των προβλημάτων όλων των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι ένας σκληρός αγώνας για την επιβίωση, καθώς οι φτωχές κτηνοτροφικές οικογένειες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, κινδυνεύουν, άμεσα, με χρεοκοπία και ξεκλήρισμα. Η φετινή κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, που επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά, προκαλεί νέο πλήγμα στο κτηνοτροφικό εισόδημα. Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν, πια, να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, τα χρέη τους αυξάνονται και πάρα πολλοί αναγκάζονται να πουλήσουν, όσο - όσο, τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Αγριος εκμεταλλευτής κι όχι, φυσικά, «κοινωνικός εταίρος» του φτωχού κτηνοτρόφου, είναι ο εμποροβιομήχανος που πλουτίζει σε βάρος του. Εκείνος που αγοράζει, στη φτήνια, το γάλα και το κρέας και ο άλλος που πουλάει, πανάκριβα, τις ζωοτροφές. Αντίπαλός του είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει υπέρ του, αλλά τάσσεται με τους εκμεταλλευτές του. Αντίπαλοί του, επίσης, είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που συμφωνούν και στηρίζουν την ΚΑΠ και την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα. Απέναντί του κι όχι στο πλάι του, βρίσκονται οι προδοτικές ηγεσίες των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και μόνο η ΠΑΣΥ και το ΚΚΕ είναι, σταθερά, στο πλευρό του και μπροστά στους αγώνες του.

Οσο περνάει ο καιρός τόσο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι πείθονται πως για τις αρνητικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία και τα σημερινά αδιέξοδα, ευθύνονται οι κυβερνήσεις που ψήφισαν και εφάρμοσαν τις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ και στον ΠΟΕ. Και συνειδητοποιούν ότι μ' αυτή την πολιτική η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με καλής ποιότητας και ασφαλή για την υγεία, τρόφιμα, μέσα απ' την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θα διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Για να εφαρμοστεί, όμως, αυτή η άλλη πολιτική, χρειάζονται πολλοί και σκληροί αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ