Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αντιδραστική αλλαγή σε «δύο φάσεις»

Σε «δύο φάσεις» προσανατολίζεται η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει, σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με στόχο την παραπέρα θωράκιση και «μετεξέλιξη» του (δικομματικού) πολιτικού συστήματος.

Στην πρώτη φάση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε «οριακές αλλαγές» στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, ώστε να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας». Ενισχύοντας τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει μόνο στην αύξηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες. «Το ζητούμενο στις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο είναι, νομίζω, για όλους ένα: Να εξασφαλιστεί ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει στη χώρα σταθερές κυβερνήσεις», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, παραπέμποντας για περισσότερα στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, δίχως να προσδιορίσει το χρόνο που θα γίνει.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει σε «δεύτερη φάση» η ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στη βάση του γερμανικού μοντέλου, με δικομματική συναίνεση. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αφού σημείωσε ότι «οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται πάρα πολύ καλή προετοιμασία», δε δίστασε να προσδιορίσει τη διαδικασία για μια «ουσιαστική» αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη διοικητική - όπως είπα και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - αναδιάρθρωση της χώρας», είπε, φροντίζοντας να αποσαφηνίσει ότι ο διάλογος αυτός θα είναι στη βάση του γερμανικού μοντέλου. «Κομμάτι αυτής (σ.σ. της αναδιάρθρωσης) βεβαίως είναι και όλες οι ιδέες τις οποίες και εγώ έχω υποστηρίξει για έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές αρχές», συμπλήρωσε.

Επισήμανε όμως με έμφαση «πως χρειάζεται πολύ καλή και πολύ μεγάλη προετοιμασία και δε γίνεται με μια απόφαση - πυροτέχνημα», γιατί, όπως είπε, «είναι μια διαδικασία που αγγίζει τη διάρθρωση της χώρας και του πολιτικού συστήματος»... Στις «μακροπρόθεσμες» αλλαγές του εκλογικού συστήματος συμπεριέλαβε και το σπάσιμο της Β' Αθηνών και των άλλων μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης προσδιόρισε και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιος, δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει είναι μια εκλογική διόρθωση -έτσι θα τη χαρακτηρίσω - του λάθους που έγινε με το νόμο Σκανδαλίδη». Οσο για το γερμανικό μοντέλο, το στέλεχος της ΝΔ είπε ότι «αποτελεί μια μείζονα εκλογική μεταρρύθμιση» και για να εφαρμοστεί «θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ωριμάσουν οι συνθήκες». Παράλληλα, δήλωσε ότι η ΝΔ είναι πρόθυμη να συζητήσει το γερμανικό μοντέλο «σε όλα τα επίπεδα σε βάθος χρόνου». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική υποκρισία, γιατί «έχει πει όχι στη συνταγματική αναθεώρηση», επεξηγώντας ότι «για να ψηφιστεί ένας νόμος εκλογικός τύπου γερμανικού μοντέλου θα πρέπει να γίνει πρώτα συνταγματική αναθεώρηση». «Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, από τη μια να ζητάει αλλαγή εκλογικού νόμου με βάση το γερμανικό σύστημα και να μην ψηφίζει οποιαδήποτε διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ