Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αν οι εργαζόμενοι δε γίνουν «αφέντες»...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι 135 εργαζόμενοι του γερμανικού εργοστασίου ποδηλάτων «Bike Systems» στο Νόρντχάουζεν, το οποίο κήρυξε πτώχευση, αποφάσισαν το Σεπτέμβρη να διαθέσουν οι ίδιοι στην αγορά μέσω Ιντερνετ τα ποδήλατα που παράγουν. Είχε προηγηθεί δίμηνη κατάληψη του εργοστασίου, με αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Και από το γεγονός αυτό προκύπτει πόσο πραγματικά περιττοί για την κοινωνία είναι οι καπιταλιστές, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να είναι «αφέντες» της παραγωγής, του πλούτου που παράγουν. Ταυτόχρονα, προκύπτει ότι αν οι εργαζόμενοι με όλο το λαό δεν πάρουν την εξουσία και δεν καταργήσουν την ιδιοκτησία συνολικά στα μέσα παραγωγής, τέτοιες προσπάθειες θα είναι «άσφαιρες τουφεκιές». Η ίδια η καπιταλιστική οικονομία, η ίδια η αγορά θα πνίξει την αυτοδιαχειριστική πρωτοβουλία που πήραν οι εργαζόμενοι.

Και, βέβαια, πέρα από τη στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, το κύριο είναι να αποκαλύπτονται οι αιτίες «πτώχευσης» των επιχειρήσεων, να αναδεικνύεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι πάνω από τα καπιταλιστικά κέρδη, ότι μόνο η εργατική εξουσία θα βάλει φρένο στο κλείσιμο εργοστασίων, στις απολύσεις και την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ