Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία για τις «αναταράξεις» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
  • Να υποβαθμίσει το πρόβλημα με τους διαφωνούντες βουλευτές επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία της για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν το φαινόμενο προσλάβει διάρκεια και «δυναμική»
  • «Εκτός ελέγχου» ο απρόβλεπτος Β. Πολύδωρας

Να υποβαθμίσει το πρόβλημα με τις δημόσιες διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ επιχειρεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας τις προσπάθειές της κυρίως στην εξουδετέρωση του «απρόβλεπτου» Β. Πολύδωρα.

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι ελεγχόμενη και δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ψήφιση νομοσχεδίων από τους «δυσαρεστημένους» βουλευτές που αντιδρούν, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη διάρκεια και «δυναμική» που προσλαμβάνουν τα «κρούσματα» των δημόσιων διαφωνιών.

Επίσημα, βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», υπερασπιζόμενη μάλιστα το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στην ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ ή να στείλει «κάποιο μήνυμα» στους διαφωνούντες. Την ίδια στιγμή, όμως, η συμπεριφορά του Β. Πολύδωρα, οι δημόσιες προειδοποιήσεις ορισμένων βουλευτών (Τατούλης, Παυλίδης) ότι μπορεί να μην ψηφίσουν κάποια νομοσχέδια (τροποποίηση εκλογικού νόμου) έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα πράγματα σε απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Μετά την απειλή των πρόωρων εκλογών με λίστα, που άφησε να αιωρείται ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, η επιχείρηση της «συμμόρφωσης» των διαφωνούντων φαίνεται να περνά σε πιο ήπιες μεθόδους. «Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του, είτε για τα γενικότερα πολιτικά θέματα είτε για τα θέματα της περιφέρειάς του. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έχουν αποδείξει ότι σέβονται τη διαφορετικότητα στην άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Απογευματινή». Εκτίμησε επίσης ότι η πλειοψηφία των 152 εδρών της ΝΔ είναι «συμπαγής και ισχυρή». Πάντως, τόσο στη συνέντευξη όσο και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τον Β. Πολύδωρα. Στις απανωτές ερωτήσεις που δέχτηκε, η απάντηση ήταν ένα μονότονο «κανένα σχόλιο». Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δε θέλει να δώσει στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης «πάτημα» για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις και μάλλον κινείται σε μια τακτική απομόνωσής του.

Ομως η «υπόθεση Πολύδωρα» δεν είναι εύκολο να κλείσει, καθώς ο πρώην υπουργός, όπως προκύπτει από το μπαράζ των συνεντεύξεών του, είναι αποφασισμένος να δοκιμάσει τις αντοχές του Μεγάρου Μαξίμου: ««Τώρα έχω απασφαλίσει, δοκιμάζω αντιδράσεις, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθώ από την πολιτική. Αυτό να το γράψετε με χρυσά γράμματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση, θεωρώντας ως «μέγιστη πολιτική ατιμία» του πρωθυπουργού που δεν τον έβαλε στη νέα κυβέρνηση. Σε δήλωσή του στην «Ελεύθερη Ωρα» περιέγραψε με παραστατικό τρόπο το πρόβλημά του: «Το πρόβλημα ήσαν οι "δικοί" μου. Οι οποίοι έζησαν και ζουν τη σχιζοφρένειά τους. Από τη μια να με θέλουν και να με έχουν ανάγκη και να με εκμεταλλεύονται και από την άλλη να με φθονούν μέχρι θανάτου. Ανέθεταν ως εκ τούτου σε τηλεοπτικούς και άλλους "εκτελεστές συμβολαίων" τη διά ομαδικού γιουχαΐσματος ηθική και πολιτική εξόντωσή μου. Οι ασπάλακες!». Ο Β. Πολύδωρας έκανε επίσης λόγο για φερέφωνα του πρωθυπουργού που διέρρεαν ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην παράταξη. «Μπορεί να τους διευκολύνω με τη διαγραφή μου», δήλωσε με νόημα σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αλλά ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά μάλλον απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι δε σχολιάζει «ευφάνταστα σενάρια».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο πρώην υπουργός Π. Τατούλης, ο οποίος μιλώντας στον «9,84» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Το «γιατί» το εξηγεί σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία», αξιώνοντας το εκλογικό σύστημα «να γίνει αναλογικότερο και όχι πλειοψηφικότερο, για να αναγκάζονται οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοούνται, για να προκύπτουν σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις μέσα από διάλογο και συναινέσεις».

Υπέρ της συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να «λυθούν» τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τάσσεται ο Δ. Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, ευχήθηκε όποιος και αν εκλεγεί να φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και για αντιπαράθεση και για συνεργασία. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες υπέρ της συνεργασίας» (σ.σ. μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων).

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του γαλάζιου βουλευτή Γ. Σαλαγκούδη ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι οριακές: «Θα γίνουν κάποιες ρυθμίσεις πάλι που θα δώσουν μια μικρή ανάσα, αλλά αυτή η ανάσα θα είναι περιορισμένου ορίου. Δε θα παρθούν οι αποφάσεις εκείνες οι ριζοσπαστικές, που θα λύσουν για πάρα πολλά χρόνια το ασφαλιστικό μας πρόβλημα», είπε στον «9,84».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει η εσωστρέφεια (2009-02-11 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής επίθεσης (2008-08-08 00:00:00.0)
H μόδα των ...διαφωνούντων (2008-08-05 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στο σίριαλ των «διαφωνούντων» (2007-10-26 00:00:00.0)
Ελεγχόμενη η «επιδημία» των διαφωνούντων (2007-10-20 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις αντιδράσεις (1997-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ