Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αλαλούμ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εμφανίστηκε χτες με δύο θέσεις, σχετικά με τη συνέχιση της αναπτυξιακής βοήθειας στην ΠΓΔΜ, η οποία συνεχίζει να υπογράφει στην αλληλογραφία της με την Ελλάδα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Από το 2002 οι ελληνικές κυβερνήσεις - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - ενισχύουν οικονομικά τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επινοώντας «τρικ», προκειμένου να καλυφθεί η σχετική αλληλογραφία.

Το γεγονός ήρθε στην επιφάνεια είτε εξαιτίας της άγνοιας είτε της αφέλειας του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη, ο οποίος ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για την παράταση της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Ελλάδα για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών(ΕΣΟΑΒ).

Η σχετική αναφορά του υφυπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: «Οσον αφορά στην ΠΓΔΜ έχουμε και εκεί υπόλοιπο να κάνουμε και αποστείλαμε το δικό μας αίτημα για να έχουμε μια ρηματική διακοίνωση από τη χώρα αυτή, όσον αφορά στην επέκταση του προγράμματος. Η απάντηση ήρθε με όνομα, το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα, ήρθε με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", την οποία θεωρήσαμε ότι ουδέποτε λάβαμε, διότι για εμάς δεν υπάρχει τέτοια χώρα με την οποία έχουμε σχέση ή συνεργασία, γι' αυτό και δεν υπάρχει εδώ με την ΠΓΔΜ επέκταση της σύμβασης αυτής για πέντε χρόνια».

Ανασκευές...

Οταν έγιναν γνωστά τα όσα είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, άρχισε η επιχείρηση ανασκευής. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, κατόπιν εντολής της υπουργού Εξωτερικών, προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ταυτόχρονα, και ο Θ. Κασσίμης υποχρεώθηκε να ανασκευάσει με γραπτή του δήλωση τους λεονταρισμούς του.

«Η ΠΓΔΜ, έγραψε στη δήλωσή του ο Θ. Κασσίμης, δε συμπεριελήφθη στις χώρες με τις οποίες παρατείνεται, μέσω ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, η διάρκεια ισχύος του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011, ελλείψει σχετικής ρηματικής διακοίνωσης από τη χώρα αυτή. Τούτο δε σημαίνει ότι "παγώνει" η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ. Τα προγράμματα, όπως είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεχίζονται και η αναπτυξιακή βοήθεια θα ολοκληρωθεί».

Συμπέρασμα;

Ολα αυτά τα χρόνια, η Αθήνα ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ - όπως και άλλων χωρών προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, υπηρετώντας έτσι τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές «δυτικοποίησης» αυτών των λαών - με χρήμα από τον προϋπολογισμό της, παρά το γεγονός ότι στις ρηματικές της διακοινώσεις προς την Ελλάδα η ΠΓΔΜ «συστήνεται» ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι προσπαθούν να «στραγγαλίσουν» οικονομικά την ΠΓΔΜ, έκλειναν τα μάτια στην επιμονή των διπλωματικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιούν και στην αλληλογραφία τους με την Ελλάδα τη συνταγματική ονομασία της χώρας τους.

Το θέμα εμφανίστηκε χτες στο προσκήνιο, είτε γιατί ο Θ. Κασσίμης δεν ήταν καλά ενημερωμένος για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα εκταμίευε τη βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, μη χρησιμοποιώντας τα σχετικά έγγραφα, είτε γιατί ο υφυπουργός, ακούγοντας τα όσα λέει η κυβέρνηση «περί σκληρής στάσης» προς τα Σκόπια, θεώρησε πως ήρθε η ώρα για να την ασκήσει...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ