Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μία από τα ίδια

Ιδια πολιτική, ίδια εκμετάλλευση της λαϊκής ψήφου, ίδιος πάντα ο πόθος, η επιστροφή στην εξουσία

Eurokinissi

Με την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε την Κυριακή η εσωκομματική τους διαδικασία για εκλογή ηγεσίας. Επί δύο μήνες τα διαβούλιά τους επικεντρώθηκαν στα τρία πρόσωπα που διεκδικούσαν την καρέκλα και έλειψε κάθε συζήτηση επί της πολιτικής που ακολουθούν. Αντίθετα επιβράβευαν σε κάθε τους ομιλία τα προηγούμενα, κυβερνητικά τους πεπραγμένα, μιλώντας για τα «επιτεύγματα» της περιόδου Σημίτη.

Ακόμα χειρότερα, σήμερα διαφημίζουν ως απαύγασμα δημοκρατίας την εκλογή προέδρου με την ψήφο όποιου ήθελε. Αποσιωπούν ωστόσο ότι θα αξιοποιήσουν την ψήφο αυτή - όπως έκαναν και στο παρελθόν - για να προωθήσουν εκ νέου την αντιλαϊκή πολιτική τους, παρουσιάζοντας τους ψηφοφόρους τους ως «συμμετέχοντες» στη διαμόρφωσή της, άρα και συνενόχους τους. Εξάλλου να σημειωθεί και το γεγονός ότι το 2004 επίσης διαφήμιζαν τους «ένα εκατομμύριο» ψηφοφόρους του Γ. Παπανδρέου, νούμερο που πολλοί από το ΠΑΣΟΚ (αλλά και τα φιλικά τους ΜΜΕ) έσπευσαν να αμφισβητήσουν φέτος, να το διαψεύσουν, να το ευτελίσουν, να το απαξιώσουν, καθώς δε βόλευε πλέον τα δικά τους σχέδια.

Στα διαδικαστικά και με καταμετρημένο περίπου το 60% των ψήφων, ο Γ. Παπανδρέου εξασφαλίζει 56%, ο Ευ. Βενιζέλος 38% και ο Κ. Σκανδαλίδης 5,9%. Φαίνεται ότι ο πρώτος υπερείχε στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη. Ο δεύτερος προηγήθηκε στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε ο τρίτος στα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Πάντως, εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει ο πολύ αργός ρυθμός καταμέτρησης των ψήφων.

Στα της επόμενης μέρας, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (Γενάρη αντί Φλεβάρη, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις και για Δεκέμβρη), ίσως εκλογή νέου γραμματέα (ακούγεται το όνομα της Φ. Γεννηματά), κατάργηση του Πολιτικού Συμβουλίου και δημιουργία Επιτροπής Συνεδρίου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο εκ νέου πρόεδρος Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους ψηφίσαντες λέγοντας ότι «δώσατε μια εντολή, καθαρή και ισχυρή, απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα, απέναντι στη μιντιοκρατία, απέναντι σε όσους θέλουν το ΠΑΣΟΚ μικρό και φοβικό».

Οτι «για μας, η σημερινή μέρα δεν είναι η τελευταία μέρα μιας εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι η πρώτη μέρα μιας νέας συμφωνίας για μια νέα αρχή, για μια νέα νικηφόρα πορεία, με περισσότερο φως, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με νέα συλλογικότητα».

Παρακάτω αναφέρθηκε και πάλι στην «εντολή» που εκ νέου του έδωσαν οι ψηφοφόροι ερμηνεύοντάς την: «Αυτή η εντολή, με δεσμεύει. Αυτή η εντολή είναι δική σας και μας δεσμεύει όλους. Και είναι η εντολή να είμαι ο πρόεδρος του μεγάλου, του ενιαίου και του νικηφόρου ΠΑΣΟΚ. Της πολιτικής που εμπνέει τη δράση των Οργανώσεών μας παντού, στα χωριά και στις γειτονιές. Της δράσης που ενοποιεί, που ενώνει. Της πράξης που αναδεικνύει ένα πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπών, ρήξεων και αλλαγών».

Τέλος, ευχαρίστησε «τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη που, με τον τρόπο του ο καθένας, συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας το νόημά της». Νωρίτερα είχε δεχτεί τα τηλεφωνήματα των δύο αντιπάλων του που τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του στην προεδρία. Το πρωί της Δευτέρας τηλεφώνησε στο γραφείο του για να τον συγχαρεί και ο Κ. Σημίτης, δίχως ωστόσο να μιλήσει με τον ίδιο.

«Συγκροτήθηκε ρεύμα»

Στη δική του δήλωση ο Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να (ξανα)στείλει μήνυμα, μιλώντας για το ρεύμα που έχει: «Ολοι όσοι μετείχαν στη διαδικασία θέλουν και θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, συλλογικό, δημοκρατικό, συγκροτημένο. Η πλειοψηφία επέλεξε και πάλι ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή που επωμίζεται για δεύτερη φορά». Παράλληλα απεύθυνε «θερμό χαιρετισμό σε όλες εκείνες και όλους εκείνους που στήριξαν σε όλη τη χώρα, αυθόρμητα, την προσπάθειά μας. Συγκροτήθηκε ένα μεγάλο, δυναμικό, ριζοσπαστικό, αισιόδοξο ρεύμα. Νιώθω πραγματικά μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη, γιατί ένα τέτοιο ρεύμα εκφράζεται μέσα από την υποψηφιότητά μου».

Η αποστροφή αυτή περί «ρεύματος» προκάλεσε αντιδράσεις στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών, που από χτες στηλιτεύουν το ενδεχόμενο να στηθεί «παραμάγαζο» ή «τάση αλά ΣΥΝ» μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε πιο «νομοταγής» στις δικές του δηλώσεις: «Εχουμε ισχυρό πρόεδρο που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη στη νίκη. Σε ό,τι με αφορά θα κάνω αυτό που πάντοτε με συνέπεια έκανα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να επαναφέρουμε το ΠΑΣΟΚ στη νικηφόρα πορεία».

Ούτως ή άλλως επί δύο μήνες - αλλά και τα τριάμισι χρόνια που προηγήθηκαν - αυτό τους έκαιγε, πώς θα επιστρέψουν στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ