Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Συνομιλίες εν όψει...

Πρόσκληση για νέο γύρο συζητήσεων από τον διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς

Η διακηρυγμένη, το τελευταίο διάστημα, ετοιμότητα της Αθήνας να συμβιβαστεί με μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, στην οποία να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», επανατροφοδοτεί τη διαμεσολαβητική διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να καλέσει μέχρι την 1η Νοέμβρη τις δύο πλευρές για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών.

Αν και δεν έχουν ακόμη διαφανεί οι προθέσεις του διαμεσολαβητή, η ελληνική κυβέρνηση «πιέζει» και εύχεται ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξει τελικά στην υποβολή μιας πρότασης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση με επανειλημμένες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη έχει υπογραμμίσει τη δυνατότητα της Αθήνας να αποδεχτεί μια συμβιβαστική λύση. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αρνηθεί την πρόταση Νίμιτς, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να «δικαιολογήσει» την άρνησή της να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δήλωση Νίμιτς...

Χτες ο Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του ανακοίνωσε την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων:

«Ως προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, αναφέρει ο Μάθιου Νίμιτς, ήμουν σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους των δύο συμβαλλομένων μερών και έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου. Ελπίζω ότι μέσω της επανάληψης αυτών των συζητήσεων, στο καθιερωμένο πλαίσιο, μπορούμε να θέσουμε την προκαταρκτική εργασία σε εντατικότερες συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία ικανοποιητική λύση του ζητήματος της ονομασίας και των σχετικών θεμάτων. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δείξει ειλικρινή επιθυμία να φτάσουν σε μια λύση. Θα κάνω δήλωση για το συμπέρασμα της συνάντησης».

...και «απολογία»

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Μ. Νίμιτς θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από παλαιότερη δήλωσή του, η οποία παρουσίαζε τον Μέγα Αλέξανδρο ως «σφαγέα» των λαών που κατάκτησε:

«Θα επιθυμούσα, είπε ο Μ. Νίμιτς, αυτή τη στιγμή να κάνω προσωπική δήλωση σχετικά με ορισμένες παρατηρήσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο που περιελήφθησαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Λυπάμαι ειλικρινά για τον αντίκτυπο που εκείνα τα σχόλια είχαν και λυπούμαι ιδιαίτερα για την αμελή εισαγωγή των ιστορικών σχολίων στη συμφωνηθείσα διπλωματική διαδικασία. Εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να αποσύρω τα σχόλια που γίνονται, δίνοντας έμφαση αντί αυτού στη μόνιμη επιρροή και στη βαθιά σημασία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παγκόσμια ιστορία».

Η τακτική Αθήνας...

Προσεγγίζοντας έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων Αθήνα και Σκόπια επιχειρούν να οικοδομήσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν καθώς στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει πίεση για κατάληξη της διαπραγμάτευσης λόγω της έναρξης των διαδικασιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους δύο πράγματα:

Πρώτον: ότι είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγα του όρου.

Δεύτερον: ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

...και Σκοπίων

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, προβάλλοντας τη θέση της χώρας του υπογραμμίζει:: «Βάλτε βέτο, δεν αλλάζουμε όνομα».

Η τακτική της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας να μη διαπραγματευτεί τη συνταγματική της ονομασία. Οπως δήλωσε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων την περασμένη βδομάδα στα Σκόπια (ενημέρωση που προβλήθηκε ως δήλωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην εφημερίδα «Τα Νέα») «διαπραγμάτευση θα γίνει για την ονομασία με την οποία η Ελλάδα - και μόνο αυτή - θα μας αποκαλεί. Η Ελλάδα θέλει μια διεθνή λύση, εμείς λέμε πως μόνο η Αθήνα έχει πρόβλημα με τη συνταγματική μας ονομασία, 121 άλλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει. Βλέπουμε λοιπόν μια διμερή διάσταση και ως εκ τούτου πρέπει διμερώς να επιλύσουμε το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ