Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο γρήγορα , πιο δυνατά στη «μάχη των μεταρρυθμίσεων»
  • Σε ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων οδηγούν οι θέσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, παρά τις αντίθετες «διαβεβαιώσεις» του
  • Με τις «αντοχές του προϋπολογισμού» συνέδεσε ευθέως ο Β. Μαγγίνας τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού

Αποφασισμένος να συνεχίσει τη «μάχη των μεταρρυθμίσεων» πιο γρήγορα και πιο δυνατά, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, αναγορεύοντας στο πλαίσιο αυτό το Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, παρουσίασε εκ νέου τους άξονες της ολομέτωπης επίθεσης, αλλά στάθηκε εκτενέστερα στο Ασφαλιστικό αφ' ενός για να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει κατά προτίμηση «με συναινετικά βήματα» στη βάση των δικών της προτάσεων και αφ' ετέρου να καταγγείλει όσους δε συμμετέχουν στον διάλογο-κοροϊδία.

Αν και οι «άξονες» που παρουσίασε («ενοποίηση ταμείων και κλάδων, αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, επανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης»), οδηγούν σαφέστατα σε ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να επαναλάβει τις ανυπόστατες διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών. Εξίσου ανησυχητική ήταν η αναφορά του ότι «η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης εξασφαλίζεται με ευθύνη μέσα από τα μέτρα αυτά (σ.σ. δηλαδή τα μέτρα ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων)», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την τριμερή χρηματοδότηση.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε από την αναφορά που έκανε αργότερα στην ομιλία του ο Β. Μαγγίνας, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού με τις αντοχές του προϋπολογισμού(!): «Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό ασφαλώς θα συνεχιστεί, χωρίς βεβαίως να διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πάνω απ' όλα είναι η πειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε εναντίον όσων δε συμμετέχουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό κάνοντας λόγο για «φυγή» που «δεν υπηρετεί παρά μόνον τους βολεμένους και τους προνομιούχους», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι στόχος του είναι να «γενικεύσει» τις συντάξεις πείνας αναγορεύοντας ως προνομιούχους όσους ξεφεύγουν από το «μοντέλο ΙΚΑ». «Η άρνηση είναι επιλογή συντηρητισμού, ακινησίας, αδιεξόδου. Είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή», συνέχισε, σε μια προσπάθεια πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας.

Γενικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η μάχη των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται» στη νέα τετραετία, αναφέροντας στους βασικούς στόχους την «αποδοτικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης», αλλά και «τη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν πιο ισχυρές και πιο αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές μονάδες» (Καποδίστριας 2). Επανέλαβε ότι έγκαιρα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου «ώστε να διασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων», ενώ ετοιμάζεται προς ψήφιση ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Επίσης ανέφερε ότι επιδιώκει τη «συναινετική Αναθεώρηση του Συντάγματος».

«Ευρωσύνταγμα» - σχέσεις με ΠΓΔΜ

Από το βήμα της ΚΕ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής έκανε μια αποτίμηση της άτυπης συνόδου της ΕΕ στη Λισαβόνα για το «ευρωσύνταγμα», ενώ έστειλε «μήνυμα» προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τη σύνοδο εκτίμησε ότι στη Λισαβόνα η ΕΕ έκανε «ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω της την εσωστρέφεια». Με τη συμφωνία για τη λεγόμενη μεταρρυθμιστική συνθήκη «η Ευρώπη ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της, να ξεπερνά κρίσεις, να σπάει τα αδιέξοδα, να διαμορφώνει συνθήκες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον», υποστήριξε. Η ίδια η ευρωσυνθήκη σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση» καθώς «θωρακίζεται θεσμικά η Ενωση σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας της, ενισχύεται και εμβαθύνεται η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, εξασφαλίζεται ταχύτερη και δημοκρατικότερη λήψη αποφάσεων, ισχυροποιείται η θέση της Ενωσης στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

Παράλληλα επέμεινε στην αδιέξοδη πολιτική της ονοματολογίας απέναντι στην ΠΓΔΜ, ενώ απέφυγε να πει το παραμικρό για το Κόσσοβο. Απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η εμμονή στην αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες ενέργειές τους, με εμμονή σε προπαγάνδα αλυτρωτικής λογικής, δε χτίζονται συμμαχικές σχέσεις όπως απαιτεί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επαναφέροντας την «απειλή» του βέτο. Χάρη έμφασης συμπλήρωσε ότι «είναι ξεκάθαρη, υπεύθυνη και αποφασιστική η θέση μας. Είναι σαφές το μήνυμά μας. Ας το ερμηνεύσει σωστά η κυβέρνηση των Σκοπίων. Η ώρα των αποφάσεων έφτασε».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε με νόημα «πώς μπορούν να γίνουν σύμμαχοι και εταίροι κάποιοι, όταν δεν τηρούν τις συμφωνίες και δε σέβονται το πνεύμα της καλής γειτνίασης;». Οσο για το Κόσσοβο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που «δε συμβάλλουν πάντα στην επίτευξη συναίνεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ