Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Μια σημαντική αφορμή για μελέτη της ιστορίας μας...

Εκδήλωση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» για την παράνομη δράση του ΚΚΕ και τη συμβολή του στους εργατικούς αγώνες, την περίοδο της χούντας

Νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό, αλλά όχι τόσο γνωστό κομμάτι, της ιστορίας του ΚΚΕ στην προχτεσινή εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη -Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης». Το Κέντρο, σε συνεργασία με τις Εργατικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διοργάνωσε συζήτηση για την «παράνομη δράση του ΚΚΕ και τη συμβολή του στους εργατικούς αγώνες». Οι ομιλίες του Σήφη Κωτσαντή, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και της Λόλας Ζαζοπούλου, στελέχους της ΚΟ Πειραιά, έδωσαν αφορμή για διάβασμα και μελέτη της περιόδου, αλλά και της Ιστορίας του Κόμματος, γενικότερα.

Ο Σ. Κωτσαντής, αφού αναφέρθηκε στους παράγοντες που οδήγησαν στη δικτατορία, στάθηκε στη δράση των κομμουνιστών και τις διαφορές τους από άλλες οργανώσεις. Τόνισε τη συνεισφορά του ΚΚΕ με την πολιτική, που έλεγε ξεκάθαρα: Κανένα συμβιβασμό με τη χούντα και οργάνωση της πάλης του λαού με προοπτική. Εφερε παραδείγματα οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων μέσα απ' την ΕΣΑΚ, το ΠΑΜ, και φυσικά την ίδρυση της ΚΝΕ. Εφερε παραδείγματα από απεργίες της περιόδου, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, οι οποίες αποκτούσαν αντιχουντικά χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε την παράνομη δουλιά των οργανώσεων και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που υπήρχαν, ενώ μίλησε και για την προσπάθεια συγκρότησης επιτροπών εργαζομένων σε χώρους δουλιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανακοίνωση του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ, η οποία καλούσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, και μοιράστηκε σε χώρους δουλιάς. Το κάλεσμα αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εξέγερσης από σημαντικές εργατικές δυνάμεις.

Το λόγο, αμέσως μετά, πήρε η Λ. Ζαζοπούλου, η οποία μετέφερε την εμπειρία της από τα χρόνια εκείνα, στον Πειραιά. Με την επιβολή της δικτατορίας, οι περισσότεροι κομμουνιστές βρέθηκαν σε εξορίες και φυλακές. Περιέγραψε τις δυσκολίες που υπήρχαν στη δράση, αλλά και την ευρηματικότητα που «επιστρατεύτηκε», ώστε να φτάνει το μήνυμα αντίστασης με κάθε τρόπο. Τόνισε τη σημαντική συμβολή του Κόμματος στην αντιδικτατορική πάλη και περιέγραψε τις συνθήκες της πάλης αυτής. Νέοι εργαζόμενοι που προσπαθούσαν, με συνθήματα στους τοίχους, τρικάκια σε χώρους συγκέντρωσης, την έκδοση αντιχουντικών μικρών εφημερίδων που μοιράζονταν παράνομα, να οργανώσουν την πάλη τους. Η συζήτηση ήταν μια ευκαιρία επαφής με την Ιστορία του Κόμματος, η οποία μπορεί να συνεχιστεί με τη μελέτη του αρχείου και της βιβλιοθήκης του Κέντρου. Ηταν απλά μια αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα την πάλη του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριήμερες εκδηλώσεις στο Νότιο Πάρκο στις 15 - 17 Σεπτέμβρη (2023-09-02 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία (2019-12-03 00:00:00.0)
Να καλλιεργείται αδιάκοπα το δίκιο του αγώνα για την επανάσταση (2012-11-17 00:00:00.0)
Ο χαρακτήρας της εξέγερσης (2001-11-16 00:00:00.0)
"Συνεχίζουμε τον αγώνα μας" (1997-11-19 00:00:00.0)
"Τέκνο της ανάγκης" (1997-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ