Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ
Προτάσεις - φραγμός στα σχέδια εμπορευματοποίησης

Οσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε την Κυριακή στην Καστοριά συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης, για να εμποδίσουν την παράδοση του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα
Το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα
Η ανάγκη, σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο λαός και οι φορείς του να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Νεστόριο της Καστοριάς.

Εκπρόσωποι φορέων, ο εργαζόμενος λαός που συμμετείχε στην εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, συμφώνησαν με τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία και ανάπτυξη του Γράμμου που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως πρέπει έγκαιρα να αντιδράσουν και να εμποδίσουν το σχέδιο παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο, που ήδη δρομολογείται με σειρά κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων.

  • Να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του δάσους.
  • Να διεκδικήσουν μέτρα που θα συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα: Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κ.λπ.). Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.
  • Να απαιτήσουν συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό - Επιχειρησιακό Κέντρο για το Γράμμο.
  • Επίσης, άμεσα μέτρα πρόληψης, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασικών υπηρεσιών, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που ανοίγει το δρόμο στην ασύδοτη επενδυτική δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη

Οσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, συμφώνησαν να εμποδίσουν τα σχέδια παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο
Οσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, συμφώνησαν να εμποδίσουν τα σχέδια παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο
Δυστυχώς, έργα σ' αυτήν την κατεύθυνση δε γίνονται. Αντίθετα, οι κάτοικοι που ζουν στους οικισμούς του Γράμμου ανέδειξαν, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, την πλήρη εγκατάλειψη, την απουσία στοιχειώδους υποδομής για τη διαβίωση, τις δραματικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών σε εκπαιδευμένο και μόνιμο προσωπικό, μηχανικά μέσα και υποδομές. Πρόκειται για μια πολιτική που συνεχίζεται σταθερά δεκαετίες τώρα.

Ακόμη και το οδικό δίκτυο για τη σύνδεση των οικισμών, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόχειρα ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από Κοτύλη προς Κυψέλη και Επταχώρι και κάθε τρεις και λίγο γίνονται κατολισθήσεις. Ο δρόμος από Νεστόριο προς Πεύκο κατασκευάζεται εδώ και 25 χρόνια. Τώρα μπαίνει στα σκαριά ο δρόμος από τη διασταύρωση του Γλυκονερίου για την Κοινότητα του Γράμμου.

Τα κονδύλια δεν έφτασαν ακόμα...

Αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιπλέον κονδύλια που υποτίθεται θα δίνονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, για να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος, δεν έφτασαν ποτέ στο Δήμο.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του Δήμου ανέρχεται στα 211.000 ευρώ. Από αυτά τα 110.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την ενοικίαση μηχανημάτων για τη συντήρηση των δασικών και αγροτικών δρόμων. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να στηριχτεί η ανάπτυξη της περιοχής, για να παραμείνει ο λαός στον τόπο του και σημείωσε ότι θα είναι έγκλημα αν επιτρέψουμε στις πολυεθνικές να έρθουν και να ληστέψουν το Γράμμο.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης, να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ